Loď Slanica vozí turistov po priehrade naposledy

V galérii na Slanickom ostrove, ktorý leží uprostred Oravskej priehrady, prvých tohtoročných návštevníkov privítali. Loď Slanica, ktorá ich dopravila na asi kilometer vzdialený ostrovček, bude premávať túto sezónu poslednýkrát.

Staručká loď Slanica dosluhuje. Po 35 rokoch ju od budúcej sezóny vystrieda nová. FOTO - ARCHÍV TASR

"Slanica dosluhuje. Po priehrade pláva už 34 rokov," povedal jej stály kapitán Stanislav Bodorík. Staručká loď však slúžila už dávno predtým. Od roku 1947 totiž patrila do flotily, ktorá ochraňovala pobrežie Dunaja.

"Na budúci rok by sme chceli sprevádzkovať úplne novú loď," dodáva kapitán. Plavidlo v súčasnosti dokončujú v lodeniciach v Komárne. Loď za takmer desať miliónov korún bude oveľa modernejšia. Oproti Slanici sa zvýši o tretinu aj kapacita - na 76 osôb. Sám Bodorík sa na jej tvorbe podieľa cennými radami. Navrhol aj časť interiéru.

"Minulý rok sme na ostrov previezli asi 34 700 ľudí," hovorí. Vyššiu návštevnosť zhatilo len nepriaznivé počasie. Asi tretinu návštev tvorili zahraniční turisti, predovšetkým z Česka a Poľska. "Pomer domácich a zahraničných turistov sa však pomaly začína vyrovnávať," pripomína.

Turistov okrem plavby loďou na ostrov láka aj unikátna expozícia tradičnej ľudovej plastiky a maľby na skle z 18. až 20. storočia. Podstatná časť artefaktov je zhromaždená v miestnom kostole.

S myšlienkou vytvoriť galériu na ostrove, ktorý vznikol po zatopení niekoľkých oravských osád vodami priehrady, prišiel v 60. rokoch akademický maliar Ignác Kolčák. Realizátorom sa neskôr stala Oravská galéria v Dolnom Kubíne.

Galéria sa už roky snaží cestovné i vstup na ostrov nezvyšovať. Dospelí aj tento rok zaplatia 50 korun, deti polovicu. A kapitán Bodorík im daruje jednu cestu okolo ostrova ako bonus. (čtk)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 444
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 717
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 402
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 281
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 757
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 589
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 232
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 484