SME
Pondelok, 11. november, 2019 | Meniny má Martin, Maroš

Gurmánsky raj v Mexiku: Jedlá, ktoré treba ochutnať

Za tou pravou mexickou kuchyňou sa vyberte priamo k zdroju.

Mexická kuchyňaMexická kuchyňa(Zdroj: dovolenka.sme.sk)

Mexická kuchyňa je aj u nás veľmi známy pojem, ktoré dobre poznáme. Poznáme ju však naozaj? Za tou pravou a dokonalou mexickou kuchyňou sa musíte vybrať priamo k zdroju a ochutnávať ju na mieste.

Vyberte sa s nami na gastronomické potulky Mexikom so zastávkou na obľúbenom Yucatáne. Čo v Mexiku musíte ochutnať?

1. Enchilada

Ako v Mexiku skôr či neskôr zistíte, tak viaceré jedlá sa neodmysliteľne spájajú s kukuričnými plackami zvanými tortilla a enchilada nebude žiadnou výnimkou. Je tradičným mexickým jedlom a ľudia ich poznali už v dobách Mayov, kedy jedávali malé rybky zabalené do kukuričných placiek.

Enchiladu naplníte rôznymi zmesami a najčastejšie ich nájdete s mäsom, syrom, zeleninou (najmä fazuľa) a napokon vám celé jedlo zalejú skvelou omáčkou, teda salsou. Skúste si ju dať s čili omáčkou a máte perfektné a typické, mexické jedlo.

2. Tamales

Na prvé počutie nepatrí Tamales k najznámejším jedlám, ale ak ide o chuť, musí byť v rebríčku vysoko. Je to tradičné jedlo s ktorým sa ľudia v Mexiku zoznámili už pred stáročiami a neustále sa vylepšovalo do dnešnej podoby.

Tamales je zmesou rôznych chutí, pretože sa v ňom stretne chuť mäsa, čili papričiek, syru, zeleniny alebo olív.

Keď je všetko pripravené, zabalí sa tradične jedlo do listov z kukurice a nechá sa variť v pare. Až potom je Tamales hotové a pripravené na obed či výdatnú večeru. Ak máte radi sladké, nájdete sem tam aj sladkú variantu Tamales, kedy namiesto mäsa dostanete kukuricu, hrozienka, škoricu či vanilku. Na zapitie si k Tamales vezmite tradičný, horúci, kukuričný nápoj Atole.

3. Sopa de Lima

Ak milujete polievku, tak potom sa musíte v Mexiku vybrať na polostrov Yucatán, kde nájdete vynikajúcu typickú polievku Sopa de Lima s výraznou chuťou limetky.

Jej dokonalosť sa skrýva v jednoduchosti ingrediencií. Nájdete v nej len kúsky kuracieho mäsa (najčastejšie, no môže byť aj iné), kúsky rajčín, papriku a koriander. Polievka sa napokon podáva s maličkými tortillami alebo tortillovými chipsami.

4. Pollo Pibil

Snáď v každej krajine sveta nájdete typický a tradičný recept na grilované kura a tak mexický Yucatán nemôže byť žiadnou výnimkou.

Pollo Pibil predstavuje obľúbené jedlo pod ktorým si predstavte šťavnatý kúsok kuraťa marinovaného v mexickej zmesi. Jej základom je limetka a jej šťava. Tá sa premieša s lokálnou pastou Achiote (tá pozostáva z cesnaku, klinčekov, oregano, kmín, čierne korenie a nechýba tu ani koriander) a dobrota je na svete. Už len všetko natrieť na kura a nechať ho grilovať.

5. Guacamole

Medzi najcharakteristickejšie chute Mexika patrí avokádo, a teda fantastické guacamole.

Čoraz viac sa dostáva aj k nám a tak ho už určite mnohí z vás ochutnali, ale ochutnávať ho priamo v Mexiku je o čosi lepší zážitok nie?

Guacamole môžete vnímať ako hlavné jedlo alebo veľmi často ako prílohu k jedlám. Skvelé guacamole nie je vôbec komplikované, potrebujete na neho čerstvé avokádo, rajčiny, cesnak, cibuľku, voňavý koriander, čierne korenie, soľ a, samozrejme, ako je v Mexiku zvykom, aj šťavu z limetiek.

6. Pulpo Frito Ceviche

Ak ste už cestovali v regióne Južnej Ameriky, mohli ste sa s ceviche stretnúť. Zabudnite na to, ako chutí v Peru, pretože miestne ceviche „Pulpo Frito“, ktoré nájdete na Yucatáne bude na sto percent odlišné.

Súvisiaci článok Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? Čítajte 

Obrovskou odlišnosťou je fakt, že na klasické ceviche potrebujete surové ryby či dary mora, no Mexičania ich takto nemajú veľmi radi a preto používajú fritované dary mora, najčastejšie malé chobotničky, ktoré sa najprv ufritujú a až potom sa premiešajú s limetkou a ďalšou zmesou. Je to unikátne spojenie chutí a pre mnohých bude práve toto jedlo tým, na ktoré si budú zo svojej mexickej dovolenky spomínať.

7. Pibihua

Menej známym mexickým jedlom, ktoré sa zakorenilo aj na polostrove Yucatán je Pibihua, zaujímavá plnená „bagetka“. Cestou by malo byť chrumkavé, aby ste ho cítili s každým zahryznutím a keď je hotové, tak ho naplníte tým, na čo máte chuť.

Tradičná Pibihua predstavuje kúsky mäsa, najčastejšie kuracieho, fazulu, cibuľu, vajce a napokon si sem dáte podľa chutí pikantnú salsu habaňero s perfektných pálivých čili papričiek. S tou najprv opatrne a keď si na jej chuť zvyknete, pokojne si pridávajte.

8. Burrito

Medzi najznámejšie a najklasickejšie jedlá mexickej kuchyne patrí určite Burrito. Je to jedlo, ktoré nájdete najčastejšie na severe Mexika, kde dokonca prekročilo hranice a obľúbené je dnes aj v amerických regiónoch, kde je silná mexická komunita.

Jeho základom je kukuričná tortilla, ktorá poslúži ako balenie, pretože Burrito treba naplniť pred tým, než sa do neho pustíte.

Burrito sa považuje za streetfood, pretože si ho môžete vziať do ruky a sedieť na ulici alebo si ho vychutnávať kamkoľvek sa pohnete, no môžete ho mať aj ako hlavné jedlo.

Najtypickejšou plnkou pre Burrito sú kúsky mäsa, fazuľa, kukurica, rajčiny, ryža a syr. Chýbať by tu kvôli chuti nemal ani koriander, čili alebo guacamole či iná salsa. Dnes sa však už fantázii medze nekladú a nájdete desiatky rôznych druhov s náplňou, ktorá bude presne pasovať vašim chutiam.

9. Mole Poblano

Národné jedlo Mexika? Ľahká odpoveď! Mole poblano. Ak vám jeho názov nič nehovorí, nič si z toho nerobte, bude to len preto, že ste ešte v Mexiku neboli, no ako náhle sa tam ocitnete, budete ho veľmi dobre poznať.

Mole Poblano predstavuje kura alebo ešte lepšie moriaka v červeno-hnedej omáčke, ktorá je malým, mexickým zázrakom.

Namiešať perfektnú omáčku Mole je niečo ako alchýmia, pretože do nej potrebujete niekoľko ingrediencií, ktoré vám musia perfektne sadnúť. Nájdete v nej čili, čokoládu, mandle, tekvicové semiačka, škoricu, aníz alebo klinčeky. Takto chutí Mexiko.

10. Chilaquiles

Ak by ste chceli ochutnať, ako majú chutiť pravé mexické raňajky, vypýtajte si na ulici v podnikoch jedlo zvané Chilaquiles.

Kukuričné tortily tvoria základ tohto gurmánskeho zážitku a po tom ako sa jemne osmahnú sa nakrájajú na menšie kúsky a polejú sa zelenou alebo červenou salsou (červená má v sebe viac čili papričiek, tak si ju dajte ak milujete pálivé jedlá).

Salsa sa premieša s kúskami kuracieho mäsa, s vajcami a nechýba tu ani syr, aby bola kalorická bomba na svete. Ako príloha sa k Chilaquiles pridáva aj miska fazule.

11. Queso Relleno

Kým v Ázii si milovníci syra len povzdychnú, tu v Mexiku sa ho v niektorých jedlách môžete priam nabažiť. Jedným z takýchto jedál je Queso Relleno, syrová bomba, ktorú nájdete najčastejšie na polostrove Yucatán.

Queso Relleno predstavuje plnený syr, kedy sa vezme veľký kus tvrdého syru, akým je eidam a ten sa naplní zmesou nakoreneného bravčového mäsa, aby sa to všetko zavŕšilo omáčkami a olivami.

12. Tacos

Jedným z najobľúbenejších mexických jedál, ktoré nájdete v celej krajine je Tacos. Ide o kukuričné placky, no tie skôr svojim výzorom pripomínajú chipsy a sú prehnuté tak, aby vytvorili korýtko, do ktorého sa pohodlne môže dať plnka.

Pri nej sa fantázii medze nekladú, no najčastejšie nájdete ako plnku mäso (no pokojne skúste aj tie s darmi mora), zeleninu a omáčku v podobe guacamole, pikantných omáčok alebo chutnej a čerstvej smotany. Najčastejším tipom je Tacos al Pastor s kúskami bravčového mäsa.

13. Papadzules

Papadzules sa môžu výzorom podobať aj na iné mexické jedlá vďaka tomu, že jej hlavnou ingredienciou sú kukuričné tortilly, ale nedajte sa zmiasť.

Toto jedlo má veľmi dlhú históriu a často sa považuje za tradičné mayské jedlo. Je pomerne jednoduché, a preto sa teší veľkej popularite.

Tortilly sa naplnia zmesou z varených vajec a hlavnou a kľúčovou ingredienciou je omáčka z tekvicových semiačok, ktorá sa premieša s rajčinovou omáčkou. Znie to veľmi jednoducho, no práve v tom je krása tohto jedla. Na Yucatáne ho nájdete takmer všade.

Objavte skvelé chute Yucatánu a dovolenkujte v Mexiku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Nestarnú, ale dozrievajú
  4. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  5. VIVO! prišlo do Bratislavy
  6. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch
  7. 7 dôvodov, prečo spoznať prírodnú kozmetiku od rodinnej firmy
  8. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy
  9. Nový Volkswagen Golf a jeho 7 zásadných noviniek
  10. Vybavte si hypotéku z pohodlia svojho gauča
  1. Na rozvoj turizmu v Košickom kraji je pripravených 840-tisíc eur
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Nestarnú, ale dozrievajú
  4. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  5. Ako prejsť na novú Ekasu jednoducho a s nulovými investíciami?
  6. Polus City Center je oddnes VIVO! Bratislava s viac obchodmi
  7. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch
  8. VIVO! prišlo do Bratislavy
  9. Bratislavský Polus City Center je oddnes VIVO!
  10. V Dell sa rozhodli skoncovať s plastom v jedálni
  1. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 13 007
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 11 434
  3. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 9 358
  4. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 9 124
  5. Nový Volkswagen Golf a jeho 7 zásadných noviniek 6 921
  6. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 6 050
  7. Máte cukrovku? Zhoršenie zraku rozhodne nepodceňujte 4 867
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 4 628
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 500
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 4 186