SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Sedem najčastejších mýtov o plavbách

Plavby sú nudné, preplnené, jedlo je nekvalitné. Mýty, ktoré už dávno neplatia.

(Zdroj: Costa Fascinosa, Costa Cruises)

Za oceánom sú plavby veľmi populárnym spôsobom dovolenky, no v našich končinách ich sprevádzajú rôzne mýty.

Ak stále váhate, či si plavbu rezervovať, možno vás prekvapí, že to, čo ste si o plavbách doposiaľ mysleli, už nie je pravda.

1. Dni na mori sú nudné

Programy plavieb sú väčšinou navrhnuté tak, aby ste na mori strávili maximálne 1 až 2 dni. Pri kratších trasách po Európe sa dokonca môže stať, že máte zastávku na novom mieste každý deň.

Veľké lode majú na palube všetko, na čo si len spomeniete, aby ste deň na mori strávili aktívne, ak práve nemáte chuť relaxovať na lehátku a užívať si jemný morský vánok.

Súčasťou zábavy sú aj divadlá či kiná, diskotéky, tématické kluby, knižnica, nákupná pasáž a po dni plnom objavovania zákutí jednotlivých palúb dobre padne oddych v spa. Ani sa nenazdáte a už je čas večere a deň na mori je za vami.

2. Plavby sú pre staršiu vekovú kategóriu

Zakorenený predsudok, že tento typ dovolenky si najčastejšie volia starší ľudia už dávno neplatí. Lodné spoločnosti čoraz viac reflektujú rastúci záujem o plavby medzi rodinami s deťmi a mladými ľuďmi, ktorí chcú spoznávať miesta netradičným spôsobom.

Lode sú vybavené detskými klubmi, bazénmi s tobogánmi a ak sa práve necítite na návštevu miesta, kde loď kotví, počas dňa sa s deťmi viete dostatočne zabaviť aj na lodi.

Mladí oceňujú možnosť vidieť niekoľko nových miest v rôznych krajinách počas pár dní, užiť si bezstarostný oddych, kedy nemusia plánovať svoj program a je o nich postarané. Keďže internetové pripojenie na lodiach je spoplatnené a ďaleko od pevniny klasické mobilné dáta nefungujú, plavby sú tiež atraktívne pre ľudí, ktorí si chcú dopriať čas offline a oddýchnuť si od počítača a neustále pípajúceho telefónu.

3. Na plavbu si treba pripraviť celý kufor gala oblečenia

Formálnejšie oblečenie sa zvyčajne vyžaduje počas večere, no nepredstavujte si pod tým žiadne plesové šaty. Keďže večerná atmosféra býva slávnostnejšia než zvyšok dňa, páni by si mali pribaliť dlhé nohavice, košeľu a zatvorené topánky a dámy určite ocenia koktailové šaty.

Úplné tabu sú tielka, krátke nohavice a žabky. Pre lepšiu predstavivosť treba povedať, že v atmosfére, kedy reštauráciou znie jemná hudba a ľudia si vychutnávajú niekoľkochodovú servírovanú večeru by ste sa pravdepodobne necítili komfortne.

4. Zastávky v prístavoch sú príliš krátke

Veľké lode stoja kvôli vzdialenostiam medzi jednotlivými miestami v prístavoch krátko, no pri európskych plavbách máte v prístave minimálne 6 hodín. Naopak, menšie lode niekedy zvyknú v prístavoch ostávať aj cez noc.

Na druhej strane, berte to ako pozitívum a vyťažte z tohto času maximum - pozrite si vopred hlavné pamiatky a svoje kroky smerujte priamo k nim. Po niekoľkých hodinách chodenia pravdepodobne aj tak pocítite únavu a budete sa tešiť na návrat na loď.

TIP na plavbu: Plavba s prehliadkou Barcelony a spiatočnou letenkou už od 669 eur.

5. Dostanem morskú chorobu

Lode sú vybavené stabilizátormi, ktoré minimalizujú chvenie pri plavení. Čím väčšiu loď si vyberiete, tým menej budete cítiť, že sa vôbec hýbete.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sú citliví na tento pohyb, vyberte si kajutu v strednej alebo zadnej časti najlepšie s oknom alebo balkónom, aby ste neboli v uzavretom priestore. Do lekárničky si pribaľte tabletky.

6. Počas plavby si neužijem pokoj

Je pravda, že pri niekoľkých stovkách hostí na palube budete mať pocit, že bazén a reštaurácie sú preplnené, no každá loď má vyhradené miesta, kde si môžete v pokoji čítať knihu alebo len tak ležať a pozerať sa na more.

7. Jedlo na palube je nekvalitné

Lodné spoločnosti si uvedomujú, že jedlo je veľkou súčasťou celkového zážitku z plavby. Napríklad Costa Crociere neostáva nič dlžná svojim talianskym koreňom a v reštauráciách na palubách lodí zosobňuje to najlepšie zo svojej gastronómie, na ktorú je každý Talian hrdý. Jedlo je pripravované z kvalitných surovín a podávané tak, aby bolo nielen zážitkom pre vaše chuťové bunky, ale aj oči.

Počas večere je menu často inšpirované miestom, kde v ten deň loď kotvila. Vyzdvihuje lokálne suroviny, ktoré tvoria základ servírovaného jedla. Ak napríklad kotvíte v Nórsku, môžete v menu nájsť niektorú z rýb, ktorá sa v regióne loví.

Tip na plavbu: Nórske fjordy so slovenským sprievodcom a spiatočnou letenkou

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  2. Magazín SME Ženy už v predaji
  3. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  6. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  7. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 035
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 278
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 812
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 219
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 882
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 14 104
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 339
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 350
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 304
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 175
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu