SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

V Dubaji servírujú najväčšie jedlo sveta

Dubaj je hlavné gastronomické mesto v regóne. Pozrite sa, čo ochutnať a kde vám to naservírujú.

Hovorí sa, že ak chcete spoznať krajinu, je dôležité spoznať aj jej jedlo. Dubaj je domovom viac ako dvesto národností sveta. Nečudo, že tu narazíte na hotový gastronomický výbuch.

Základom jedálnička tejto púštnej oblasti je mäso, obilie a mliečne výrobky. Horúcim trendom v Dubaji je príprava jedál z miestnych ekofariem, ktoré v púšti okolo Dubaja dokážu vyprodukovať široký sortiment zeleniny.

Takmer všetky tradičné jedlá tvorí dusené mäso a recepty pripravované v jednom hrnci. K hlavným koreniam patria šafrán, kardamón, kurkuma a tymián. Zavedenie ryže do jedálnička prišlo až časom, vďaka rozvoju obchodovania a prílevu obchodníkov do regiónu.

Skryť Vypnúť reklamu

Naservírujú vám celú plnenú ťavu

Legendárnu Plnenú ťavu nájdeme zapísanú aj v Guinnessovej knihe svetových rekordov, ktorá ju popisuje ako “najväčšie jedlo sveta, ktoré je zapísané na menu”.

Pôvodne beduínsky slávnostný svadobný recept tak dnes dokonale odráža všetok luxus Dubaja. Môžete si tak v jednom jedle vychutnať varené vajcia a ryby a okrem pečenej ťavy aj pečené kurčatá a jahňacie mäso.

Populárne tradičné jedlá, ktoré môžete ochutnať v Dubaji

Obľúbeným predjedlom, alebo desiatou je Hummus. Tradične sa vyrába z cícera, olivového oleja, tahini pasty, citrónovej štavy, cesnaku a soli. Jemná hustá kaša sa môže podávať priamo s pita chlebom, alebo sa podáva ako dip k rôznym potravinám.

Mäso je dôležitou súčasťou jedálnička. Veľmi chutným a pre nás menej tradičným jedlom je kaša Al Harees pripravovaé dlhé hodiny. Pripravuje sa varením štipky soli, pšenice a mäsa až kým celá masa nezíska hladkú štruktúru kaše s výbornou chuťou. Miska s kašou sa pred podávaním ešte niekoľko hodín pečie.

Skryť Vypnúť reklamu

Chuzi je široko populárne jedlo v Dubajských reštauráciách všetkého druhu a triedy. Na hore ryže so zeleninou a orechmi sa podáva pečené jahňacie mäso. Hovorí sa, že toto jedlo predstavuje základnú chuť Dubaja.

Podobne je na tom jedlo  Matchbous. Je to korenené jahňacie mäso s paradajkami, duseným mäsom a ryžou. Zvláštnosťou a základom receptu je “loomi”, čo je korenená zmes vyrobená zo zrelých limetiek a slanej vody.

Typickým vegetariánskym jedlom je Tabbouleh. Jeho základ tvorí v podstate šalát z paradajok, zelenej cibuľky a uhorky. Ochutený je čerstvou mätou a citrónovou šťavou.

Aj rýchle občerstvenie má v Dubaji svoju osobitú chuť

Jedným z najobľúbenejších jedál v arabskom svete je Falafel. Vysmážané gulôčky známe ako ta'amia a slúžia ako arabská náhrada hranolčekov. Jedlo patrí do bežného menu rýchleho občerstvenia, ale podáva sa často aj ako príloha v rôznych jedlách.

Skryť Vypnúť reklamu

V Dubaji zabudnite na  všetky burgery a bagety. Tu je najviac konzumovaným pouličným jedlom Shawarma. Jahňacie alebo kuracie mäso je podávané v chlebovom vrecku a obložené s množstvom zeleniny. Vynikajúcou čerešničkou receptu je cesnaková omáčka na záver. Variácie jedla sa líšia od miesta k miestu prípravy, ale jeho popularita je obrovská. A prezradíme, že najviac sa k nemu predáva jahodovo - banánový ovocný nápoj.

Sladká bodka za jedlom: dezerty

Esh asarya je tiež známy ako “chlieb háremu”. Je to v podstate cheese cake so šľahačkovou polevou. Vďaka svojej chuti a textúre, ktorá sa v ústach doslova roztápa, má tento dezert v Dubajských reštauráciách špeciálne miesto. K tradičným dezertom patrí aj Mehalabiya. Je to v podstate puding, pripravený z ružovej vody a pistácií.

Skryť Vypnúť reklamu

Zažite tradičné raňajky, obed alebo večeru

Výborným miestom pre ochutnávky celej škály autentických jedál Spojených arabských emirátov je Seikh Mohammed centrum pre kultúrne porozumenie. Nachádza sa v historickej štvrti Al Fahidi v krásnej zrenovovanej budove veterných elektrární.

Od svojho otvorenia v roku 1998 ponúka návštevníkom celý rad aktivít k predstaveniu zvykov a pochopeniu kultúry Spojených Arabských Emirátov. Môžete si rezervovať niektorý z denných jedál a zažiť tradičné raňajky, obed alebo večeru. Stoluje sa v beduínskom štýle, priamo na vankúšoch a hostiteľ vám odpovie na všetky zvedavé otázky týkajúce sa nielen jedál ale aj života v SAE.

Tipy na skvelé reštaurácie v Dubaji

V Dubaji objavíte originálny mix chutí Európy a Stredného východu. Okrem arabských potravín sú bežné iránske alebo napríklad libanonské. Reštaurácie v Dubaji ponúkajú všetky svetové kuchyne a jedlo je naozaj rôznorodé. V najlepších podnikoch sa angažujú celebritní šéfkuchári ako Atul Kochhar alebo Silvena Rowe. Gordon Ramsay je napríklad spojený s reštauráciou Table9. Vrcholom gastronómie je  Dubaj Food Festival, ktorý sa po prvý krát konal v roku 2014.

Skryť Vypnúť reklamu

Autentické zážitky z tradičných jedál si môžete užiť vo vychýrenej reštaurácii Seven Sands na známej pláži Jumeirah. Reštaurácia podáva celodenné menu, teda raňajky, obedy a večere. Za ochutnanie stojí napríklad rybie jedlo Maleh Korsa, alebo tradičné dezerty Choubab (Mohalla), čo sú palacinky plnené sladkými rezancami podávané s ďatlovým sirupom, medom a syrom.

Reštaurácia Al Fanar funguje už od šesťdesiatych rokov minulého storočia a bola pomenovaná podľa tradičných petrolejových lámp. O reštaurácii je známe, že podáva tradičné jedlá pripravované “akoby ich varila babička”. Aj vďaka tomu je zvlášť obľúbená u miestnych obyvateľov.

Tradičnú kuchyňu v modernom šate a luxuse fialových neónových svetiel môžete ochutnať v reštaurácii Milas. Nachádza sa v Dubai Mall nákupnom centre. Podávajú tradičné jedlá aj rýchle občerstvenie z tradičných surovín. Ale dajú vám aj pizzu. V tomto nákupnom centre sú stravovacie podniky sústredené hlavne pri známej fontáne. Môžete si vybrať aj podľa prostredia a atmosféry reštaurácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Arabskú kuchyňu v Dubaji podávajú aj reštaurácie Logma, Siraj, Aseelah a mnohé ďalšie. Dobrou správou je, že takmer všetky hotely ponúkajú vo svojich reštauráciách tradičné arabské jedlá, ktoré stoja za ochutnanie. 

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 543
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 833
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 663
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 293
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 374
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 377
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 291
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 308
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 299
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 487
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu