SME
Štvrtok, 6. máj, 2021 | Meniny má HermínaKrížovkyKrížovky

Afrika na tanieri

Viete ako chutí Afrika? Táto vzorka vybraných jedál vám pootvorí dvere do gurmánskeho raja afrického kontinentu.

Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality.Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality. (Zdroj: flickr.com/Xiaojun Deng)

Africká kuchyňa je tak rozmanitá ako stovky rôznych kultúr a domorodých kmeňov, ktoré tento kontinent obývajú. Odráža regionálne kulinárske tradície, ktoré sa líšia vo výbere ingrediencií, v štýle a technike varenia. Keď zavítate do Afriky, tieto slávne jedlá by ste určite mali ochutnať.

Piri piri kurča

Je to kultové mozambické jedlo. Podáva sa šťavnaté kurča varené s limetkou, korením, cesnakom, kokosovým mliekom a piri piri omáčkou. Kurča piri piri sa tradične podáva s miskou matapa, čo sú varené listy manioku v arašidovej omáčke.

Skryť Vypnúť reklamu

Piri piri je teplá červená omáčka z kultivaru čili papričky. Je rozšírená v Angole, Namíbii, Mozambiku a Južnej Afrike. Jednotlivé recepty sa líšia v prísadách ale základ vždy tvorí čili paprička, citrón, olej a sladká červená paprika. Používa sa hlavne ako korenie a marináda.

Benachin alebo Jollof ryža

Je široko rozšírené tradičné jedlo v západoafrických krajinách. Je jedným z najbežnejších jedál v Senegale, Gambii, Nigérii, Siera Leone, Mali, Ghane alebo Libérii.

Benachin je miska ryže varená s rôznymi prísadami. Základ tvoria paradajky, paradajkový pretlak, cibuľa, soľ, korenie a čili papričky. Do jedla sa voliteľne pridávajú aj ďalšie prísady ako zelenina, mäso alebo ryby. Ako príloha sa často využíva vyprážaný skorocel a šalát. Ak nie sú použité priamo v základe, ako príloha sa tiež podáva varené mäso alebo zelenina.

Skryť Vypnúť reklamu

Bunny chow

Je africký variant fast food. Bunny chow si môžete vychutnať v uliciach Juhoafrickej republiky. Je to bochník chleba v ktorom je vyhĺbená diera a naplnená kari omáčkou so zeleninou alebo mäsom. Malá verzia jedla používa iba štvrtinu bochníka v nazýva sa kota (v preklade štvrtina). Pôvodné bunny chow bolo čisto vegetariánske jedlo a základ kari omáčky tvorila fazuľa. Dnes sa podáva aj s kari z baranieho, jahňacieho alebo kuracieho mäsa.

Biltong

Konzervovanie sušením bola tradičná metóda uchovávania mäsa domorodými kmeňmi v Južnej Afrike. Obvykle sa jedná o hovädzie mäso alebo zverinu. Tenké plátky mäsa sú najprv vytvrdené v zmesi octu, cukru, soli a korenia a dôkladne vysušené na vzduchu. Dnes sa touto tradičnou technikou spracovávajú aj iné druhy mäsa ako mäso z diviaka alebo pštrosa. Biltong sa tradične ponúka ako občerstvenie a obsahuje veľa bielkovín.

Skryť Vypnúť reklamu

Pap en vleis

V doslovnom preklade je to kukuričná kaša a mäso. Obľúbená kombinácia naprieč celou Južnou Afrikou. Jedlá zahŕňajú ľubovoľnú kombináciu kukuričnej kaše a duseného alebo grilovaného mäsa s porciou korenenej omáčky.

Ugali, Sukuma Wiki a Irio

Veľmi hustá kukuričná kaša je v Keni nazývaná ugali. Tradične sa podáva k mnohým zeleninovým aj mäsovým jedlám a je najtypickejším jedlom v regióne. Veľmi často sa podáva s fritovanou zeleninou nakrájanou na tenké plátky. Tento mix listov, cibule a paradajok sa volá sukuma wiki. Rovnako typickou prílohou k sukuma wiki je irio. Je to výživná kaša zo zemiakov, zeleného hrášku a kukuričných zŕn.

Kapenta a sadza

Kulinárskym zážitkom zo Zimbabwe je rozhodne kapenta, hromada pikantných vyprážaných sladkovodných rýb. Jedlo sa pripravuje z dvoch druhov malých rýb pôvodne z jazera Tanganika.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobne ako mnoho afrických jedál, kapenta sa podáva s horou kaše sadza. Tradičná kukuričná kaša sa v Zimbabwe označuje ako sadza. Podáva sa v rôznych verziách, ako biela škrobová kaša, ale tiež dusená s paradajkami, cibuľou a čerstvými alebo dusenými zelenými listami.

Koshari

Koshari je typickým jedlom v Egypte. Je to výživné vegetariánske jedlo z ryže, šošovice, makarónov, cesnaku a cíceru. Jedlo je spojené pikantnou paradajkovou omáčkou a zvyčajne posypané smaženou cibuľou. Koshari je prevažne rodinným jedlom, ale bežne ho dostať aj v pouličných fast foodoch. V rôznych obmenách receptu sa pridávajú plátky zeleniny ako cukety, papriky, paradajky alebo vínne listy plnené korenistou ryžou.

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  2. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  3. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  4. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  6. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  7. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  8. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  9. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička
  10. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom
  1. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  2. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  4. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  5. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  6. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  7. Ako zabezpečiť vhodné podmienky na dôstojnú prácu?
  8. Moderná drevostavba s vlastným rukopisom
  9. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  10. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 57 935
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 18 183
  3. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 14 894
  4. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 14 304
  5. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 8 996
  6. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 310
  7. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 7 024
  8. Tipy od delegátky: Egypt má veľa turistami neobjavených miest 7 013
  9. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 6 802
  10. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 6 698
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu