Rakúšania sú v jedle pôžitkári. Doprajú aj hosťom

Marhule, čerešne, jablká sú dobré v koláčoch, knedliach i v likéroch.

V Rakúsku si možno dobré jedlo vychutnať v príjemnom prírodnom prostredí.(Zdroj: ©ikarus)

Pre mnoho regiónov Rakúska sú typické ovocné sady. Marhuliam sa popri Dunaji darí predovšetkým v oblasti Wachau. Ak sa o nich chcete dozvedieť viac, máte možnosť vďaka zážitkovej marhuľovej ceste Wachauer Marillen Erlebnisweg

Od júla si môžete pochutnať na sladkých domácich marhuľových knedlíkoch, džeme, marhuľovici či marhuľovom likéri. V regióne Leithaberg v severnom Burgenlande si zase môžete vychutnať čerešne na množstvo spôsobov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa rituálov

Najobľúbenejším ovocím Rakúšanov sú však jablká. Vo východnom Štajersku sa páli jablčná pálenka nazývaná abakus. Muži v tmavých mníšskych sutanách vyrábajú túto liehovinu podľa prastarého rituálu. 

V dedine Puch bei Weiz sa okrem pálenky v Dome jablka môžete dozvedieť všetko o zbere, preprave, mytológii či zvykoch okolo jabĺk. Už túto nedeľu 24. apríla 2016 sa v mestečku Puch uskutoční slávnosť rozkvitnutých jabloní formou pikniku na lúke.

Hostia si budú môcť v stánkoch pestovateľov jabĺk vyzdvihnúť (jablkové) špeciality a nápoje a svoje piknikové deky rozprestrieť priamo pod kvitnúcimi jabloňami.

Typické jedlá si môžete vychutnať na rôznych miestach krajiny, no zaujímavým zážitkom bude nový hostinec Zum Göller, ktorý sa otvára v Štajersku v skanzene Stübing.

V pôvodnom historickom hostinci postavenom v roku 1830 čakajú na návštevníkov typické maškrty z rôznych spolkových krajín Rakúska. Priemrane ročnému obdobiu a sezónnym výrobkom sa budú ponúkať špeciálne historické jedlá z rôznych regiónov.

Pikniky sú v obľube 

Pikniky si našli opäť svojich fanúšikov, v Rakúsku si ich môžete užiť na niekoľko spôsobov. Keď počasie praje, treba ho využiť maximálne.

Rakúšania sa rozhodli presunúť raňajky, obedy, večere, desiatu aj olovrant von, do prírody. Veď v tomto ročnom období je to tam niekoľkonásobne krajšie ako akýkoľvek interiér reštaurácií.

Pikniky sú aktuálne obľúbeným trendom medzi mladými aj staršími, rodinami aj pármi, ktoré si chcú užiť romantiku. Špeciálny piknikový program je pripravený v Štajersku, kde sa tento rok uskutoční takmer 100 piknikov na loďke, somárovi, traktore, s konským záprahom či na skútri vespa. 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 15 276
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 924
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 445
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 456
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 562
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 8 449
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 039
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 930