SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Tradičné jedlá v Egypte

Niektoré egyptské jedlá prežívajú už päťtisíc rokov. Sú jednoduché ale výživné. Pozrite sa, ktoré tradičné jedlá môžete v Egypte ochutnať.

V Egypte sa tradične v chlebe podávajú mnohé typy jedál. V Egypte sa tradične v chlebe podávajú mnohé typy jedál. (Zdroj: flickr.com/Jacob Enos)

Jedlo je v Egypte neoddeliteľnou súčasťou jeho famóznej histórie. Je zmesou rôznych civilizácií, ktoré postupne prichádzali do Egypta počas jeho dlhej histórie.

Všetky tradičné jedlá sú veľmi jednoduché a nespoliehajú sa na masívne množstvo korenia. Od severu k juhu Egypta sa mierne odlišujú. Každý región vpečatil do jedla svoju vlastnú a jedinečnú chuť alebo obmenu receptu.

Egyptské jedlá sú postavené hlavne na ľahkých základných potravinách, ktorými sú strukoviny, zelenina a ovocie. Prevláda fazuľa alebo šošovica. Zo zeleniny je nenahraditeľná cibuľa a cesnak.

SkryťVypnúť reklamu

Chlieb v Egypte

Chlieb je rovnako ako v mnohých iných krajinách základným pilierom stravovania. V Egypte sa podáva takmer ku každému jedlu, či už v mestských alebo vidieckych oblastiach.

Veľmi často slúži chlieb aj ako gamos, teda nádoba. V chlebe sa tradične podávajú niektoré typy jedál, hlavne omáčky, dipy alebo kebab.

Základným egyptským chlebom je Aish. Je to v podstate chlebové vrecko, ktoré sa podobá známemu pita chlebu. Cesto je vyrobené iba z pšeničnej múky, vody a soli. Jeho celozrnú variantu nájdete pod názvom Aish Baladi, alebo jednoducho Baladi.

Typickým plochým chlebom v Egypte je Aish Merahrah. Je to kukuričný chlieb do ktorého sa pridáva menšie množstvo semien Senovky gréckej. Pripravuje sa hlavne na vidieku a bochníky majú v priemere až 50 cm.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prečo Egypt láka milióny turistov Čítajte 

Čo ochutnať v Egypte

Koshari, niekedy označované ako Kushari, je považované za egyptské národné jedlo. Je to zmes šošovice, cestovín, ryže a ďalších ingrediencií v paradajkovej omáčke. Jedlo je dochutené karamelizovanou cibuľou, cesnakom a cícerom. Koshari sa varí v Egypte viac ako 100 rokov a spája britské, talianske, ázijské a americké suroviny.

Rovnako obľúbeným jedlom je Ful Medames, čo je v podstate fazuľová kaša. Pôvod jedla siaha do dôb faraónov. Názov jedla je odvodený od slova pochovaný, čo vychádza z pôvodného spôsobu prípravy, kedy sa hrniec zahrabával do horúceho uhlia alebo piesku.

Molokheyyah je jedlo podobné nášmu špenátu. Varí sa z listov juty a ďalších miestnych rastlín. Posekané listy sa varia v mäsovom alebo rybacom vývare a podáva sa s chlebom alebo ryžou. Je zaujímavé, že v desiatom storočí bolo jedlo kalifom zakázané.

SkryťVypnúť reklamu

Pri ochutnávke egyptských jedál si nenechajte ujsť Falafel. Je to chutná vysmážaná guľka pripravená z fazule. Bežne sa podávajú v chlebe preliate rôznymi druhmi omáčky alebo šalátmi. Je to typické jedlo rýchleho občerstvenia a zoženiete ho takmer všade. 

Prečítajte si tiež: Čo je dobré vedieť pred cestou do Egypta Čítajte 

Kde ochutnať egyptské jedlo

Pre skutočne autentický zážitok z egyptského jedla je najlepšie zavítať do niektorej miestnej reštaurácie. Vo väčších mestách nájdete reštaurácie, ktoré ponúkajú ako medzinárodnú kuchyňu, tak tradičné egyptské jedlá. Avšak je známe, že reštaurácie z turistických sprievodcov veľmi často zvyšujú ceny alebo ponúkajú turistom špeciálne menu za veľmi vysoké ceny.

V menších mestách bude výber reštaurácií obmedzený, ale objavíte viac autentických prvkov. Aj vo veľkých mestách sa oplatí hľadať malé tradičné reštaurácie, ktoré priťahujú hlavne miestnych. Všeobecne platí, čím viac Egypťanov sa príde najesť, tým lepšie jedlo podávajú. 

SkryťVypnúť reklamu

V Hurghade môžete typické egyptské jedlá ochutnať napríklad v reštaurácii El Halaka, Gad alebo Granada. V Asuáne napríklad v Panorama Restaurant. V Luxore môžete tradičné jedlá ochutnať v reštauráciách El Masry, Makka alebo v reštaurácii Chef Khalil.

Obedy sa v egyptských reštauráciách bežne podávajú v čase medzi 13 - 16 hodinou, zatiaľ čo na večeru sa môžete vydať od 20 hodiny až do polnoci. 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  3. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
  4. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  5. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  7. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  8. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  1. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  2. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  3. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  4. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  5. Ďalší ekologický krok BILLA
  6. Vysoké Tatry: Úrazovosť v horách narastá
  7. Orange poskytne návštevníkom Pohody najlepšiu sieť
  8. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 015
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 988
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 8 988
  4. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 372
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 786
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 773
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 164
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 102
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Na návšteve u susedov - Strážnice a okolie časť 1.
  2. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  3. Robert Drál: Mt. Kilimanjaro - BASE Camp
  4. Daniel Schikor: Jordánsko - v hlavnom meste
  5. Iveta Bakitová: Tarragona a ešte pár cestovateľských tipov na Costa Dorada v Španielsku
  6. Iveta Bakitová: Veľká Noc v Španielsku - dnes neplánovane o Salvadore Dalím
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
  8. Aleš Tvrdý: Juhoafrická Republika a jej poklad
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 178
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 7 506
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 5 983
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 4 421
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 045
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 682
  7. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 3 283
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 130
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťZatvoriť reklamu