Prečo Španieli večerajú neskoro v noci

Neskoré večere a siestu spôsobilo rozhodnutie španielskeho diktátora.

Valencia, Španielsko.(Zdroj: flickr.com/Miguel Sala)

BRATISLAVA. Ak sa túlate po nočnom Madride, Barcelone alebo Seville, všade narazíte na rovnakú rutinu. Hoci je už desať hodín večer, v reštauráciách možno nájsť celé rodiny. Od seniorov až po malé deti.

Zatiaľ čo v iných krajinách sa kuchyne zatvárajú, Španieli ešte len začali hodovať.

Dláždenými ulicami sa tak po západe slnka roznesie vrava, cinkanie príborov, a rozvoniava paella, cesnakové krevety (gambas al ajillo) či cocido Madrileño (dusený cícer s bravčovým mäsom a chorizom).

Článok pokračuje pod video reklamou

Kde sa vzala siesta

Cestovatelia neskorú večeru pripisujú pozvoľnému životnému rytmu, ktorý je typický pre stredomorie. Málokto vie, že za životný štýl vrátane siesty spôsobil fakt, že sa Španieli už viac než 70 rokov nachádzajú v nesprávnom časovom pásme.

Španielsko leží pozdĺž rovnakej zemepisnej dĺžky ako Veľká Británia, Portugalsko a Maroko. Teoreticky by preto malo patriť do pásma greenwichského hlavného času (GMT). Namiesto toho však požíva stredoeurópsky čas (CET).

Dôsledkom je, že Madrid je zladený napríklad aj so srbským Belehradom, ktorý sa nachádza viac než 2500 kilometrov východne.

Celé sa to začalo v roku 1940, keď generál Franco zmenil časovú zónu Španielska a zo solidarity s nacistickým Nemeckom posunul čas o hodinu vopred.

Obyvateľom, ktorí čelili traume z občianskej vojny, ani nenapadlo sa na zmenu sťažovať. Naďalej večerali v obvyklý čas, no kvôli posunu sa z obeda o 13.00 stal obed o 14.00 a večera o 20.00 sa presunula na 21.00.

Prečítajte si tiež: Barcelona: Na ceste po stopách Gaudího

Ako prebieha pracovný deň

Keď vojna skončila, hodiny sa už späť neposunuli. O návrate sa naposledy špekulovalo vlani, tému sa pokúsil otvoriť premiér Mariano Rajoy, no k rozhodnutiu nedošlo. Súčasťou malo byť aj zrušenie siesty.

Regionálne úrady na vrátane Malorky, či Ibizy boli jednoznačne proti. Dlhé dni, keď západ slnka prichádza až o desiatej, totiž podporujú zisky z turizmu. Nesprávna časová zóna má aj negatívnu stránku - spánkovú depriváciu a zníženú produktivitu obyvateľov.

Dôsledkom hodinového posunu je tak denný rytmus, ktorý sa od stredoeurópskeho značne líši. Typický španielsky pracovný deň začína o 9. ráno, siesta trvá dve hodiny (medzi 14. a 16.00) a pracovná doba končí okolo 20.00.

Španieli si preto súkromný život musia odkladať na neskoršie večerné hodiny. Jedným z dôsledkov je aj, že sa hlavný vysielací čas televízií začína až o 22:30.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 966
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 16 849
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 14 746
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 995
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 763
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 460
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 617
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 496
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 946
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 037