SME
Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Tradičné jedlá v Egypte

Niektoré egyptské jedlá prežívajú už päťtisíc rokov. Sú jednoduché ale výživné. Pozrite sa, ktoré tradičné jedlá môžete v Egypte ochutnať.

V Egypte sa tradične v chlebe podávajú mnohé typy jedál. V Egypte sa tradične v chlebe podávajú mnohé typy jedál. (Zdroj: flickr.com/Jacob Enos)

Jedlo je v Egypte neoddeliteľnou súčasťou jeho famóznej histórie. Je zmesou rôznych civilizácií, ktoré postupne prichádzali do Egypta počas jeho dlhej histórie.

Všetky tradičné jedlá sú veľmi jednoduché a nespoliehajú sa na masívne množstvo korenia. Od severu k juhu Egypta sa mierne odlišujú. Každý región vpečatil do jedla svoju vlastnú a jedinečnú chuť alebo obmenu receptu.

Egyptské jedlá sú postavené hlavne na ľahkých základných potravinách, ktorými sú strukoviny, zelenina a ovocie. Prevláda fazuľa alebo šošovica. Zo zeleniny je nenahraditeľná cibuľa a cesnak.

Článok pokračuje pod video reklamou

Chlieb v Egypte

Chlieb je rovnako ako v mnohých iných krajinách základným pilierom stravovania. V Egypte sa podáva takmer ku každému jedlu, či už v mestských alebo vidieckych oblastiach.

Veľmi často slúži chlieb aj ako gamos, teda nádoba. V chlebe sa tradične podávajú niektoré typy jedál, hlavne omáčky, dipy alebo kebab.

Základným egyptským chlebom je Aish. Je to v podstate chlebové vrecko, ktoré sa podobá známemu pita chlebu. Cesto je vyrobené iba z pšeničnej múky, vody a soli. Jeho celozrnú variantu nájdete pod názvom Aish Baladi, alebo jednoducho Baladi.

Typickým plochým chlebom v Egypte je Aish Merahrah. Je to kukuričný chlieb do ktorého sa pridáva menšie množstvo semien Senovky gréckej. Pripravuje sa hlavne na vidieku a bochníky majú v priemere až 50 cm.

Prečítajte si tiež: Prečo Egypt láka milióny turistov Čítajte 

Čo ochutnať v Egypte

Koshari, niekedy označované ako Kushari, je považované za egyptské národné jedlo. Je to zmes šošovice, cestovín, ryže a ďalších ingrediencií v paradajkovej omáčke. Jedlo je dochutené karamelizovanou cibuľou, cesnakom a cícerom. Koshari sa varí v Egypte viac ako 100 rokov a spája britské, talianske, ázijské a americké suroviny.

Rovnako obľúbeným jedlom je Ful Medames, čo je v podstate fazuľová kaša. Pôvod jedla siaha do dôb faraónov. Názov jedla je odvodený od slova pochovaný, čo vychádza z pôvodného spôsobu prípravy, kedy sa hrniec zahrabával do horúceho uhlia alebo piesku.

Molokheyyah je jedlo podobné nášmu špenátu. Varí sa z listov juty a ďalších miestnych rastlín. Posekané listy sa varia v mäsovom alebo rybacom vývare a podáva sa s chlebom alebo ryžou. Je zaujímavé, že v desiatom storočí bolo jedlo kalifom zakázané.

Pri ochutnávke egyptských jedál si nenechajte ujsť Falafel. Je to chutná vysmážaná guľka pripravená z fazule. Bežne sa podávajú v chlebe preliate rôznymi druhmi omáčky alebo šalátmi. Je to typické jedlo rýchleho občerstvenia a zoženiete ho takmer všade. 

Prečítajte si tiež: Čo je dobré vedieť pred cestou do Egypta Čítajte 

Kde ochutnať egyptské jedlo

Pre skutočne autentický zážitok z egyptského jedla je najlepšie zavítať do niektorej miestnej reštaurácie. Vo väčších mestách nájdete reštaurácie, ktoré ponúkajú ako medzinárodnú kuchyňu, tak tradičné egyptské jedlá. Avšak je známe, že reštaurácie z turistických sprievodcov veľmi často zvyšujú ceny alebo ponúkajú turistom špeciálne menu za veľmi vysoké ceny.

V menších mestách bude výber reštaurácií obmedzený, ale objavíte viac autentických prvkov. Aj vo veľkých mestách sa oplatí hľadať malé tradičné reštaurácie, ktoré priťahujú hlavne miestnych. Všeobecne platí, čím viac Egypťanov sa príde najesť, tým lepšie jedlo podávajú. 

V Hurghade môžete typické egyptské jedlá ochutnať napríklad v reštaurácii El Halaka, Gad alebo Granada. V Asuáne napríklad v Panorama Restaurant. V Luxore môžete tradičné jedlá ochutnať v reštauráciách El Masry, Makka alebo v reštaurácii Chef Khalil.

Obedy sa v egyptských reštauráciách bežne podávajú v čase medzi 13 - 16 hodinou, zatiaľ čo na večeru sa môžete vydať od 20 hodiny až do polnoci. 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  2. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  3. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  9. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  10. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  1. Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta
  2. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  3. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  4. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  5. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  6. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  7. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  8. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  9. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  10. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 17 997
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 12 675
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 9 778
  4. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 729
  5. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 8 590
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 985
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 5 789
  8. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 5 419
  9. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 5 357
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 5 101