SME
Piatok, 10. júl, 2020 | Meniny má AmáliaKrížovkyKrížovky

Sedem najčastejších mýtov o plavbách

Plavby sú nudné, preplnené, jedlo je nekvalitné. Mýty, ktoré už dávno neplatia.

(Zdroj: Costa Fascinosa, Costa Cruises)

Za oceánom sú plavby veľmi populárnym spôsobom dovolenky, no v našich končinách ich sprevádzajú rôzne mýty.

Ak stále váhate, či si plavbu rezervovať, možno vás prekvapí, že to, čo ste si o plavbách doposiaľ mysleli, už nie je pravda.

1. Dni na mori sú nudné

Programy plavieb sú väčšinou navrhnuté tak, aby ste na mori strávili maximálne 1 až 2 dni. Pri kratších trasách po Európe sa dokonca môže stať, že máte zastávku na novom mieste každý deň.

Veľké lode majú na palube všetko, na čo si len spomeniete, aby ste deň na mori strávili aktívne, ak práve nemáte chuť relaxovať na lehátku a užívať si jemný morský vánok.

Súčasťou zábavy sú aj divadlá či kiná, diskotéky, tématické kluby, knižnica, nákupná pasáž a po dni plnom objavovania zákutí jednotlivých palúb dobre padne oddych v spa. Ani sa nenazdáte a už je čas večere a deň na mori je za vami.

2. Plavby sú pre staršiu vekovú kategóriu

Zakorenený predsudok, že tento typ dovolenky si najčastejšie volia starší ľudia už dávno neplatí. Lodné spoločnosti čoraz viac reflektujú rastúci záujem o plavby medzi rodinami s deťmi a mladými ľuďmi, ktorí chcú spoznávať miesta netradičným spôsobom.

Lode sú vybavené detskými klubmi, bazénmi s tobogánmi a ak sa práve necítite na návštevu miesta, kde loď kotví, počas dňa sa s deťmi viete dostatočne zabaviť aj na lodi.

Mladí oceňujú možnosť vidieť niekoľko nových miest v rôznych krajinách počas pár dní, užiť si bezstarostný oddych, kedy nemusia plánovať svoj program a je o nich postarané. Keďže internetové pripojenie na lodiach je spoplatnené a ďaleko od pevniny klasické mobilné dáta nefungujú, plavby sú tiež atraktívne pre ľudí, ktorí si chcú dopriať čas offline a oddýchnuť si od počítača a neustále pípajúceho telefónu.

3. Na plavbu si treba pripraviť celý kufor gala oblečenia

Formálnejšie oblečenie sa zvyčajne vyžaduje počas večere, no nepredstavujte si pod tým žiadne plesové šaty. Keďže večerná atmosféra býva slávnostnejšia než zvyšok dňa, páni by si mali pribaliť dlhé nohavice, košeľu a zatvorené topánky a dámy určite ocenia koktailové šaty.

Úplné tabu sú tielka, krátke nohavice a žabky. Pre lepšiu predstavivosť treba povedať, že v atmosfére, kedy reštauráciou znie jemná hudba a ľudia si vychutnávajú niekoľkochodovú servírovanú večeru by ste sa pravdepodobne necítili komfortne.

4. Zastávky v prístavoch sú príliš krátke

Veľké lode stoja kvôli vzdialenostiam medzi jednotlivými miestami v prístavoch krátko, no pri európskych plavbách máte v prístave minimálne 6 hodín. Naopak, menšie lode niekedy zvyknú v prístavoch ostávať aj cez noc.

Na druhej strane, berte to ako pozitívum a vyťažte z tohto času maximum - pozrite si vopred hlavné pamiatky a svoje kroky smerujte priamo k nim. Po niekoľkých hodinách chodenia pravdepodobne aj tak pocítite únavu a budete sa tešiť na návrat na loď.

TIP na plavbu: Plavba s prehliadkou Barcelony a spiatočnou letenkou už od 669 eur.

5. Dostanem morskú chorobu

Lode sú vybavené stabilizátormi, ktoré minimalizujú chvenie pri plavení. Čím väčšiu loď si vyberiete, tým menej budete cítiť, že sa vôbec hýbete.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sú citliví na tento pohyb, vyberte si kajutu v strednej alebo zadnej časti najlepšie s oknom alebo balkónom, aby ste neboli v uzavretom priestore. Do lekárničky si pribaľte tabletky.

6. Počas plavby si neužijem pokoj

Je pravda, že pri niekoľkých stovkách hostí na palube budete mať pocit, že bazén a reštaurácie sú preplnené, no každá loď má vyhradené miesta, kde si môžete v pokoji čítať knihu alebo len tak ležať a pozerať sa na more.

7. Jedlo na palube je nekvalitné

Lodné spoločnosti si uvedomujú, že jedlo je veľkou súčasťou celkového zážitku z plavby. Napríklad Costa Crociere neostáva nič dlžná svojim talianskym koreňom a v reštauráciách na palubách lodí zosobňuje to najlepšie zo svojej gastronómie, na ktorú je každý Talian hrdý. Jedlo je pripravované z kvalitných surovín a podávané tak, aby bolo nielen zážitkom pre vaše chuťové bunky, ale aj oči.

Počas večere je menu často inšpirované miestom, kde v ten deň loď kotvila. Vyzdvihuje lokálne suroviny, ktoré tvoria základ servírovaného jedla. Ak napríklad kotvíte v Nórsku, môžete v menu nájsť niektorú z rýb, ktorá sa v regióne loví.

Tip na plavbu: Nórske fjordy so slovenským sprievodcom a spiatočnou letenkou

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Ako si správne vybrať akumulátorovú techniku?
  3. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  4. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  5. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  6. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov
  7. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  8. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  10. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  3. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  4. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  5. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov
  6. Keď sa inšpiráciou stane samotné víno
  7. Nezávislý test autokamer TESTADO dal vysoké hodnocení 9.1! Komu?
  8. O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku
  9. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 45 025
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 15 191
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 14 979
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 13 869
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 13 612
  6. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 11 928
  7. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 11 549
  8. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov 11 104
  9. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 299
  10. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 10 007
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu