SME

Afrika na tanieri

Viete ako chutí Afrika? Táto vzorka vybraných jedál vám pootvorí dvere do gurmánskeho raja afrického kontinentu.

Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality.Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality. (Zdroj: flickr.com/Xiaojun Deng)

Africká kuchyňa je tak rozmanitá ako stovky rôznych kultúr a domorodých kmeňov, ktoré tento kontinent obývajú. Odráža regionálne kulinárske tradície, ktoré sa líšia vo výbere ingrediencií, v štýle a technike varenia. Keď zavítate do Afriky, tieto slávne jedlá by ste určite mali ochutnať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Piri piri kurča

Je to kultové mozambické jedlo. Podáva sa šťavnaté kurča varené s limetkou, korením, cesnakom, kokosovým mliekom a piri piri omáčkou. Kurča piri piri sa tradične podáva s miskou matapa, čo sú varené listy manioku v arašidovej omáčke.

SkryťVypnúť reklamu

Piri piri je teplá červená omáčka z kultivaru čili papričky. Je rozšírená v Angole, Namíbii, Mozambiku a Južnej Afrike. Jednotlivé recepty sa líšia v prísadách ale základ vždy tvorí čili paprička, citrón, olej a sladká červená paprika. Používa sa hlavne ako korenie a marináda.

Benachin alebo Jollof ryža

Je široko rozšírené tradičné jedlo v západoafrických krajinách. Je jedným z najbežnejších jedál v Senegale, Gambii, Nigérii, Siera Leone, Mali, Ghane alebo Libérii.

Benachin je miska ryže varená s rôznymi prísadami. Základ tvoria paradajky, paradajkový pretlak, cibuľa, soľ, korenie a čili papričky. Do jedla sa voliteľne pridávajú aj ďalšie prísady ako zelenina, mäso alebo ryby. Ako príloha sa často využíva vyprážaný skorocel a šalát. Ak nie sú použité priamo v základe, ako príloha sa tiež podáva varené mäso alebo zelenina.

SkryťVypnúť reklamu

Bunny chow

Je africký variant fast food. Bunny chow si môžete vychutnať v uliciach Juhoafrickej republiky. Je to bochník chleba v ktorom je vyhĺbená diera a naplnená kari omáčkou so zeleninou alebo mäsom. Malá verzia jedla používa iba štvrtinu bochníka v nazýva sa kota (v preklade štvrtina). Pôvodné bunny chow bolo čisto vegetariánske jedlo a základ kari omáčky tvorila fazuľa. Dnes sa podáva aj s kari z baranieho, jahňacieho alebo kuracieho mäsa.

Biltong

Konzervovanie sušením bola tradičná metóda uchovávania mäsa domorodými kmeňmi v Južnej Afrike. Obvykle sa jedná o hovädzie mäso alebo zverinu. Tenké plátky mäsa sú najprv vytvrdené v zmesi octu, cukru, soli a korenia a dôkladne vysušené na vzduchu. Dnes sa touto tradičnou technikou spracovávajú aj iné druhy mäsa ako mäso z diviaka alebo pštrosa. Biltong sa tradične ponúka ako občerstvenie a obsahuje veľa bielkovín.

SkryťVypnúť reklamu

Pap en vleis

V doslovnom preklade je to kukuričná kaša a mäso. Obľúbená kombinácia naprieč celou Južnou Afrikou. Jedlá zahŕňajú ľubovoľnú kombináciu kukuričnej kaše a duseného alebo grilovaného mäsa s porciou korenenej omáčky.

Ugali, Sukuma Wiki a Irio

Veľmi hustá kukuričná kaša je v Keni nazývaná ugali. Tradične sa podáva k mnohým zeleninovým aj mäsovým jedlám a je najtypickejším jedlom v regióne. Veľmi často sa podáva s fritovanou zeleninou nakrájanou na tenké plátky. Tento mix listov, cibule a paradajok sa volá sukuma wiki. Rovnako typickou prílohou k sukuma wiki je irio. Je to výživná kaša zo zemiakov, zeleného hrášku a kukuričných zŕn.

Kapenta a sadza

Kulinárskym zážitkom zo Zimbabwe je rozhodne kapenta, hromada pikantných vyprážaných sladkovodných rýb. Jedlo sa pripravuje z dvoch druhov malých rýb pôvodne z jazera Tanganika.

SkryťVypnúť reklamu

Podobne ako mnoho afrických jedál, kapenta sa podáva s horou kaše sadza. Tradičná kukuričná kaša sa v Zimbabwe označuje ako sadza. Podáva sa v rôznych verziách, ako biela škrobová kaša, ale tiež dusená s paradajkami, cibuľou a čerstvými alebo dusenými zelenými listami.

Koshari

Koshari je typickým jedlom v Egypte. Je to výživné vegetariánske jedlo z ryže, šošovice, makarónov, cesnaku a cíceru. Jedlo je spojené pikantnou paradajkovou omáčkou a zvyčajne posypané smaženou cibuľou. Koshari je prevažne rodinným jedlom, ale bežne ho dostať aj v pouličných fast foodoch. V rôznych obmenách receptu sa pridávajú plátky zeleniny ako cukety, papriky, paradajky alebo vínne listy plnené korenistou ryžou.

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 707
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 845
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 539
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 841
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 066
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 016
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 705
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 6 088
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 823
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 560
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 392
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 752
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 391
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 354
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 166
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 430
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu