Praktický sprievodca seychelským ostrovom Praslin

Užitočné informácie a tipy pred cestou na obľúbený seychelský ostrov Praslin.

Grand Anse na ostrove Praslin(Zdroj: Gerard Larose)

Ostrovná republika Seychely s povesťou luxusnej destinácie leží severne od ostrova Madagaskar v teplom Indickom oceáne. Najnavštevovanejšia je trojica ostrovov Mahé, Praslin a La Digue. Patria medzi tzv. Vnútorné ostrovy, najstaršie stredooceánske žulové ostrovy. Pláže sú preto lemované obrovskými žulovými balvanmi.

Druhý najväčší ostrov Praslin obľubujú dovolenkári najmä pre jeho mix živej atmosféry, ktorou je povestný najväčší ostrov Mahé a pokojnými miestami, ktoré naopak skrýva ostrov La Digue.

Článok pokračuje pod video reklamou

Medzinárodné letisko

Praslin leží 45 kilometrov od ostrova Mahé, kde sa nachádza rovnomenné letisko. Dĺžka letu je približne 9 hodín a po pristátí si hodinky nastavíte o 4 hodiny dopredu. Hotely majú v cene zabezpečený transfer loďou.

Slnečné počasie po celý rok

V porovnaní s najväčším ostrovom Mahé má Praslin menej zrážok. Väčšia šanca prehánok a krátkych dažďov je od decembra do marca. Trvajú zvyčajne niekoľko minút a opäť vyjde slnko.

Od júna do septembra je počasie na lokálne pomery chladnejšie a suchšie, no stabilné na slnečné lúče. Teploty počas celého roka neklesajú v noci pod 24°C a cez deň stúpajú k 32°C. Teplota mora si drží priemer 28°C.

Čo vidieť a zažiť na ostrove Praslin?

Najväčšie lákadlo je nepochybne prírodná rezervácia Vallée de Mai, ktorá sa rozprestiera v centrálnej časti ostrova. Vedie cez ňu niekoľko turistických chodníkov, kde uvidíte veľké prírodné bohatstvo, ktoré bolo zapísané aj do svetového dedičstva UNESCO.

Oficiálne sú v ponuke dva varianty: kratšia prechádzka, ktorá trvá asi hodinu a dlhšia, trvajúca pri veľmi miernom tempe dve až tri hodiny. Počas dlhšej navštívite aj vyhliadku, z ktorej možno vidieť seychelské čierne papagáje, ktoré hniezdia iba na Prasline.

Vallée de Mai je známe aj kvôli kokosovým stromom, na ktorých rastú kokosy coco de mer. Koluje o nich legenda, že pri objavení ostrova ich moreplavci považovali za zakázané ovocie, kvôli ktorému vyhnali z raja Adama a Evu.

Anse Lazio sa pravidelne objavuje v rebríčkoch najlepších pláží sveta a naozaj sa niet čomu čudovať. Jemný piesok, tyrkysové more a palmy nad hlavami priam lákajú na odpočinok a chytanie slnečných lúčov.

Aby ste si zážitok z pláže užili v čo najväčšom súkromí, odporúčame vydať sa sem už ráno. Môžete sa tiež vybrať šnorchlovať okolo skál zálivu a do dvoch malých zátok. Pre tých, ktorí sa radi potápajú

Za dobrými reštauráciami a nákupmi sa vyberte do mestečka Grand Anse. Aj napriek tomu, že je najväčšie na ostrove, stále si zachováva ospalý charakter a pomalé tempo života, najmä v porovnaní s mestami na susednom ostrove Mahé.

Na susednom ostrove Curieuse si môžete pozrieť farmu, kde sa množia obrovské korytnačky Aldabra. Návšteva je však možná iba počas organizovanej plavby so sprievodcom, v cene ktorej je aj vstup.

Ak túžite porovnať atmosféru Praslinu aj s ostrovami Mahé alebo La Digue, môžete sa sem vybrať na jednodňové výlety.

Na ostrove Mahé si pozrite hlavné mesto Victoria a jeho scenériu, ktorú z jednej strany obklopujú kopce a z druhej priezračný oceán. Môžete sa prejsť kľukatými uličkami starého centra, kde sa zachovali domy z čias kolonizácie Francúzskom. Vo Victorii tiež odporúčame Seychelské národné múzeum a návštevu botanickej záhrady.

La Digue je presným opakom Mahé. Môžete mať pocit, že tu zastal čas. Aj napriek rastúcemu počtu turistov si ostrov stále zachováva lokálny ráz. Najväčší ruch nastáva okolo prístavu La Passe, keď miestni rybári prinesú na maličký trh svoje úlovky. Prístav je lemovaný niekoľkými zachovalými koloniálnymi budovami.

Lákavá turistická atrakcia je aj seychelská kuchyňa

Jedným zo spôsobov, ako spoznať lokálnu kultúru je jedlo. Vďaka svojej polohe a koloniálnej minulosti je kuchyňa na ostrovoch fúziou afrických, francúzskych, anglických, čínskych a indických chutí.

Základom sú čerstvé morské plody a rôzne druhy korenín. Keďže ostrovy sú malé, úlovky rybárov nemusia byť prevážané na dlhé vzdialenosti a miestni ľudia ich nakupujú priamo z rybáskych lodí alebo na trhoch. Medzi tradičné ingrediencie tiež patrí kokosové mlieko, tekvica, mango či baklažán. Ryby sú pripravované rôznymi spôsobmi, zvyčajne sa podávajú so zeleninou alebo aj čerstvým ovocím.

Pri varení často kombinujú rôzne koreniny, ktoré jedlu dodávajú jedinečnú chuť. Miestni používajú až 10 druhov chili, každé s inou chuťou a intenzitou.

Ak máte chuť na ozajstnú lokálnu špecialitu, objednajte si Satini Reken, čatní s mäsom zo žraloka.

Overené hotely pre pohodovú dovolenku na ostrove Praslin

Aj keď je sú Seychely považované za luxusnú dovolenkovú destináciu, na ostrove Praslin nájdete príjemné hotely, ktorých personál je pripravený sa postarať o dokonalý oddych aj tých najnáročnejších klientov.

article_photo(zdroj: Dovolenka.sme.sk)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 693
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 273
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 666
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 561
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 317
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 522