SME
Nedeľa, 17. október, 2021 | Meniny má HedvigaKrížovkyKrížovky

Paraglajding nad Himalájami. Slováci nafotili krásne snímky hôr

Po prvej návšteve sa dostali na titulku anglického časopisu, druhý raz im vyšlo výborné počasie a tretí raz zachránili život kamarátovi.

Lietajúci slovenskí partizáni a majestátne Himaláje. (Zdroj: Partizani Paragliding Adventures)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

„Keď letíš, cítiš sa trochu inak, ako keď máš nohy na zemi. Prvýkrát som len kopal. Teraz to už vnímam inak. Mám možnosť lietať, poznávať prírodu a rozvíjať pri tom telo aj ducha,“ hovorí Martin Gáborík, jeden z trojice slovenských paraglajdistov, lietajúcich po celom svete.

Pravidelne ich vídať, ako krúžia nad indickými Himalájmi, kde sa im podarilo vytvoriť najdlhší let plochého trojuholníka v Ázii s dĺžkou takmer 260 kilometrov. Trval deväť hodín a pätnásť minút.

Ďalší z trojice tímu Partizani Paragliding Andrej Ďurana zas minulé leto vystúpal počas prechodo-preletu cez Tadžkistan a Kirgisko bez kyslíkového prístroja do výšky 7300 metrov nad morom. Práve on je aj držiteľom aktuálneho svetového rekordu v disciplíne hike & fly, keď za 17 hodín a 23 minút v rakúskych Alpách vyšliapal a zletel 10 437 výškových metrov.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Bez mäsa, bez tepla, bez sprchy

Na expedície v Himalájach vyrážajú z miesta Bir v údolí rieky Kangra, známej výbornými čajmi. Minulý rok odtiaľ za mesiac nalietali a precestovali viac než štyritisíc kilometrov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Trojici Martin Gáborík, Andrej Ďurana a Jakub Beňo tam pomáha indický šofér Babloo, ktorý ich vozí autom a je ich hlavným šéfkuchárom.

„Jedinou aktivitou domácich je šúľanie cigariet a fajčenie tabaku. Fajčil aj najvyšší indický boh, tak fajčia aj oni. Samozrejme, starajú sa aj o pokrmy. Okrem Babla s nami chodí aj jeho kamarát, aby boli vo dvojici a bolo im veselšie. Varia hlavne strukoviny, ryžu a zeleninu, mäsa je málo,“ vysvetľuje Gáborík.

Pripravujú im dokopy päť jedál. Dookola to isté, no vždy s prenikavou chuťou a plné vôní.

Prečítajte si tiež: Na dovolenke sa dá aj lietať. Ak vyskúšate paraglajding Čítajte 

Mäso nie je jediné, čoho je v Indii málo. Niekedy sa tam našinci nesprchujú aj niekoľko týždňov. Vonkajšia teplota je mnohokrát pod nulou a vzduch suchý, preto sa takmer nepotia. Pri plánovaní trás preto hľadajú horúce pramene, aby tam mohli pristáť, oprať si a umyť sa.

Odtiaľ môžu letieť ďalej. Robia tak často, neostávajú na jednom mieste.

„Výhodou paraglajdingu je, že sa vieš presúvať vzduchom. Je to najlacnejší aj najkrajší spôsob prepravy,“ podotýka Martin.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu