Čo by mal turista vedieť o Ramadáne?

Vďaka sviatku majú návštevníci príležitosť spoznať región z úplne inej perspektívy.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/AP)

Ramadan Mubarak! Islamský svätý mesiac tento rok pripadol na 27. mája až 24. júna. Ak sa v tomto období chystáte vycestovať do krajiny, kde prevláda moslimská viera, čaká vás fascinujúci zážitok.

Na mnohých miestach vrátane Spojených arabských emirátov, Maroka, Tuniska, Indonézie a Egypta sa každodenný život v tomto mesiaci dramaticky mení.

Vďaka tomu majú návštevníci príležitosť spoznať región z úplne inej perspektívy.

Článok pokračuje pod video reklamou

1. Poznajte základy

Ramadán je lunárny mesiac venovaný pôstu (sawm), ktorý je jedným z piatich pilierov islamu. Od východu po západ slnka sa veriaci zdržiavajú jedla, nápojov, tabaku a sexu, aby sa plne sústredili na duchovnú očistu.

Po západe slnka prichádza euforický iftar (jedlo po západe slnka), po ňom neskoro nasleduje suhur (jedlo pred svitaním). Neznamená to, že však, že po celodennej disciplíne nasleduje večerný flám.

Postenie je náročné a preto dni plynú pomalším tempom.

Prečítajte si tiež: Čo je dobré vedieť pred cestou do Egypta

2. Plánujte dopredu

Ako každý sviatok, aj ramadán vplýva na dostupnosť služieb. Rozhodne nie je ideálnym obdobím na intenzívny maratón turistických prehliadok. Mnohé miesta fungujú so skrátenými otváracími hodinami a zníženým počtom zamestnancov.

Je preto dobré si rezervovať ubytovanie, dopravu a zájazdy ešte pred príchodom. Naplánujte vopred aj svoje stravovanie.

Medzinárodné hotely budú často podávať jedlá, fungovať by mal aj obmedzený počet reštaurácií. Pravdepodobne si ale budete musieť vopred rezervovať stôl).

Riešením sú predpripravené balíčky a zásoba vody. Jesť a piť je však vhodnejšie v súkromí. Alkohol zvyčajne nie je dostupný vôbec, ani v noci.

3. Prispôsobte si rozvrh

Ramadán je najmä o nočných slávnostiach. Tradície sa v jednotlivých regiónoch líšia, ale s iftar zvyčajne sprevádza spoločenské posedenie s rodinou a priateľmi.

V Maroku sa ulice rozžiaria, všade znie hudba a voňajú sladkosti. V Turecku sa Ramadán zásadne nelíši od každodennej reality, no zaujímavosťou sú stany v parkoch a na námestiach, v ktorých sa ľudia počas iftaru zhromažďujú. Často sú dotované miestnou samosprávou a ponúkajú lacné alebo bezplatné jedlo.

V štátoch Perzského zálivu sú podobné stany miestom na stretávanie, nočnú hostinu, fajčenie šishy a hranie hier. Kdekoľvek sa nachádzate, nemoslimovia sú takmer vždy vítaní.

Prečítajte si tiež: Štyri turistické tromfy Ománu

4. Sledujte miestne zákony a zvyky

Pred príchodom si preštudujte zákony krajiny, do ktorej cestujete. Niektoré krajiny sledujú dodržiavanie ramadánu omnoho prísnejšie, než iné.

Od nemoslimov sa zvyčajne neočakáva, že budú tiež dodržiavať pôst. Podľa tradície sú oslobodení aj moslimskí cestujúci. Jesť alebo piť pred moslimami je neslušné a pokojne môžete obísť aj s mastnou pokutou.

Taktiež je vhodné zvoliť konzervatívnejšie oblečenie.

5. Vychutnajte si atmosféru

Ramadán je čas veľkej pohostinnosti a štedrosti, a preto prijímajte ramadánové sladkosti alebo pozvánky na slávnosti, párty a rodinné stretnutia. Poďakovať sa môžete darčekovými krabičkami s jedlom alebo praktizovaním zakátu, čiže príspevkom pre miestnu charitu.

Môže chvíľu trvať, kým sa vaše biologické hodiny prispôsobia rytmu pokojných dní a intenzívnych nocí, no ak to zvládnete budete omnoho príjemnejšie a zaujímavé zážitky.

Skoordinovať sa s lokálnym iftarom vám pomôže Twitter. Vyhľadajte spravodajskú sieť @AlArabiya, použite hashtag #iftar, po ktorom nasleduje meno vášho mesta (napr. #Dubai). Okamžite sa vám zobrazí odpoveď s miestnym časom iftaru.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 444
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 733
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 403
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 287
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 856
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 899
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 606
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 181
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 432