V Nórsku vznikne prvá podmorská reštaurácia v Európe

Podnik s názvom Under by mal prvých návštevníkov privítať začiatkom roka 2019.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: flickr.com / Des Langkilde)

OSLO. V južnom Nórsku vznikne prvá podmorská reštaurácia v Európe.

Päť metrov pod morskou hladinou pojme až 100 návštevníkov a vďaka 11 metrov širokému oknu z akrylu ponúkne na spôsob podmorského periskopu možnosť pozorovať pri jedle morské ryby, napísal denník Le Figaro.

Stolovanie s veľkolepým výhľadom

Podľa plánov architektonického štúdia Snøhetta budú betónové steny budovy v blízkosti dediny Båly na nórskom pobreží meter široké, aby boli schopné odolávať tlaku rozbúreného mora.

Podnik bude mať tri úrovne, zo vstupnej haly so šatníkom nad hladinou mora sa bude prechádzať vinným barom do modro-zelenej vymaľovanej miestnosti s dvoma dlhými a niekoľkými menšími jedálenskými stolmi s veľkolepým výhľadom na život pod morom.

Hlavný architekt projektu Rune Grasdal povedal pre CNN, že priestor je navrhnutý tak, aby sa v ňom ľudia cítili bezpečne a nepociťovali klaustrofóbiu.

Pripomína umelý útes

Architekti sa tiež usilujú o to, aby sa reštaurácia stala prirodzenou súčasťou svojho prostredia, viac než akvárium má pripomínať umelý útes.

Povrch bude zámerne nepravidelný, aby sa na ňom mohli ľahko usadzovať mušle a ďalšie mäkkýše.

Podnik s názvom Under sa prvým návštevníkom otvorí podľa plánu začiatkom roka 2019 a jeho súčasťou sa má okrem reštaurácie stať aj výskumné centrum, kde budú medziodborové tímy skúmať správanie morských živočíchov.

Mimo Európy sa podobné reštauračné zariadenia nachádzajú v Dubaji a na Maledivách.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 563
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 18 214
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 334
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 7 007
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 6 613
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 302
  7. Štefánka by Pulitzer 5 241
  8. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 3 972
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 513
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 989