SME
Pondelok, 8. august, 2022 | Meniny má Oskar

V Nórsku vznikne prvá podmorská reštaurácia v Európe

Podnik s názvom Under by mal prvých návštevníkov privítať začiatkom roka 2019.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: flickr.com / Des Langkilde)

OSLO. V južnom Nórsku vznikne prvá podmorská reštaurácia v Európe.

Päť metrov pod morskou hladinou pojme až 100 návštevníkov a vďaka 11 metrov širokému oknu z akrylu ponúkne na spôsob podmorského periskopu možnosť pozorovať pri jedle morské ryby, napísal denník Le Figaro.

Stolovanie s veľkolepým výhľadom

Podľa plánov architektonického štúdia Snøhetta budú betónové steny budovy v blízkosti dediny Båly na nórskom pobreží meter široké, aby boli schopné odolávať tlaku rozbúreného mora.

Podnik bude mať tri úrovne, zo vstupnej haly so šatníkom nad hladinou mora sa bude prechádzať vinným barom do modro-zelenej vymaľovanej miestnosti s dvoma dlhými a niekoľkými menšími jedálenskými stolmi s veľkolepým výhľadom na život pod morom.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavný architekt projektu Rune Grasdal povedal pre CNN, že priestor je navrhnutý tak, aby sa v ňom ľudia cítili bezpečne a nepociťovali klaustrofóbiu.

Pripomína umelý útes

Architekti sa tiež usilujú o to, aby sa reštaurácia stala prirodzenou súčasťou svojho prostredia, viac než akvárium má pripomínať umelý útes.

Povrch bude zámerne nepravidelný, aby sa na ňom mohli ľahko usadzovať mušle a ďalšie mäkkýše.

Podnik s názvom Under sa prvým návštevníkom otvorí podľa plánu začiatkom roka 2019 a jeho súčasťou sa má okrem reštaurácie stať aj výskumné centrum, kde budú medziodborové tímy skúmať správanie morských živočíchov.

Mimo Európy sa podobné reštauračné zariadenia nachádzajú v Dubaji a na Maledivách.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  2. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  3. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  4. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  5. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila
  1. Čo robiť, aby dieťa neskončilo v nemocnici s črevnou virózou?
  2. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  3. Goralské folklórne slávnosti po prvýkrát priamo v horách
  4. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  5. Ktoré regionálne projekty podporí Nadácia COOP Jednota?
  6. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  8. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 9 820
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 7 252
  3. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 6 565
  4. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 6 322
  5. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 5 547
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 729
  7. Dobrá správa pre pacientov s cukrovkou 2 493
  8. Držanie peňazí na bežnom účte robí Slovákov chudobnejšími 2 017
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  2. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  3. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  4. Aleš Tvrdý: Vlakom po Európe
  5. Ján Komrska: Hora Harvard, Kolorádo
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
  7. Monika Kusendová: Bežky-pešky po Chorvátsku: Od Cresu, cez Krk, Rab až do Národného parku Velebit
  8. Soňa Fröhlichová: Na švajčiarskej hore Mont Fort servírujú syrové fondue vo výške 3300 metrov nad morom
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 100 144
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 26 708
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 10 640
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 7 531
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 7 367
  6. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 234
  7. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 4 184
  8. Ján Valchár: Ako Rusko na kozmonautov nemalo, ale flotilu lietadlových lodí budovať chcelo 3 223
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
SkryťZatvoriť reklamu