SME
Štvrtok, 2. december, 2021 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Afrika na tanieri

Viete ako chutí Afrika? Táto vzorka vybraných jedál vám pootvorí dvere do gurmánskeho raja afrického kontinentu.

Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality.Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality. (Zdroj: flickr.com/Xiaojun Deng)

Africká kuchyňa je tak rozmanitá ako stovky rôznych kultúr a domorodých kmeňov, ktoré tento kontinent obývajú. Odráža regionálne kulinárske tradície, ktoré sa líšia vo výbere ingrediencií, v štýle a technike varenia. Keď zavítate do Afriky, tieto slávne jedlá by ste určite mali ochutnať.

Piri piri kurča

Je to kultové mozambické jedlo. Podáva sa šťavnaté kurča varené s limetkou, korením, cesnakom, kokosovým mliekom a piri piri omáčkou. Kurča piri piri sa tradične podáva s miskou matapa, čo sú varené listy manioku v arašidovej omáčke.

Skryť Vypnúť reklamu

Piri piri je teplá červená omáčka z kultivaru čili papričky. Je rozšírená v Angole, Namíbii, Mozambiku a Južnej Afrike. Jednotlivé recepty sa líšia v prísadách ale základ vždy tvorí čili paprička, citrón, olej a sladká červená paprika. Používa sa hlavne ako korenie a marináda.

Benachin alebo Jollof ryža

Je široko rozšírené tradičné jedlo v západoafrických krajinách. Je jedným z najbežnejších jedál v Senegale, Gambii, Nigérii, Siera Leone, Mali, Ghane alebo Libérii.

Benachin je miska ryže varená s rôznymi prísadami. Základ tvoria paradajky, paradajkový pretlak, cibuľa, soľ, korenie a čili papričky. Do jedla sa voliteľne pridávajú aj ďalšie prísady ako zelenina, mäso alebo ryby. Ako príloha sa často využíva vyprážaný skorocel a šalát. Ak nie sú použité priamo v základe, ako príloha sa tiež podáva varené mäso alebo zelenina.

Skryť Vypnúť reklamu

Bunny chow

Je africký variant fast food. Bunny chow si môžete vychutnať v uliciach Juhoafrickej republiky. Je to bochník chleba v ktorom je vyhĺbená diera a naplnená kari omáčkou so zeleninou alebo mäsom. Malá verzia jedla používa iba štvrtinu bochníka v nazýva sa kota (v preklade štvrtina). Pôvodné bunny chow bolo čisto vegetariánske jedlo a základ kari omáčky tvorila fazuľa. Dnes sa podáva aj s kari z baranieho, jahňacieho alebo kuracieho mäsa.

Biltong

Konzervovanie sušením bola tradičná metóda uchovávania mäsa domorodými kmeňmi v Južnej Afrike. Obvykle sa jedná o hovädzie mäso alebo zverinu. Tenké plátky mäsa sú najprv vytvrdené v zmesi octu, cukru, soli a korenia a dôkladne vysušené na vzduchu. Dnes sa touto tradičnou technikou spracovávajú aj iné druhy mäsa ako mäso z diviaka alebo pštrosa. Biltong sa tradične ponúka ako občerstvenie a obsahuje veľa bielkovín.

Skryť Vypnúť reklamu

Pap en vleis

V doslovnom preklade je to kukuričná kaša a mäso. Obľúbená kombinácia naprieč celou Južnou Afrikou. Jedlá zahŕňajú ľubovoľnú kombináciu kukuričnej kaše a duseného alebo grilovaného mäsa s porciou korenenej omáčky.

Ugali, Sukuma Wiki a Irio

Veľmi hustá kukuričná kaša je v Keni nazývaná ugali. Tradične sa podáva k mnohým zeleninovým aj mäsovým jedlám a je najtypickejším jedlom v regióne. Veľmi často sa podáva s fritovanou zeleninou nakrájanou na tenké plátky. Tento mix listov, cibule a paradajok sa volá sukuma wiki. Rovnako typickou prílohou k sukuma wiki je irio. Je to výživná kaša zo zemiakov, zeleného hrášku a kukuričných zŕn.

Kapenta a sadza

Kulinárskym zážitkom zo Zimbabwe je rozhodne kapenta, hromada pikantných vyprážaných sladkovodných rýb. Jedlo sa pripravuje z dvoch druhov malých rýb pôvodne z jazera Tanganika.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobne ako mnoho afrických jedál, kapenta sa podáva s horou kaše sadza. Tradičná kukuričná kaša sa v Zimbabwe označuje ako sadza. Podáva sa v rôznych verziách, ako biela škrobová kaša, ale tiež dusená s paradajkami, cibuľou a čerstvými alebo dusenými zelenými listami.

Koshari

Koshari je typickým jedlom v Egypte. Je to výživné vegetariánske jedlo z ryže, šošovice, makarónov, cesnaku a cíceru. Jedlo je spojené pikantnou paradajkovou omáčkou a zvyčajne posypané smaženou cibuľou. Koshari je prevažne rodinným jedlom, ale bežne ho dostať aj v pouličných fast foodoch. V rôznych obmenách receptu sa pridávajú plátky zeleniny ako cukety, papriky, paradajky alebo vínne listy plnené korenistou ryžou.

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vieme čo je úspech. Pomôžeme ho dosiahnuť aj vám
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  4. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  1. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  2. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  6. Tento rok turizmu neprial
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 178
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 14 109
  3. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 9 533
  4. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 7 856
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 754
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 783
  7. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 5 226
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 4 608
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 4 486
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 531
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Blanka Ulaherová: Osem hodín v Salzburgu
  2. Martin Majzlan: Žuvanie a svieži dych na maldivský spôsob
  3. Ida Tittelová: Bella Venezia
  4. Ján Urda: Za kostolmi
  5. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes páté, Olšanské hřbitovy (Memento Mori)
  6. Soňa Fröhlichová: Švajčiarsky Pilatus (2132 m) – tajomná Dračia hora, opradená legendami a ako bonus slovenský personál
  7. Irena Šimuneková: Túlačky okolo Štrbských plies
  8. Pavel Dvořák: Instantná polievka ako SYMBOL LUXUSU?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 12 902
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 246
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 8 038
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 073
  5. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 701
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 693
  7. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 665
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 545
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Zatvoriť reklamu