Sólo na gajdy otvorilo v Škótsku sezónu lososov

Londýn 22. januára (TASR) - Ani sychravé počasie, ani prehánky miestami spojené so snehom, neodradili minulý týždeň stovky škótskych rybárov, aby sa ...

Londýn 22. januára (TASR) - Ani sychravé počasie, ani prehánky miestami spojené so snehom, neodradili minulý týždeň stovky škótskych rybárov, aby sa zúčastnili na tradičnom obrade - na otvorení sezóny lovu lososov.

Deväťmesačná sezóna na rieke Tay začína každý rok 15. januára a tento deň patrí k najvýznamnejším dátumom britského rybárskeho kalendára. Oficiálny začiatok rybolovu na rieke Tay tak možno považovať za celobritský začiatok lososovej sezóny.

Pre rybárov je lov lososov sviatok - a nie je to sviatok lacný. Najjednoduchšia lososová udica stojí zhruba 60 libier a americká grafitová až desaťnásobok. Lososy sa v Británii nesmú loviť na dážďovky, pretože úlovok sa hádže späť do rieky, a Britom robí starosti trávenie lososov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Sólo na gajdy odštartovalo slávnostné otvorenie sezóny, rybársky zväz obradne vylial na provu člnu fľašu whisky - i keď ešte donedávna sa fľaša o čln rozbíjala, ale ekológovia sa sťažovali na črepy vo vode - a sezóna, ktorá potrvá do polovice októbra, konečne začala.

Lososy v Škótsku však nie sú len zdrojom príjmu rybárov, ale tiež zdrojom obživy pre miestnych obyvateľov, ktorí na nich vďaka turistom, ale aj vďaka potravinárskemu priemyslu zarobia zhruba 70 miliónov libier.

12 lb žab

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  2. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  3. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  4. HubHub spája sily s Neulogy
  5. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  6. Byt alebo dom? V Novom Ružinove vyriešili dilemu za vás
  7. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  8. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  9. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 28 780
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 20 951
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 11 272
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 7 154
  5. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 6 970
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 387
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 373
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 915
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 118
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 480