SME

Tradičné jedlá v Egypte

Niektoré egyptské jedlá prežívajú už päťtisíc rokov. Sú jednoduché ale výživné. Pozrite sa, ktoré tradičné jedlá môžete v Egypte ochutnať.

V Egypte sa tradične v chlebe podávajú mnohé typy jedál. V Egypte sa tradične v chlebe podávajú mnohé typy jedál. (Zdroj: flickr.com/Jacob Enos)

Jedlo je v Egypte neoddeliteľnou súčasťou jeho famóznej histórie. Je zmesou rôznych civilizácií, ktoré postupne prichádzali do Egypta počas jeho dlhej histórie.

Všetky tradičné jedlá sú veľmi jednoduché a nespoliehajú sa na masívne množstvo korenia. Od severu k juhu Egypta sa mierne odlišujú. Každý región vpečatil do jedla svoju vlastnú a jedinečnú chuť alebo obmenu receptu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Egyptské jedlá sú postavené hlavne na ľahkých základných potravinách, ktorými sú strukoviny, zelenina a ovocie. Prevláda fazuľa alebo šošovica. Zo zeleniny je nenahraditeľná cibuľa a cesnak.

SkryťVypnúť reklamu

Chlieb v Egypte

Chlieb je rovnako ako v mnohých iných krajinách základným pilierom stravovania. V Egypte sa podáva takmer ku každému jedlu, či už v mestských alebo vidieckych oblastiach.

Veľmi často slúži chlieb aj ako gamos, teda nádoba. V chlebe sa tradične podávajú niektoré typy jedál, hlavne omáčky, dipy alebo kebab.

Základným egyptským chlebom je Aish. Je to v podstate chlebové vrecko, ktoré sa podobá známemu pita chlebu. Cesto je vyrobené iba z pšeničnej múky, vody a soli. Jeho celozrnú variantu nájdete pod názvom Aish Baladi, alebo jednoducho Baladi.

Typickým plochým chlebom v Egypte je Aish Merahrah. Je to kukuričný chlieb do ktorého sa pridáva menšie množstvo semien Senovky gréckej. Pripravuje sa hlavne na vidieku a bochníky majú v priemere až 50 cm.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prečo Egypt láka milióny turistov Čítajte 

Čo ochutnať v Egypte

Koshari, niekedy označované ako Kushari, je považované za egyptské národné jedlo. Je to zmes šošovice, cestovín, ryže a ďalších ingrediencií v paradajkovej omáčke. Jedlo je dochutené karamelizovanou cibuľou, cesnakom a cícerom. Koshari sa varí v Egypte viac ako 100 rokov a spája britské, talianske, ázijské a americké suroviny.

Rovnako obľúbeným jedlom je Ful Medames, čo je v podstate fazuľová kaša. Pôvod jedla siaha do dôb faraónov. Názov jedla je odvodený od slova pochovaný, čo vychádza z pôvodného spôsobu prípravy, kedy sa hrniec zahrabával do horúceho uhlia alebo piesku.

Molokheyyah je jedlo podobné nášmu špenátu. Varí sa z listov juty a ďalších miestnych rastlín. Posekané listy sa varia v mäsovom alebo rybacom vývare a podáva sa s chlebom alebo ryžou. Je zaujímavé, že v desiatom storočí bolo jedlo kalifom zakázané.

SkryťVypnúť reklamu

Pri ochutnávke egyptských jedál si nenechajte ujsť Falafel. Je to chutná vysmážaná guľka pripravená z fazule. Bežne sa podávajú v chlebe preliate rôznymi druhmi omáčky alebo šalátmi. Je to typické jedlo rýchleho občerstvenia a zoženiete ho takmer všade. 

Prečítajte si tiež: Čo je dobré vedieť pred cestou do Egypta Čítajte 

Kde ochutnať egyptské jedlo

Pre skutočne autentický zážitok z egyptského jedla je najlepšie zavítať do niektorej miestnej reštaurácie. Vo väčších mestách nájdete reštaurácie, ktoré ponúkajú ako medzinárodnú kuchyňu, tak tradičné egyptské jedlá. Avšak je známe, že reštaurácie z turistických sprievodcov veľmi často zvyšujú ceny alebo ponúkajú turistom špeciálne menu za veľmi vysoké ceny.

V menších mestách bude výber reštaurácií obmedzený, ale objavíte viac autentických prvkov. Aj vo veľkých mestách sa oplatí hľadať malé tradičné reštaurácie, ktoré priťahujú hlavne miestnych. Všeobecne platí, čím viac Egypťanov sa príde najesť, tým lepšie jedlo podávajú. 

SkryťVypnúť reklamu

V Hurghade môžete typické egyptské jedlá ochutnať napríklad v reštaurácii El Halaka, Gad alebo Granada. V Asuáne napríklad v Panorama Restaurant. V Luxore môžete tradičné jedlá ochutnať v reštauráciách El Masry, Makka alebo v reštaurácii Chef Khalil.

Obedy sa v egyptských reštauráciách bežne podávajú v čase medzi 13 - 16 hodinou, zatiaľ čo na večeru sa môžete vydať od 20 hodiny až do polnoci. 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 754
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 440
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 380
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 900
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 560
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 329
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 249
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 974
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  2. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  3. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  4. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  5. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  6. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  8. Iveta Bakitová: Fínsko - 5 dní v krajine tisícich jazier v zime
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 019
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 141
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 508
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 244
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 785
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 046
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 963
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 349
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu