SME
Streda, 8. december, 2021 | Meniny má MarínaKrížovkyKrížovky

V Dubaji servírujú najväčšie jedlo sveta

Dubaj je hlavné gastronomické mesto v regóne. Pozrite sa, čo ochutnať a kde vám to naservírujú.

Hovorí sa, že ak chcete spoznať krajinu, je dôležité spoznať aj jej jedlo. Dubaj je domovom viac ako dvesto národností sveta. Nečudo, že tu narazíte na hotový gastronomický výbuch.

Základom jedálnička tejto púštnej oblasti je mäso, obilie a mliečne výrobky. Horúcim trendom v Dubaji je príprava jedál z miestnych ekofariem, ktoré v púšti okolo Dubaja dokážu vyprodukovať široký sortiment zeleniny.

Takmer všetky tradičné jedlá tvorí dusené mäso a recepty pripravované v jednom hrnci. K hlavným koreniam patria šafrán, kardamón, kurkuma a tymián. Zavedenie ryže do jedálnička prišlo až časom, vďaka rozvoju obchodovania a prílevu obchodníkov do regiónu.

Skryť Vypnúť reklamu

Naservírujú vám celú plnenú ťavu

Legendárnu Plnenú ťavu nájdeme zapísanú aj v Guinnessovej knihe svetových rekordov, ktorá ju popisuje ako “najväčšie jedlo sveta, ktoré je zapísané na menu”.

Pôvodne beduínsky slávnostný svadobný recept tak dnes dokonale odráža všetok luxus Dubaja. Môžete si tak v jednom jedle vychutnať varené vajcia a ryby a okrem pečenej ťavy aj pečené kurčatá a jahňacie mäso.

Populárne tradičné jedlá, ktoré môžete ochutnať v Dubaji

Obľúbeným predjedlom, alebo desiatou je Hummus. Tradične sa vyrába z cícera, olivového oleja, tahini pasty, citrónovej štavy, cesnaku a soli. Jemná hustá kaša sa môže podávať priamo s pita chlebom, alebo sa podáva ako dip k rôznym potravinám.

Mäso je dôležitou súčasťou jedálnička. Veľmi chutným a pre nás menej tradičným jedlom je kaša Al Harees pripravovaé dlhé hodiny. Pripravuje sa varením štipky soli, pšenice a mäsa až kým celá masa nezíska hladkú štruktúru kaše s výbornou chuťou. Miska s kašou sa pred podávaním ešte niekoľko hodín pečie.

Skryť Vypnúť reklamu

Chuzi je široko populárne jedlo v Dubajských reštauráciách všetkého druhu a triedy. Na hore ryže so zeleninou a orechmi sa podáva pečené jahňacie mäso. Hovorí sa, že toto jedlo predstavuje základnú chuť Dubaja.

Podobne je na tom jedlo  Matchbous. Je to korenené jahňacie mäso s paradajkami, duseným mäsom a ryžou. Zvláštnosťou a základom receptu je “loomi”, čo je korenená zmes vyrobená zo zrelých limetiek a slanej vody.

Typickým vegetariánskym jedlom je Tabbouleh. Jeho základ tvorí v podstate šalát z paradajok, zelenej cibuľky a uhorky. Ochutený je čerstvou mätou a citrónovou šťavou.

Aj rýchle občerstvenie má v Dubaji svoju osobitú chuť

Jedným z najobľúbenejších jedál v arabskom svete je Falafel. Vysmážané gulôčky známe ako ta'amia a slúžia ako arabská náhrada hranolčekov. Jedlo patrí do bežného menu rýchleho občerstvenia, ale podáva sa často aj ako príloha v rôznych jedlách.

Skryť Vypnúť reklamu

V Dubaji zabudnite na  všetky burgery a bagety. Tu je najviac konzumovaným pouličným jedlom Shawarma. Jahňacie alebo kuracie mäso je podávané v chlebovom vrecku a obložené s množstvom zeleniny. Vynikajúcou čerešničkou receptu je cesnaková omáčka na záver. Variácie jedla sa líšia od miesta k miestu prípravy, ale jeho popularita je obrovská. A prezradíme, že najviac sa k nemu predáva jahodovo - banánový ovocný nápoj.

Sladká bodka za jedlom: dezerty

Esh asarya je tiež známy ako “chlieb háremu”. Je to v podstate cheese cake so šľahačkovou polevou. Vďaka svojej chuti a textúre, ktorá sa v ústach doslova roztápa, má tento dezert v Dubajských reštauráciách špeciálne miesto. K tradičným dezertom patrí aj Mehalabiya. Je to v podstate puding, pripravený z ružovej vody a pistácií.

Skryť Vypnúť reklamu

Zažite tradičné raňajky, obed alebo večeru

Výborným miestom pre ochutnávky celej škály autentických jedál Spojených arabských emirátov je Seikh Mohammed centrum pre kultúrne porozumenie. Nachádza sa v historickej štvrti Al Fahidi v krásnej zrenovovanej budove veterných elektrární.

Od svojho otvorenia v roku 1998 ponúka návštevníkom celý rad aktivít k predstaveniu zvykov a pochopeniu kultúry Spojených Arabských Emirátov. Môžete si rezervovať niektorý z denných jedál a zažiť tradičné raňajky, obed alebo večeru. Stoluje sa v beduínskom štýle, priamo na vankúšoch a hostiteľ vám odpovie na všetky zvedavé otázky týkajúce sa nielen jedál ale aj života v SAE.

Tipy na skvelé reštaurácie v Dubaji

V Dubaji objavíte originálny mix chutí Európy a Stredného východu. Okrem arabských potravín sú bežné iránske alebo napríklad libanonské. Reštaurácie v Dubaji ponúkajú všetky svetové kuchyne a jedlo je naozaj rôznorodé. V najlepších podnikoch sa angažujú celebritní šéfkuchári ako Atul Kochhar alebo Silvena Rowe. Gordon Ramsay je napríklad spojený s reštauráciou Table9. Vrcholom gastronómie je  Dubaj Food Festival, ktorý sa po prvý krát konal v roku 2014.

Skryť Vypnúť reklamu

Autentické zážitky z tradičných jedál si môžete užiť vo vychýrenej reštaurácii Seven Sands na známej pláži Jumeirah. Reštaurácia podáva celodenné menu, teda raňajky, obedy a večere. Za ochutnanie stojí napríklad rybie jedlo Maleh Korsa, alebo tradičné dezerty Choubab (Mohalla), čo sú palacinky plnené sladkými rezancami podávané s ďatlovým sirupom, medom a syrom.

Reštaurácia Al Fanar funguje už od šesťdesiatych rokov minulého storočia a bola pomenovaná podľa tradičných petrolejových lámp. O reštaurácii je známe, že podáva tradičné jedlá pripravované “akoby ich varila babička”. Aj vďaka tomu je zvlášť obľúbená u miestnych obyvateľov.

Tradičnú kuchyňu v modernom šate a luxuse fialových neónových svetiel môžete ochutnať v reštaurácii Milas. Nachádza sa v Dubai Mall nákupnom centre. Podávajú tradičné jedlá aj rýchle občerstvenie z tradičných surovín. Ale dajú vám aj pizzu. V tomto nákupnom centre sú stravovacie podniky sústredené hlavne pri známej fontáne. Môžete si vybrať aj podľa prostredia a atmosféry reštaurácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Arabskú kuchyňu v Dubaji podávajú aj reštaurácie Logma, Siraj, Aseelah a mnohé ďalšie. Dobrou správou je, že takmer všetky hotely ponúkajú vo svojich reštauráciách tradičné arabské jedlá, ktoré stoja za ochutnanie. 

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  2. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  3. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  5. Hľadáte dom alebo byt v Bratislave? Vyberajte lokalitu s potenciálom
  6. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  7. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  8. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  9. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  10. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  4. Slávnostné vianočné outfity pre celú rodinu
  5. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  6. Hľadáte dom alebo byt v Bratislave?
  7. Kvalitná divina na pár klikov. LESY SR spúšťajú e-shop
  8. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  9. METROPOLIS bude postavený podľa japonského know-how
  10. Rekonštrukcia prsníka po chirurgickej liečbe
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 14 907
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 12 969
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 278
  4. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 5 514
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 352
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 970
  7. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 3 929
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 525
  9. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 2 356
  10. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 142
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť
  2. Aleš Tvrdý: Cestovné poistenie počas pandémie
  3. Martin Majzlan: Altyn Arashan - Horúce pramene v nebesiach
  4. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia
  5. Blanka Ulaherová: Osem hodín v Salzburgu
  6. Martin Majzlan: Žuvanie a svieži dych na maldivský spôsob
  7. Ján Urda: Za kostolmi
  8. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes páté, Olšanské hřbitovy (Memento Mori)
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 8 171
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 083
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 010
  4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 863
  5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 650
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 249
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 064
  8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 734
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Zatvoriť reklamu