SME
Sobota, 3. jún, 2023 | Meniny má Karolína

Afrika na tanieri

Viete ako chutí Afrika? Táto vzorka vybraných jedál vám pootvorí dvere do gurmánskeho raja afrického kontinentu.

Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality.Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality. (Zdroj: flickr.com/Xiaojun Deng)

Africká kuchyňa je tak rozmanitá ako stovky rôznych kultúr a domorodých kmeňov, ktoré tento kontinent obývajú. Odráža regionálne kulinárske tradície, ktoré sa líšia vo výbere ingrediencií, v štýle a technike varenia. Keď zavítate do Afriky, tieto slávne jedlá by ste určite mali ochutnať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Piri piri kurča

Je to kultové mozambické jedlo. Podáva sa šťavnaté kurča varené s limetkou, korením, cesnakom, kokosovým mliekom a piri piri omáčkou. Kurča piri piri sa tradične podáva s miskou matapa, čo sú varené listy manioku v arašidovej omáčke.

SkryťVypnúť reklamu

Piri piri je teplá červená omáčka z kultivaru čili papričky. Je rozšírená v Angole, Namíbii, Mozambiku a Južnej Afrike. Jednotlivé recepty sa líšia v prísadách ale základ vždy tvorí čili paprička, citrón, olej a sladká červená paprika. Používa sa hlavne ako korenie a marináda.

Benachin alebo Jollof ryža

Je široko rozšírené tradičné jedlo v západoafrických krajinách. Je jedným z najbežnejších jedál v Senegale, Gambii, Nigérii, Siera Leone, Mali, Ghane alebo Libérii.

Benachin je miska ryže varená s rôznymi prísadami. Základ tvoria paradajky, paradajkový pretlak, cibuľa, soľ, korenie a čili papričky. Do jedla sa voliteľne pridávajú aj ďalšie prísady ako zelenina, mäso alebo ryby. Ako príloha sa často využíva vyprážaný skorocel a šalát. Ak nie sú použité priamo v základe, ako príloha sa tiež podáva varené mäso alebo zelenina.

SkryťVypnúť reklamu

Bunny chow

Je africký variant fast food. Bunny chow si môžete vychutnať v uliciach Juhoafrickej republiky. Je to bochník chleba v ktorom je vyhĺbená diera a naplnená kari omáčkou so zeleninou alebo mäsom. Malá verzia jedla používa iba štvrtinu bochníka v nazýva sa kota (v preklade štvrtina). Pôvodné bunny chow bolo čisto vegetariánske jedlo a základ kari omáčky tvorila fazuľa. Dnes sa podáva aj s kari z baranieho, jahňacieho alebo kuracieho mäsa.

Biltong

Konzervovanie sušením bola tradičná metóda uchovávania mäsa domorodými kmeňmi v Južnej Afrike. Obvykle sa jedná o hovädzie mäso alebo zverinu. Tenké plátky mäsa sú najprv vytvrdené v zmesi octu, cukru, soli a korenia a dôkladne vysušené na vzduchu. Dnes sa touto tradičnou technikou spracovávajú aj iné druhy mäsa ako mäso z diviaka alebo pštrosa. Biltong sa tradične ponúka ako občerstvenie a obsahuje veľa bielkovín.

SkryťVypnúť reklamu

Pap en vleis

V doslovnom preklade je to kukuričná kaša a mäso. Obľúbená kombinácia naprieč celou Južnou Afrikou. Jedlá zahŕňajú ľubovoľnú kombináciu kukuričnej kaše a duseného alebo grilovaného mäsa s porciou korenenej omáčky.

Ugali, Sukuma Wiki a Irio

Veľmi hustá kukuričná kaša je v Keni nazývaná ugali. Tradične sa podáva k mnohým zeleninovým aj mäsovým jedlám a je najtypickejším jedlom v regióne. Veľmi často sa podáva s fritovanou zeleninou nakrájanou na tenké plátky. Tento mix listov, cibule a paradajok sa volá sukuma wiki. Rovnako typickou prílohou k sukuma wiki je irio. Je to výživná kaša zo zemiakov, zeleného hrášku a kukuričných zŕn.

Kapenta a sadza

Kulinárskym zážitkom zo Zimbabwe je rozhodne kapenta, hromada pikantných vyprážaných sladkovodných rýb. Jedlo sa pripravuje z dvoch druhov malých rýb pôvodne z jazera Tanganika.

SkryťVypnúť reklamu

Podobne ako mnoho afrických jedál, kapenta sa podáva s horou kaše sadza. Tradičná kukuričná kaša sa v Zimbabwe označuje ako sadza. Podáva sa v rôznych verziách, ako biela škrobová kaša, ale tiež dusená s paradajkami, cibuľou a čerstvými alebo dusenými zelenými listami.

Koshari

Koshari je typickým jedlom v Egypte. Je to výživné vegetariánske jedlo z ryže, šošovice, makarónov, cesnaku a cíceru. Jedlo je spojené pikantnou paradajkovou omáčkou a zvyčajne posypané smaženou cibuľou. Koshari je prevažne rodinným jedlom, ale bežne ho dostať aj v pouličných fast foodoch. V rôznych obmenách receptu sa pridávajú plátky zeleniny ako cukety, papriky, paradajky alebo vínne listy plnené korenistou ryžou.

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  2. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  3. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  5. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  7. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  8. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  1. Slováci milujú grilovanie s rodinou a priateľmi, ukázal prieskum
  2. Z vernostných kariet Terno a Kraj sa stávajú už aj platobné
  3. Čítanie vytvára pre vaše deti bezpečný prístav!
  4. dm sa zameriava na ženské zdravie
  5. Generácie Y a Z budú musieť dlhšie pracovať a viac sporiť
  6. Ako si správne vybrať sporiaci účet?
  7. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
  8. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 15 604
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 8 241
  3. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 141
  4. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 7 921
  5. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 551
  6. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 4 468
  7. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu 3 315
  8. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 842
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Dušan Király: Saigon s deravou topánkou
  2. Martin Majzlan: Nepál – kráľovstvo bohov
  3. Ľuboš Vodička: Kostoly za hradbami: Dlhá
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Vasiľov
  5. Vladimír Benčík: Rím - Tajomstvá Vatikánskych múzeí (1. časť)
  6. Alena Miklošová: Road Trip: Z Miami na Key West
  7. Iveta Bakitová: Laponsko - výlet za polárnou žiarou
  8. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Čachtice
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 135 423
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 990
  3. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 13 932
  4. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 233
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 339
  6. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 7 842
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 592
  8. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 955
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťZatvoriť reklamu