SME
Pondelok, 27. máj , 2019

Afrika na tanieri

Viete ako chutí Afrika? Táto vzorka vybraných jedál vám pootvorí dvere do gurmánskeho raja afrického kontinentu.

Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality.Africká kuchyňa má mnohé regionálne špeciality.(Zdroj: flickr.com/Xiaojun Deng)

Africká kuchyňa je tak rozmanitá ako stovky rôznych kultúr a domorodých kmeňov, ktoré tento kontinent obývajú. Odráža regionálne kulinárske tradície, ktoré sa líšia vo výbere ingrediencií, v štýle a technike varenia. Keď zavítate do Afriky, tieto slávne jedlá by ste určite mali ochutnať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Piri piri kurča

Je to kultové mozambické jedlo. Podáva sa šťavnaté kurča varené s limetkou, korením, cesnakom, kokosovým mliekom a piri piri omáčkou. Kurča piri piri sa tradične podáva s miskou matapa, čo sú varené listy manioku v arašidovej omáčke.

Piri piri je teplá červená omáčka z kultivaru čili papričky. Je rozšírená v Angole, Namíbii, Mozambiku a Južnej Afrike. Jednotlivé recepty sa líšia v prísadách ale základ vždy tvorí čili paprička, citrón, olej a sladká červená paprika. Používa sa hlavne ako korenie a marináda.

Benachin alebo Jollof ryža

Je široko rozšírené tradičné jedlo v západoafrických krajinách. Je jedným z najbežnejších jedál v Senegale, Gambii, Nigérii, Siera Leone, Mali, Ghane alebo Libérii.

Benachin je miska ryže varená s rôznymi prísadami. Základ tvoria paradajky, paradajkový pretlak, cibuľa, soľ, korenie a čili papričky. Do jedla sa voliteľne pridávajú aj ďalšie prísady ako zelenina, mäso alebo ryby. Ako príloha sa často využíva vyprážaný skorocel a šalát. Ak nie sú použité priamo v základe, ako príloha sa tiež podáva varené mäso alebo zelenina.

Bunny chow

Je africký variant fast food. Bunny chow si môžete vychutnať v uliciach Juhoafrickej republiky. Je to bochník chleba v ktorom je vyhĺbená diera a naplnená kari omáčkou so zeleninou alebo mäsom. Malá verzia jedla používa iba štvrtinu bochníka v nazýva sa kota (v preklade štvrtina). Pôvodné bunny chow bolo čisto vegetariánske jedlo a základ kari omáčky tvorila fazuľa. Dnes sa podáva aj s kari z baranieho, jahňacieho alebo kuracieho mäsa.

Biltong

Konzervovanie sušením bola tradičná metóda uchovávania mäsa domorodými kmeňmi v Južnej Afrike. Obvykle sa jedná o hovädzie mäso alebo zverinu. Tenké plátky mäsa sú najprv vytvrdené v zmesi octu, cukru, soli a korenia a dôkladne vysušené na vzduchu. Dnes sa touto tradičnou technikou spracovávajú aj iné druhy mäsa ako mäso z diviaka alebo pštrosa. Biltong sa tradične ponúka ako občerstvenie a obsahuje veľa bielkovín.

Pap en vleis

V doslovnom preklade je to kukuričná kaša a mäso. Obľúbená kombinácia naprieč celou Južnou Afrikou. Jedlá zahŕňajú ľubovoľnú kombináciu kukuričnej kaše a duseného alebo grilovaného mäsa s porciou korenenej omáčky.

Ugali, Sukuma Wiki a Irio

Veľmi hustá kukuričná kaša je v Keni nazývaná ugali. Tradične sa podáva k mnohým zeleninovým aj mäsovým jedlám a je najtypickejším jedlom v regióne. Veľmi často sa podáva s fritovanou zeleninou nakrájanou na tenké plátky. Tento mix listov, cibule a paradajok sa volá sukuma wiki. Rovnako typickou prílohou k sukuma wiki je irio. Je to výživná kaša zo zemiakov, zeleného hrášku a kukuričných zŕn.

Kapenta a sadza

Kulinárskym zážitkom zo Zimbabwe je rozhodne kapenta, hromada pikantných vyprážaných sladkovodných rýb. Jedlo sa pripravuje z dvoch druhov malých rýb pôvodne z jazera Tanganika.

Podobne ako mnoho afrických jedál, kapenta sa podáva s horou kaše sadza. Tradičná kukuričná kaša sa v Zimbabwe označuje ako sadza. Podáva sa v rôznych verziách, ako biela škrobová kaša, ale tiež dusená s paradajkami, cibuľou a čerstvými alebo dusenými zelenými listami.

Koshari

Koshari je typickým jedlom v Egypte. Je to výživné vegetariánske jedlo z ryže, šošovice, makarónov, cesnaku a cíceru. Jedlo je spojené pikantnou paradajkovou omáčkou a zvyčajne posypané smaženou cibuľou. Koshari je prevažne rodinným jedlom, ale bežne ho dostať aj v pouličných fast foodoch. V rôznych obmenách receptu sa pridávajú plátky zeleniny ako cukety, papriky, paradajky alebo vínne listy plnené korenistou ryžou.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefón počas šoférovania vás môže vážne ohroziť. Čo s tým?
  2. 7 rád pred investovaním do realít
  3. S hyperpigmentáciou na slniečko? Len s novou dermokozmetikou
  4. Módne trendy na leto? Päť kúskov z udržateľných materiálov
  5. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  6. ČSOB podporuje podnikateľov a malé firmy
  7. Termínovaný vklad alebo stavebné sporenie. Čo sa oplatí viac?
  8. Bezstarostná klíma len za 35 € mesačne a s doživotným servisom
  9. Top desať pobytových zájazdov, ktoré si nenechať ujsť
  10. Nabrali odvahu bojovať ďalej
  1. Obľúbené online nákupy spúšťa Tesco aj v Žiline
  2. Máte zaplatiť faktúru zo servisu? Stavte na krycí list
  3. Compliance is not “compli-cated”, but rather “compl-ex”
  4. S hyperpigmentáciou na slniečko? Len s novou dermokozmetikou
  5. 7 rád pred investovaním do realít
  6. Módne trendy na leto? Päť kúskov z udržateľných materiálov
  7. Vytúžené bábätko
  8. Najdôležitejšie faktory pri výbere správnej klimatizácie
  9. Okenné fólie ochránia vaše deti v aute aj počas horúčav
  10. Deťom v Poluse je venovaný celý mesiac jún
  1. Rušia vás susedia? Toto na nich zaberie 28 099
  2. Šok pri servisnej prehliadke! Za toto už neplaťte 21 114
  3. Termínovaný vklad alebo stavebné sporenie. Čo sa oplatí viac? 16 810
  4. Pravda o šalátových uhorkách. Vydržia bez plastovej fólie? 13 922
  5. Telefón počas šoférovania vás môže vážne ohroziť. Čo s tým? 9 931
  6. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali 9 600
  7. Top desať pobytových zájazdov, ktoré si nenechať ujsť 9 346
  8. Módne trendy na leto? Päť kúskov z udržateľných materiálov 7 591
  9. Bezstarostná klíma len za 35 € mesačne a s doživotným servisom 3 286
  10. Top dvadsaťpäť hotelov na rodinnú dovolenku 2 551