V Dubaji servírujú najväčšie jedlo sveta

Dubaj je hlavné gastronomické mesto v regóne. Pozrite sa, čo ochutnať a kde vám to naservírujú.

Hovorí sa, že ak chcete spoznať krajinu, je dôležité spoznať aj jej jedlo. Dubaj je domovom viac ako dvesto národností sveta. Nečudo, že tu narazíte na hotový gastronomický výbuch.

Základom jedálnička tejto púštnej oblasti je mäso, obilie a mliečne výrobky. Horúcim trendom v Dubaji je príprava jedál z miestnych ekofariem, ktoré v púšti okolo Dubaja dokážu vyprodukovať široký sortiment zeleniny.

Takmer všetky tradičné jedlá tvorí dusené mäso a recepty pripravované v jednom hrnci. K hlavným koreniam patria šafrán, kardamón, kurkuma a tymián. Zavedenie ryže do jedálnička prišlo až časom, vďaka rozvoju obchodovania a prílevu obchodníkov do regiónu.

Naservírujú vám celú plnenú ťavu

Legendárnu Plnenú ťavu nájdeme zapísanú aj v Guinnessovej knihe svetových rekordov, ktorá ju popisuje ako “najväčšie jedlo sveta, ktoré je zapísané na menu”.

Pôvodne beduínsky slávnostný svadobný recept tak dnes dokonale odráža všetok luxus Dubaja. Môžete si tak v jednom jedle vychutnať varené vajcia a ryby a okrem pečenej ťavy aj pečené kurčatá a jahňacie mäso.

Populárne tradičné jedlá, ktoré môžete ochutnať v Dubaji

Obľúbeným predjedlom, alebo desiatou je Hummus. Tradične sa vyrába z cícera, olivového oleja, tahini pasty, citrónovej štavy, cesnaku a soli. Jemná hustá kaša sa môže podávať priamo s pita chlebom, alebo sa podáva ako dip k rôznym potravinám.

Mäso je dôležitou súčasťou jedálnička. Veľmi chutným a pre nás menej tradičným jedlom je kaša Al Harees pripravovaé dlhé hodiny. Pripravuje sa varením štipky soli, pšenice a mäsa až kým celá masa nezíska hladkú štruktúru kaše s výbornou chuťou. Miska s kašou sa pred podávaním ešte niekoľko hodín pečie.

Chuzi je široko populárne jedlo v Dubajských reštauráciách všetkého druhu a triedy. Na hore ryže so zeleninou a orechmi sa podáva pečené jahňacie mäso. Hovorí sa, že toto jedlo predstavuje základnú chuť Dubaja.

Podobne je na tom jedlo  Matchbous. Je to korenené jahňacie mäso s paradajkami, duseným mäsom a ryžou. Zvláštnosťou a základom receptu je “loomi”, čo je korenená zmes vyrobená zo zrelých limetiek a slanej vody.

Typickým vegetariánskym jedlom je Tabbouleh. Jeho základ tvorí v podstate šalát z paradajok, zelenej cibuľky a uhorky. Ochutený je čerstvou mätou a citrónovou šťavou.

Aj rýchle občerstvenie má v Dubaji svoju osobitú chuť

Jedným z najobľúbenejších jedál v arabskom svete je Falafel. Vysmážané gulôčky známe ako ta'amia a slúžia ako arabská náhrada hranolčekov. Jedlo patrí do bežného menu rýchleho občerstvenia, ale podáva sa často aj ako príloha v rôznych jedlách.

V Dubaji zabudnite na  všetky burgery a bagety. Tu je najviac konzumovaným pouličným jedlom Shawarma. Jahňacie alebo kuracie mäso je podávané v chlebovom vrecku a obložené s množstvom zeleniny. Vynikajúcou čerešničkou receptu je cesnaková omáčka na záver. Variácie jedla sa líšia od miesta k miestu prípravy, ale jeho popularita je obrovská. A prezradíme, že najviac sa k nemu predáva jahodovo - banánový ovocný nápoj.

Sladká bodka za jedlom: dezerty

Esh asarya je tiež známy ako “chlieb háremu”. Je to v podstate cheese cake so šľahačkovou polevou. Vďaka svojej chuti a textúre, ktorá sa v ústach doslova roztápa, má tento dezert v Dubajských reštauráciách špeciálne miesto. K tradičným dezertom patrí aj Mehalabiya. Je to v podstate puding, pripravený z ružovej vody a pistácií.

Zažite tradičné raňajky, obed alebo večeru

Výborným miestom pre ochutnávky celej škály autentických jedál Spojených arabských emirátov je Seikh Mohammed centrum pre kultúrne porozumenie. Nachádza sa v historickej štvrti Al Fahidi v krásnej zrenovovanej budove veterných elektrární.

Od svojho otvorenia v roku 1998 ponúka návštevníkom celý rad aktivít k predstaveniu zvykov a pochopeniu kultúry Spojených Arabských Emirátov. Môžete si rezervovať niektorý z denných jedál a zažiť tradičné raňajky, obed alebo večeru. Stoluje sa v beduínskom štýle, priamo na vankúšoch a hostiteľ vám odpovie na všetky zvedavé otázky týkajúce sa nielen jedál ale aj života v SAE.

Tipy na skvelé reštaurácie v Dubaji

V Dubaji objavíte originálny mix chutí Európy a Stredného východu. Okrem arabských potravín sú bežné iránske alebo napríklad libanonské. Reštaurácie v Dubaji ponúkajú všetky svetové kuchyne a jedlo je naozaj rôznorodé. V najlepších podnikoch sa angažujú celebritní šéfkuchári ako Atul Kochhar alebo Silvena Rowe. Gordon Ramsay je napríklad spojený s reštauráciou Table9. Vrcholom gastronómie je  Dubaj Food Festival, ktorý sa po prvý krát konal v roku 2014.

Autentické zážitky z tradičných jedál si môžete užiť vo vychýrenej reštaurácii Seven Sands na známej pláži Jumeirah. Reštaurácia podáva celodenné menu, teda raňajky, obedy a večere. Za ochutnanie stojí napríklad rybie jedlo Maleh Korsa, alebo tradičné dezerty Choubab (Mohalla), čo sú palacinky plnené sladkými rezancami podávané s ďatlovým sirupom, medom a syrom.

Reštaurácia Al Fanar funguje už od šesťdesiatych rokov minulého storočia a bola pomenovaná podľa tradičných petrolejových lámp. O reštaurácii je známe, že podáva tradičné jedlá pripravované “akoby ich varila babička”. Aj vďaka tomu je zvlášť obľúbená u miestnych obyvateľov.

Tradičnú kuchyňu v modernom šate a luxuse fialových neónových svetiel môžete ochutnať v reštaurácii Milas. Nachádza sa v Dubai Mall nákupnom centre. Podávajú tradičné jedlá aj rýchle občerstvenie z tradičných surovín. Ale dajú vám aj pizzu. V tomto nákupnom centre sú stravovacie podniky sústredené hlavne pri známej fontáne. Môžete si vybrať aj podľa prostredia a atmosféry reštaurácie.

Arabskú kuchyňu v Dubaji podávajú aj reštaurácie Logma, Siraj, Aseelah a mnohé ďalšie. Dobrou správou je, že takmer všetky hotely ponúkajú vo svojich reštauráciách tradičné arabské jedlá, ktoré stoja za ochutnanie. 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  3. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Slovensko spieva koledy
  2. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  3. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  4. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  7. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  9. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  10. Move in immediately, if you feel like it
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 43 499
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 396
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 101
  4. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 794
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 769
  6. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 7 485
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 7 273
  8. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 6 226
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 861
  10. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 738