SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Praktický sprievodca seychelským ostrovom Praslin

Užitočné informácie a tipy pred cestou na obľúbený seychelský ostrov Praslin.

Grand Anse na ostrove PraslinGrand Anse na ostrove Praslin (Zdroj: Gerard Larose)

Ostrovná republika Seychely s povesťou luxusnej destinácie leží severne od ostrova Madagaskar v teplom Indickom oceáne. Najnavštevovanejšia je trojica ostrovov Mahé, Praslin a La Digue. Patria medzi tzv. Vnútorné ostrovy, najstaršie stredooceánske žulové ostrovy. Pláže sú preto lemované obrovskými žulovými balvanmi.

Druhý najväčší ostrov Praslin obľubujú dovolenkári najmä pre jeho mix živej atmosféry, ktorou je povestný najväčší ostrov Mahé a pokojnými miestami, ktoré naopak skrýva ostrov La Digue.

SkryťVypnúť reklamu

Medzinárodné letisko

Praslin leží 45 kilometrov od ostrova Mahé, kde sa nachádza rovnomenné letisko. Dĺžka letu je približne 9 hodín a po pristátí si hodinky nastavíte o 4 hodiny dopredu. Hotely majú v cene zabezpečený transfer loďou.

Slnečné počasie po celý rok

V porovnaní s najväčším ostrovom Mahé má Praslin menej zrážok. Väčšia šanca prehánok a krátkych dažďov je od decembra do marca. Trvajú zvyčajne niekoľko minút a opäť vyjde slnko.

Od júna do septembra je počasie na lokálne pomery chladnejšie a suchšie, no stabilné na slnečné lúče. Teploty počas celého roka neklesajú v noci pod 24°C a cez deň stúpajú k 32°C. Teplota mora si drží priemer 28°C.

Čo vidieť a zažiť na ostrove Praslin?

Najväčšie lákadlo je nepochybne prírodná rezervácia Vallée de Mai, ktorá sa rozprestiera v centrálnej časti ostrova. Vedie cez ňu niekoľko turistických chodníkov, kde uvidíte veľké prírodné bohatstvo, ktoré bolo zapísané aj do svetového dedičstva UNESCO.

SkryťVypnúť reklamu

Oficiálne sú v ponuke dva varianty: kratšia prechádzka, ktorá trvá asi hodinu a dlhšia, trvajúca pri veľmi miernom tempe dve až tri hodiny. Počas dlhšej navštívite aj vyhliadku, z ktorej možno vidieť seychelské čierne papagáje, ktoré hniezdia iba na Prasline.

Vallée de Mai je známe aj kvôli kokosovým stromom, na ktorých rastú kokosy coco de mer. Koluje o nich legenda, že pri objavení ostrova ich moreplavci považovali za zakázané ovocie, kvôli ktorému vyhnali z raja Adama a Evu.

Anse Lazio sa pravidelne objavuje v rebríčkoch najlepších pláží sveta a naozaj sa niet čomu čudovať. Jemný piesok, tyrkysové more a palmy nad hlavami priam lákajú na odpočinok a chytanie slnečných lúčov.

Aby ste si zážitok z pláže užili v čo najväčšom súkromí, odporúčame vydať sa sem už ráno. Môžete sa tiež vybrať šnorchlovať okolo skál zálivu a do dvoch malých zátok. Pre tých, ktorí sa radi potápajú

SkryťVypnúť reklamu

Za dobrými reštauráciami a nákupmi sa vyberte do mestečka Grand Anse. Aj napriek tomu, že je najväčšie na ostrove, stále si zachováva ospalý charakter a pomalé tempo života, najmä v porovnaní s mestami na susednom ostrove Mahé.

Na susednom ostrove Curieuse si môžete pozrieť farmu, kde sa množia obrovské korytnačky Aldabra. Návšteva je však možná iba počas organizovanej plavby so sprievodcom, v cene ktorej je aj vstup.

Ak túžite porovnať atmosféru Praslinu aj s ostrovami Mahé alebo La Digue, môžete sa sem vybrať na jednodňové výlety.

Na ostrove Mahé si pozrite hlavné mesto Victoria a jeho scenériu, ktorú z jednej strany obklopujú kopce a z druhej priezračný oceán. Môžete sa prejsť kľukatými uličkami starého centra, kde sa zachovali domy z čias kolonizácie Francúzskom. Vo Victorii tiež odporúčame Seychelské národné múzeum a návštevu botanickej záhrady.

SkryťVypnúť reklamu

La Digue je presným opakom Mahé. Môžete mať pocit, že tu zastal čas. Aj napriek rastúcemu počtu turistov si ostrov stále zachováva lokálny ráz. Najväčší ruch nastáva okolo prístavu La Passe, keď miestni rybári prinesú na maličký trh svoje úlovky. Prístav je lemovaný niekoľkými zachovalými koloniálnymi budovami.

Lákavá turistická atrakcia je aj seychelská kuchyňa

Jedným zo spôsobov, ako spoznať lokálnu kultúru je jedlo. Vďaka svojej polohe a koloniálnej minulosti je kuchyňa na ostrovoch fúziou afrických, francúzskych, anglických, čínskych a indických chutí.

Základom sú čerstvé morské plody a rôzne druhy korenín. Keďže ostrovy sú malé, úlovky rybárov nemusia byť prevážané na dlhé vzdialenosti a miestni ľudia ich nakupujú priamo z rybáskych lodí alebo na trhoch. Medzi tradičné ingrediencie tiež patrí kokosové mlieko, tekvica, mango či baklažán. Ryby sú pripravované rôznymi spôsobmi, zvyčajne sa podávajú so zeleninou alebo aj čerstvým ovocím.

SkryťVypnúť reklamu

Pri varení často kombinujú rôzne koreniny, ktoré jedlu dodávajú jedinečnú chuť. Miestni používajú až 10 druhov chili, každé s inou chuťou a intenzitou.

Ak máte chuť na ozajstnú lokálnu špecialitu, objednajte si Satini Reken, čatní s mäsom zo žraloka.

Overené hotely pre pohodovú dovolenku na ostrove Praslin

Aj keď je sú Seychely považované za luxusnú dovolenkovú destináciu, na ostrove Praslin nájdete príjemné hotely, ktorých personál je pripravený sa postarať o dokonalý oddych aj tých najnáročnejších klientov.

(zdroj: Dovolenka.sme.sk)
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Jednodňovú zdravotnú starostlivosť preferujú lekári aj pacienti
  2. Union prepláca všetky doplatky za lieky pre deti do 18 rokov
  3. Medzi prírodnými izoláciami vedie celulóza
  4. Zvyšky z vašej kuchyne môžu pomôcť v boji s klimatickou krízou
  5. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  6. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  7. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  8. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 11 774
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 247
  3. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 676
  4. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 3 481
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 180
  6. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 2 826
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 580
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 407
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (1): Arabská pevnosť, katolícka katedrála a gigantická koncentrácia skleníkov
  2. Ľuboš Vodička: Hrady české, moravské a sliezske: Bítov
  3. Aleš Tvrdý: Durban ma privítal "vo veľkom štýle"
  4. Nikoleta Čáková: Púť na koniec sveta II. (Finisterre Camino)
  5. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  6. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  7. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  8. Aleš Tvrdý: Vlakom po Európe
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 479
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 940
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 334
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 914
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 557
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 453
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 128
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 798
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu