SME

Viete, kde si užijete exotické ovocie?

Predstavujeme pätnásť druhov exotického ovocia, ktoré musíte pri cestovaní ochutnať aspoň raz.

V ktorých destináciách ochutnávať exotické ovocie?V ktorých destináciách ochutnávať exotické ovocie? (Zdroj: https://www.flickr.com/photos/jacktwo/)

K spoznávaniu krajín a cestovateľským zážitkom patria aj malé gurmánske prieskumy. Miestne ovocie môže o krajine, v ktorej sa nachádzate prezradiť veľa. Hlavne, ak ide o exotické ovocie a zeleninu, ktoré môžete obdivovať napríklad na miestnych trhoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prinášame krátky zoznam exotických druhov ovocia, ktoré môžete počas vášho cestovania po svete ochutnávať.

1. Liči

Liči je malé, svetlo sfarbené exotické ovocie, veľkosti a tvaru jahody. Aromatická dužina je ukrytá pod tenkou kožou, v strede plodu je kôstka, ktorú ľahko vyberiete. Chuť liči je sladká, pripomínajúca muškátové hrozno alebo ruže. Najčastejšie sa konzumuje čerstvé ovocie, prípadne kompóty. Gurmánskou špecialitou je polievka z liči. Sezóna liči je krátka, od mája do polovice júla.

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvé liči zo stromu môžete ochutnať v jeho domovine, v juhovýchodnej Ázii. Pestuje sa v Indii, Číne, na Filipínach. Významným pestovateľom je aj ostrov Maurícius.

2. Mango

Mango pochádza z južnej Ázie. Je národným ovocím v Indii, Pakistane a na Filipínach. Toto exotické ovocie má viac ako 400 odrôd, ktorých plody sa líšia veľkosťou a farbou. Mango má zvyčajne pretiahnutý oválny tvar. Môže byť žlté, oranžové, červené, ružové či zelené. Zrelé plody voňajú sladko, ich dužina je mäkká a šťavnatá.

Dnes sa mango pestuje v takmer všetkých tropických a subtropických oblastiach sveta bez zimných mrazov. V Európe napríklad v Andalúzii. Významným pestovateľom sú aj Kanárske ostrovy.

3. Mangostána

Mangostána je malé tmavofialové exotické ovocie. Pomerne mohutná šupka ukrýva šťavnatú bielu dužinu, ktorá je delená na mesiačiky. Každý mesiačik obsahuje semeno. Chuť je sladká, pripomínajúca kombináciu jahôd, broskýň a vanilky. Pri čistení mangostány púšťa tvrdá, ale krehká šupka tmavú šťavu, ktorej farba sa ťažko odstraňuje.

SkryťVypnúť reklamu

Mangostána pochádza z juhovýchodnej Ázie. Dnes je najväčším pestovateľom Thajsko.

4. Dragon fruit

Dragon fruit, v preklade dračie ovocie, sa niekedy označuje aj ako Pitahaya. Je to plod kaktusu so sladkou a chrumkavou dužinou, v ktorej sú rozptýlené malé semienka. Chuť je pomerne nevýrazná, pripomínajúca kiwi a hrušku. Podľa odrody môže byť šupka ružovej farby s bielou alebo červenou dužinou, alebo žltej farby s bielou dužinou vo vnútri.

Dragon fruit sa pestuje v juhovýchodnej Ázii, Mexiku, Strednej a Južnej Amerike, ale tiež napríklad v Izraeli.

5. Durian

Durian je mohutný exotický plod, ktorý je olomouckými syrečkami medzi ovocím. Vôňa dužiny je silná, pripomínajúca cesnak. Pre mnohých až nepríjemná. Tento nedostatok plne vyváži chuť krémovej dužiny. Konzumuje sa vtedy, keď plody samé spadnú na zem. Aj vtedy je najchutnejší prvých šesť hodín po páde. Do druhého dňa výrazne stráca chuť a štruktúru dužiny.

SkryťVypnúť reklamu

Durian pochádza z Malajzie a Indonézie. Klasické duriany pestované na ostrovoch Borneo a Sumatra majú širokú škálu rôznych odtieňov chutí. Podobne ako víno a syr sú potravinou pre gurmánov a znalcov.

6. Hurmi kaki

Hurmi kaki, niekedy označované iba kaki, pochádza z Číny, kde rastie vo vysokých nadmorských výškach. Plody výrazne pripomínajú rajčiny. Tieto exotické bobule sú žltej, žltooranžovej až červenej farby s tenkou šupkou. Dozrievajú neskoro na jeseň, po opade listov zo stromu. Dužina zrelých plodov je mäkká až mazľavá. Iba vtedy získava sladkú chuť.

7. Rambutan

Rambutan je okrúhly alebo oválny exotický plod o veľkosti 3 - 6 cm. Jeho povrch je výrazne pokrytý pružnými tŕňmi. Zrelé plody sú hnedej farby a biela sladká dužina sa ľahko oddelí od semena. Nezrelé plody majú kyslastú chuť a dužina sa pevne drží semena. Rambutan je typické a široko rozšírené bežné ovocie juhovýchodnej Ázie. Ochutnať ho môžete v Malajzii, Thajsku, Vietname, na Filipínach alebo na Borneu.

SkryťVypnúť reklamu

8. Salak

Salak je ovocie palmy rastúcej v Malajzii a Indonézii. Plody pripomínajú tvarom a veľkosťou zrelé figy, majú červenohnedú šupinatú kožu. Dužina má štruktúru podobnú dužine jablka. Je žltej farby a skadko kyslej chuti pripomínajúcej ananás.

Palmovitá rastlina Salak rastie napríklad na Bali priamo na turisticky navštevovaných miestach. Napríklad v dedinách Sibetan, Nongan a Batusesa, alebo na pláži Candidasa.

9. Marakuja

Marakuje, alebo plody mučenky jedlej, je brazílske ovocie dozrievajúce na popínavých rastlinách tropických a subtropických oblastí. Guľovité alebo oválne plody sú žltej alebo tmavo purpurovej farby s veľmi jemnou a šťavnatou dužinou. Marakuja má výraznú ostrú až štipľavú chuť, preto sa skôr pridáva do šalátov. Prekvapí príjemnou vôňou.

SkryťVypnúť reklamu

Marakuja, alebo anglicky Passion fruit, sa pestuje hlavne v Brazílii, Karibiku, Austrálii, Afrike a niektorých častiach USA.

10. Physalis

Physalis fruit zahŕňa viac ako 80 jedlých druhov machovky. Plody sú bobule veľkosti a tvaru cherry rajčiny, ktoré dozrievajú v suchom papierovitom obale, takže plod pripomína lampáš. Physalis bobule sa vyznačujú výraznou sladkou chuťou. Napríklad odroda Tomatilloo pochádzaú z Mexika. Bobule sa zberajú v svetlo zelenej zrelosti a napriek farbe sú sladké. Používajú sa hlavne v tradičných omáčkach.

11. Karambola

Karambola, známa aj ako Star fruit je podlhovastý plod hviezdicovitého tvaru. Je zložený z piatich lalokov svetlej farby. Dozrievaním sa zelená farba plodu mení na jasno žltú. Plod je pokrytý jedlou kožovitou až voskovitou pokožkou. Chuť plodov záleží od odrody. Kyslé odrody majú laloky užšie, kým sladké odrody pôsobia plnším dojmom.

SkryťVypnúť reklamu

Karambola je typickým ovocím juhovýchodnej Ázie a južného Pacifiku.Môžete ho zberať a ochutnávať napríklad na Filipínach, v Indonézii, Vietname, Nepále, Indii, na Srí Lanke, Mauríciu alebo na Seychelách.

12. Kumkvat

Kumkvat (kumquat) je drobné citrusové ovocie. Pripomína miniatúrny pomaranč žltej až oranžovej farby. Plody sú mierne pretiahnuté a dorastajú do 2 - 7 cm, podľa odrody. Vonkajšia citrusová koža aj šťavnatá dužina majú sladkokyslú až sladkú chuť.

Kumkvat pochádza z Číny a Indočíny. Významnými pestovateľmi sa stali napríklad India, Japonsko, Taiwan či Filipíny.

13. Longan

Longan je drobné kruhovité ovocie o priemere okolo 2,5 cm. Na povrchu je svetlohnedá až hnedá koža, ktorá je tenká a kožovitá, s jemnými chĺpkami. Pri dozretí ovocia sa mení na krehkú škrupinu, čo uľahčuje lúpanie ovocia. Dužina je biela a čiastočne priesvitná. Vidno cez ňu čierne semeno v strede plodu. Táto vlastnosť je zachytená aj v názve, ktorý v doslovnom preklade znamená dračie oko. Longan je botanicky príbuzný liči a rambutanu, avšak má výraznejšiu a krémovejšiu chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Longan pochádza z juhovýchodnej Ázie. Patrí k pôvodným druhom v južnej Číne, Indii, Thajsku, Kambodži, Vietname alebo napríklad na Srí Lanke.

14. Papája

Papája je často označovaná ako melónový strom. Plody sú pomerne veľké, hruškovitého tvaru, žltozelenej až oranžovej farby. Po rozrezaní pripomínajú tekvicu. Dužina tvorí po obvode vrstvu hrubú niekoľko centimetrov. Je žltej, oranžovej alebo až červenej farby. V strede je zhluk čiernych drobných semien.

Domovom papáje je stredná Amerika, pestuje sa v Mexiku či Korstarike. Produkčné plantáže sa rozšírili do všetkých tropických oblastí sveta. K významným producentom patrí Peru, Brazília, Nigéria, Kongo či India.

15. Kiwano

Kiwano sa niekedy nazýva aj ako africká uhorka alebo rohatý melón. Plody sú malé oválne tekvičky s rohovými výbežkami. Dorastajú do veľkosti 5 - 10 cm. Spočiatku sú svetlozelené, dozrievaním menia farbu na jasnožltú až oranžovú. Dužina štruktúrou pripomína uhorku. Chuť je veľmi zvláštna, pripomína zmes banánov, uhoriek a citrónov.

SkryťVypnúť reklamu

Kiwano pochádza z oblasti púšte Kalahari (Namíbia, Botsvana a Juhoafrická republika), kde tvorí významný zdroj vody počas obdobia sucha. Komerčne sa pestuje aj v skleníkoch v Európe, napríklad v Portugalsku alebo Taliansku.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 475
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 246
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 024
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 865
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 477
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 170
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 946
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 118
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu