SME

V Dubaji servírujú najväčšie jedlo sveta

Dubaj je hlavné gastronomické mesto v regóne. Pozrite sa, čo ochutnať a kde vám to naservírujú.

Hovorí sa, že ak chcete spoznať krajinu, je dôležité spoznať aj jej jedlo. Dubaj je domovom viac ako dvesto národností sveta. Nečudo, že tu narazíte na hotový gastronomický výbuch.

Základom jedálnička tejto púštnej oblasti je mäso, obilie a mliečne výrobky. Horúcim trendom v Dubaji je príprava jedál z miestnych ekofariem, ktoré v púšti okolo Dubaja dokážu vyprodukovať široký sortiment zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takmer všetky tradičné jedlá tvorí dusené mäso a recepty pripravované v jednom hrnci. K hlavným koreniam patria šafrán, kardamón, kurkuma a tymián. Zavedenie ryže do jedálnička prišlo až časom, vďaka rozvoju obchodovania a prílevu obchodníkov do regiónu.

SkryťVypnúť reklamu

Naservírujú vám celú plnenú ťavu

Legendárnu Plnenú ťavu nájdeme zapísanú aj v Guinnessovej knihe svetových rekordov, ktorá ju popisuje ako “najväčšie jedlo sveta, ktoré je zapísané na menu”.

Pôvodne beduínsky slávnostný svadobný recept tak dnes dokonale odráža všetok luxus Dubaja. Môžete si tak v jednom jedle vychutnať varené vajcia a ryby a okrem pečenej ťavy aj pečené kurčatá a jahňacie mäso.

Populárne tradičné jedlá, ktoré môžete ochutnať v Dubaji

Obľúbeným predjedlom, alebo desiatou je Hummus. Tradične sa vyrába z cícera, olivového oleja, tahini pasty, citrónovej štavy, cesnaku a soli. Jemná hustá kaša sa môže podávať priamo s pita chlebom, alebo sa podáva ako dip k rôznym potravinám.

Mäso je dôležitou súčasťou jedálnička. Veľmi chutným a pre nás menej tradičným jedlom je kaša Al Harees pripravovaé dlhé hodiny. Pripravuje sa varením štipky soli, pšenice a mäsa až kým celá masa nezíska hladkú štruktúru kaše s výbornou chuťou. Miska s kašou sa pred podávaním ešte niekoľko hodín pečie.

SkryťVypnúť reklamu

Chuzi je široko populárne jedlo v Dubajských reštauráciách všetkého druhu a triedy. Na hore ryže so zeleninou a orechmi sa podáva pečené jahňacie mäso. Hovorí sa, že toto jedlo predstavuje základnú chuť Dubaja.

Podobne je na tom jedlo  Matchbous. Je to korenené jahňacie mäso s paradajkami, duseným mäsom a ryžou. Zvláštnosťou a základom receptu je “loomi”, čo je korenená zmes vyrobená zo zrelých limetiek a slanej vody.

Typickým vegetariánskym jedlom je Tabbouleh. Jeho základ tvorí v podstate šalát z paradajok, zelenej cibuľky a uhorky. Ochutený je čerstvou mätou a citrónovou šťavou.

Aj rýchle občerstvenie má v Dubaji svoju osobitú chuť

Jedným z najobľúbenejších jedál v arabskom svete je Falafel. Vysmážané gulôčky známe ako ta'amia a slúžia ako arabská náhrada hranolčekov. Jedlo patrí do bežného menu rýchleho občerstvenia, ale podáva sa často aj ako príloha v rôznych jedlách.

SkryťVypnúť reklamu

V Dubaji zabudnite na  všetky burgery a bagety. Tu je najviac konzumovaným pouličným jedlom Shawarma. Jahňacie alebo kuracie mäso je podávané v chlebovom vrecku a obložené s množstvom zeleniny. Vynikajúcou čerešničkou receptu je cesnaková omáčka na záver. Variácie jedla sa líšia od miesta k miestu prípravy, ale jeho popularita je obrovská. A prezradíme, že najviac sa k nemu predáva jahodovo - banánový ovocný nápoj.

Sladká bodka za jedlom: dezerty

Esh asarya je tiež známy ako “chlieb háremu”. Je to v podstate cheese cake so šľahačkovou polevou. Vďaka svojej chuti a textúre, ktorá sa v ústach doslova roztápa, má tento dezert v Dubajských reštauráciách špeciálne miesto. K tradičným dezertom patrí aj Mehalabiya. Je to v podstate puding, pripravený z ružovej vody a pistácií.

SkryťVypnúť reklamu

Zažite tradičné raňajky, obed alebo večeru

Výborným miestom pre ochutnávky celej škály autentických jedál Spojených arabských emirátov je Seikh Mohammed centrum pre kultúrne porozumenie. Nachádza sa v historickej štvrti Al Fahidi v krásnej zrenovovanej budove veterných elektrární.

Od svojho otvorenia v roku 1998 ponúka návštevníkom celý rad aktivít k predstaveniu zvykov a pochopeniu kultúry Spojených Arabských Emirátov. Môžete si rezervovať niektorý z denných jedál a zažiť tradičné raňajky, obed alebo večeru. Stoluje sa v beduínskom štýle, priamo na vankúšoch a hostiteľ vám odpovie na všetky zvedavé otázky týkajúce sa nielen jedál ale aj života v SAE.

Tipy na skvelé reštaurácie v Dubaji

V Dubaji objavíte originálny mix chutí Európy a Stredného východu. Okrem arabských potravín sú bežné iránske alebo napríklad libanonské. Reštaurácie v Dubaji ponúkajú všetky svetové kuchyne a jedlo je naozaj rôznorodé. V najlepších podnikoch sa angažujú celebritní šéfkuchári ako Atul Kochhar alebo Silvena Rowe. Gordon Ramsay je napríklad spojený s reštauráciou Table9. Vrcholom gastronómie je  Dubaj Food Festival, ktorý sa po prvý krát konal v roku 2014.

SkryťVypnúť reklamu

Autentické zážitky z tradičných jedál si môžete užiť vo vychýrenej reštaurácii Seven Sands na známej pláži Jumeirah. Reštaurácia podáva celodenné menu, teda raňajky, obedy a večere. Za ochutnanie stojí napríklad rybie jedlo Maleh Korsa, alebo tradičné dezerty Choubab (Mohalla), čo sú palacinky plnené sladkými rezancami podávané s ďatlovým sirupom, medom a syrom.

Reštaurácia Al Fanar funguje už od šesťdesiatych rokov minulého storočia a bola pomenovaná podľa tradičných petrolejových lámp. O reštaurácii je známe, že podáva tradičné jedlá pripravované “akoby ich varila babička”. Aj vďaka tomu je zvlášť obľúbená u miestnych obyvateľov.

Tradičnú kuchyňu v modernom šate a luxuse fialových neónových svetiel môžete ochutnať v reštaurácii Milas. Nachádza sa v Dubai Mall nákupnom centre. Podávajú tradičné jedlá aj rýchle občerstvenie z tradičných surovín. Ale dajú vám aj pizzu. V tomto nákupnom centre sú stravovacie podniky sústredené hlavne pri známej fontáne. Môžete si vybrať aj podľa prostredia a atmosféry reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

Arabskú kuchyňu v Dubaji podávajú aj reštaurácie Logma, Siraj, Aseelah a mnohé ďalšie. Dobrou správou je, že takmer všetky hotely ponúkajú vo svojich reštauráciách tradičné arabské jedlá, ktoré stoja za ochutnanie. 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Štát nie je záchrana. O dôchodok sa musíte postarať sami, hovorí manažérka z poisťovne
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 19 426
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 438
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 8 696
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 496
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 628
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 6 568
  7. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 477
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 058
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  8. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 373
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 130
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 10 082
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 075
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 359
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 143
  7. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 5 586
  8. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 4 372
  1. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  3. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  4. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  5. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  6. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
  7. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  8. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
SkryťZatvoriť reklamu