Jaskyniari zažili najlepšiu letnú sezónu

Slovenské jaskyne navštívilo za prvých osem mesiacov tohto roku viac ako 520-tisíc návštevníkov.

Ilustračné foto(Zdroj: TASR/František Iván)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ.  Slovenské jaskyne navštívilo za prvých osem mesiacov tohto roku viac ako 520-tisíc návštevníkov, čo predstavuje medziročný nárast o približne 20 percent.

Jaskyniari tiež zažili najlepšiu letnú sezónu za posledných osem rokov.

Podľa Ľubice Nudzíkovej zo Správy slovenských jaskýň v Liptovskom Mikuláši vplývajú na výšku návštevnosti rôzne faktory.

"V tomto roku preferovalo mnoho turistov vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v iných krajinách dovolenku na Slovensku. Významným ukazovateľom je aj počasie, ktoré nám prialo," uviedla s tým, že výrazne stúpol počet návštevníkov v mesiaci júl.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Navštívte najkrajšie jaskyne na Slovensku, niekde treba aj čelovku

Dlhodobým cieľom správy jaskýň je dosiahnuť výsledky návštevnosti spred roka 2009, keď Slovensko prijalo spoločnú európsku menu. Zavedenie eura spôsobilo približne tretinový výpadok zahraničných turistov.

"Oslabené kurzy národných mien našich susedných štátov - Česka, Poľska a Maďarska, predražilo ich občanom vstupné. Dovtedy sme mali oveľa viac návštevníkov zo zahraničia, teraz dominujú Slováci," vysvetlila.

Prečítajte si tiež: Na Orave sprístupnili Brestovskú jaskyňu

Približne 60 percent návštevníkov slovenských jaskýň tvoria tento rok domáci hostia. Nasledujú turisti z okolitých krajín, jaskyniari zaznamenali 16 percent Poliakov a 12-percentný podiel majú Česi.

"Vysoko narástol záujem o naše jaskyne zo strany Čechov. Naopak, od januára k nám zavítalo o niečo menej nemecky hovoriacich turistov," vymenovala Nudzíková. Po zavedení eura podľa nej rok čo rok navštevuje jaskyne viac rodín s malými deťmi.

Dlhoročne najnavštevovanejšou jaskyňou je Demänovská jaskyňa slobody v Demänovskej doline. V poslednom období však rastie aj počet návštevníkov Belianskej jaskyne, ktorá sa nachádza v najvýchodnejšej časti Belianskych Tatier. "Majú veľmi podobnú návštevnosť, k 31. augustu sme medzi nimi zaznamenali rozdiel približne 300 ľudí," dodala.

Prečítajte si tiež: Slovenskí jaskyniari v Prosieckej jaskyni postúpili ďalej

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  5. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  6. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Rozprávkové tankovanie
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 567
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 945
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 457
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 701
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 8 861
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 885
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 924
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 200
  10. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 5 741