V Nórsku vznikne prvá podmorská reštaurácia v Európe

Podnik s názvom Under by mal prvých návštevníkov privítať začiatkom roka 2019.

Ilustračné foto.(Zdroj: flickr.com / Des Langkilde)

OSLO. V južnom Nórsku vznikne prvá podmorská reštaurácia v Európe.

Päť metrov pod morskou hladinou pojme až 100 návštevníkov a vďaka 11 metrov širokému oknu z akrylu ponúkne na spôsob podmorského periskopu možnosť pozorovať pri jedle morské ryby, napísal denník Le Figaro.

Článok pokračuje pod video reklamou

Stolovanie s veľkolepým výhľadom

Podľa plánov architektonického štúdia Snøhetta budú betónové steny budovy v blízkosti dediny Båly na nórskom pobreží meter široké, aby boli schopné odolávať tlaku rozbúreného mora.

Podnik bude mať tri úrovne, zo vstupnej haly so šatníkom nad hladinou mora sa bude prechádzať vinným barom do modro-zelenej vymaľovanej miestnosti s dvoma dlhými a niekoľkými menšími jedálenskými stolmi s veľkolepým výhľadom na život pod morom.

Hlavný architekt projektu Rune Grasdal povedal pre CNN, že priestor je navrhnutý tak, aby sa v ňom ľudia cítili bezpečne a nepociťovali klaustrofóbiu.

Pripomína umelý útes

Architekti sa tiež usilujú o to, aby sa reštaurácia stala prirodzenou súčasťou svojho prostredia, viac než akvárium má pripomínať umelý útes.

Povrch bude zámerne nepravidelný, aby sa na ňom mohli ľahko usadzovať mušle a ďalšie mäkkýše.

Podnik s názvom Under sa prvým návštevníkom otvorí podľa plánu začiatkom roka 2019 a jeho súčasťou sa má okrem reštaurácie stať aj výskumné centrum, kde budú medziodborové tímy skúmať správanie morských živočíchov.

Mimo Európy sa podobné reštauračné zariadenia nachádzajú v Dubaji a na Maledivách.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 693
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 273
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 666
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 561
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 317
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 522