Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať

Thajsko patrí k najobľúbenejším turistickým destináciám v juhovýchodnej Ázii. Ponúkame niekoľko tradičných jedál, ktoré tam musíte ochutnať.

Thajská kuchyňa je známa ostrou a korenistou chuťou. Okrem čili či karí jej chuť dotvárajú kokosové mlieko a čerstvé bylinky.(Zdroj: flickr/cc/Aaron Goodman)

Kto ho už navštívil, rád sa sem znovu vracia. Starobylé budhistické chrámy, životom kypiace trhoviská, pokojné pláže s tyrkysovým morom a príjemných ľudí dopĺňa vynikajúca a lacná miestna kuchyňa. 

Thajsku môžete na gastronomické zážitky natrafiť takmer všade. Malé stánky s jedlom bývajú priamo na uliciach či na člnoch a jedlo si očami môžete vychutnať už pri jeho príprave. Thajčania zeleninu aj mäso tepelne upravujú veľmi krátko, s minimom oleja, čím sa zachováva ich chuť a vitamíny.

Jedlo je na európske pomery veľmi štipľavé, ale dá sa na to zvyknúť. Prípadne požiadajte kuchára, aby čili čo najviac obmedzil. A nezaškodí mať po ruke dostatočné množstvo vody na zapitie.

Thajské polievky

Začnime polievkami. Najznámejšou je tom yum. Jej základ sa varí z niekoľkých ingrediencií: limetkových listov (kafferu), citrónovej trávy, rybacej omáčky, z galangalu (vzhľadom sa podobá na zázvor) a čili papričiek. A to všetko buď s kuracím mäsom, krevetami alebo darmi mora. Servíruje sa s čerstvo nakrájanými lístkami koriandru.

Tom ga kai je druhá najznámejšia thajská polievka, je však menej pikantná a sladkastá. Pripravuje sa totiž z kokosového mlieka a dochucujú ju huby, palmový cukor, rybacia omáčka, citrónová tráva, cibuľa a koriander. A samozrejme nesmie chýbať čili.

Čo neštípe, nie je zdravé

Výraznú chuť thajského jedla robia bylinky, koreniny, rôzne druhy karí a samozrejme čili. Všetko v mene hesla: čím pálivejšie, tým lepšie. 

Panaeng kai je kuracie mäso v červenom karí. Pripravuje sa spolu s kokosovým mliekom, červenou karí pastou, paradajkami, cibuľou, limetkovými listami a škoricou. Tento recept existuje aj vo verzii s krevetami a fazuľovými strukmi.

Kaeng kai sú kúsky mäsa pripravené spolu so zeleným karí, kokosovým mliekom, palmovým cukrom, baklažánmi a trochou ananásu. To všetko s čili, limetkovými listami a bazalkou.

Thajské rezance alebo pad thai sa v Thajsku považuje za národné jedlo, podobne ako v Taliansku špagety. Sú z ryžovej múky a servírujú sa s tofu, s vajcom, kuracím mäsom alebo krevetami. Prichucujú sa cibuľkou, klíčkami, citrónom a nasekanými arašidmi.

Pad see yu sú opekané široké ryžové rezance s vajcom a brokolicou. Existujú však aj verzie s bravčovým mäsom, kapustou a tmavou sójovou omáčkou.

Obľúbeným jedlom priamo na ulici sú opečené či usmažené kúsky rôznych druhov mäsa na paličke, namáčené v arašidovej omáčke.

Ryža nesmie chýbať

Tak ako aj inde v juhovýchodnej Ázii je základnou súčasťou jedla ryža. V Thajsku sa pestuje a v tamojšej kuchyni používa niekoľko desiatok druhov. Líšia sa nielen veľkosťou a tvarom zrniek, ale najmä chuťou.

K hlavnému jedlu býva ako príloha čerstvý šalát z rozmanitých kombinácií zeleniny a ovocia, napríklad z nezrelej papáje, zalievané pikantnými omáčkami a citrónovou šťavou. 

Obľúbeným dezertom sú ryžové guľky poliate kokosovým mliekom dochutené čerstvým mangom alebo samostatne podávané ovocie - mandarínky, papája, ananás či kokos.

Thajské pivo

Smäd či pálivú chuť na jazyku je najlepšie spláchnuť pivom. Dve najrozšírenejšie domáce značky sú Singha(lev) a Chang (slon). Pivných odborníkov síce chuťou neohúria, ale v tamojších horúcich podmienkach to nikto neočakáva. Účel zahnať smäd dokonale splnia. Európanov tiež zvykne prekvapiť pitie piva z pohárov s kockami ľadu. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  6. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  5. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  9. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  10. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 65 797
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 718
  3. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 870
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 852
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 8 498
  6. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 6 521
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 812
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 906
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 731
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 2 822