SME

Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať

Thajsko patrí k najobľúbenejším turistickým destináciám v juhovýchodnej Ázii. Ponúkame niekoľko tradičných jedál, ktoré tam musíte ochutnať.

Thajská kuchyňa je známa ostrou a korenistou chuťou. Okrem čili či karí jej chuť dotvárajú kokosové mlieko a čerstvé bylinky.Thajská kuchyňa je známa ostrou a korenistou chuťou. Okrem čili či karí jej chuť dotvárajú kokosové mlieko a čerstvé bylinky. (Zdroj: flickr/cc/Aaron Goodman)

Kto ho už navštívil, rád sa sem znovu vracia. Starobylé budhistické chrámy, životom kypiace trhoviská, pokojné pláže s tyrkysovým morom a príjemných ľudí dopĺňa vynikajúca a lacná miestna kuchyňa. 

Thajsku môžete na gastronomické zážitky natrafiť takmer všade. Malé stánky s jedlom bývajú priamo na uliciach či na člnoch a jedlo si očami môžete vychutnať už pri jeho príprave. Thajčania zeleninu aj mäso tepelne upravujú veľmi krátko, s minimom oleja, čím sa zachováva ich chuť a vitamíny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedlo je na európske pomery veľmi štipľavé, ale dá sa na to zvyknúť. Prípadne požiadajte kuchára, aby čili čo najviac obmedzil. A nezaškodí mať po ruke dostatočné množstvo vody na zapitie.

SkryťVypnúť reklamu

Thajské polievky

Začnime polievkami. Najznámejšou je tom yum. Jej základ sa varí z niekoľkých ingrediencií: limetkových listov (kafferu), citrónovej trávy, rybacej omáčky, z galangalu (vzhľadom sa podobá na zázvor) a čili papričiek. A to všetko buď s kuracím mäsom, krevetami alebo darmi mora. Servíruje sa s čerstvo nakrájanými lístkami koriandru.

Tom ga kai je druhá najznámejšia thajská polievka, je však menej pikantná a sladkastá. Pripravuje sa totiž z kokosového mlieka a dochucujú ju huby, palmový cukor, rybacia omáčka, citrónová tráva, cibuľa a koriander. A samozrejme nesmie chýbať čili.

Čo neštípe, nie je zdravé

Výraznú chuť thajského jedla robia bylinky, koreniny, rôzne druhy karí a samozrejme čili. Všetko v mene hesla: čím pálivejšie, tým lepšie. 

SkryťVypnúť reklamu

Panaeng kai je kuracie mäso v červenom karí. Pripravuje sa spolu s kokosovým mliekom, červenou karí pastou, paradajkami, cibuľou, limetkovými listami a škoricou. Tento recept existuje aj vo verzii s krevetami a fazuľovými strukmi.

Kaeng kai sú kúsky mäsa pripravené spolu so zeleným karí, kokosovým mliekom, palmovým cukrom, baklažánmi a trochou ananásu. To všetko s čili, limetkovými listami a bazalkou.

Thajské rezance alebo pad thai sa v Thajsku  považuje za národné jedlo, podobne ako v Taliansku špagety. Sú z ryžovej múky a servírujú sa s tofu, s vajcom, kuracím mäsom alebo krevetami. Prichucujú sa cibuľkou, klíčkami, citrónom a nasekanými arašidmi.

Pad see yu sú opekané široké ryžové rezance s vajcom a brokolicou. Existujú však aj verzie s bravčovým mäsom, kapustou a tmavou sójovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Obľúbeným jedlom priamo na ulici sú opečené či usmažené kúsky rôznych druhov mäsa na paličke, namáčené v arašidovej omáčke.

Ryža nesmie chýbať

Tak ako aj inde v juhovýchodnej Ázii je základnou súčasťou jedla ryža. V Thajsku sa pestuje a v tamojšej kuchyni používa niekoľko desiatok druhov. Líšia sa nielen veľkosťou a tvarom zrniek, ale najmä chuťou.

K hlavnému jedlu býva ako príloha čerstvý šalát z rozmanitých kombinácií zeleniny a ovocia, napríklad z nezrelej papáje, zalievané pikantnými omáčkami a citrónovou šťavou. 

Obľúbeným dezertom sú ryžové guľky poliate kokosovým mliekom dochutené čerstvým mangom alebo samostatne podávané ovocie - mandarínky, papája, ananás či kokos.

Thajské pivo

Smäd či pálivú chuť na jazyku je najlepšie spláchnuť pivom. Dve najrozšírenejšie domáce značky sú Singha(lev) a Chang (slon). Pivných odborníkov síce chuťou neohúria, ale v tamojších horúcich podmienkach to nikto neočakáva. Účel zahnať smäd dokonale splnia. Európanov tiež zvykne prekvapiť pitie piva z pohárov s kockami ľadu. 

Thajsko

Záplavy v Thajsku.

Povodne ovplyvnili životy viac než 250-tisíc ľudí v provinciách v povodí rieky Menam-Čao-Praja.


TASR
Thajskí vojaci umiestnili ostnatý drôt v dedine Prey Chan pozdĺž spornej hranice s Kambodžou.

Na hranici v thajskej provincii Sa Kaeo kládli ostnatý drôt.


TASR
Bývalý thajský premiér Thaksin Šinavatra.

Svoj trest odňatia slobody si odpykával v nemocničnej izbe namiesto v cele.


TASR
Súvisiace témy: Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť
  3. Skládky sa plnia odpadmi, koľko času nám ešte ostáva?
  4. Signature vône podľa osobnosti
  5. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  6. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  7. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  8. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  1. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  2. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť
  3. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  4. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  6. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  7. Signature vône podľa osobnosti
  8. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 13 964
  2. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 11 426
  3. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 6 046
  4. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 5 283
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 843
  6. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis 3 586
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou 3 559
  8. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis 3 321
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dada Vozáriková: Cez pol Európy na trajekt. Do Írska. (+ video)
  2. Ľuboš Vodička: Drevená vodárenská veža v Palárikove, slovenský unikát
  3. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút!
  4. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LII.
  5. Irena Šimuneková: Topoľčiansky hrad
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  7. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  8. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 18 800
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 16 961
  3. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 14 095
  4. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 10 876
  5. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 648
  6. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 691
  7. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 5 947
  8. Ľuboslav Farkaš: Ďalšie, von oknom vyhodené peniaze Matúša Šutaja Eštoka 5 176
  1. Dušan Koniar: Štátne sviatky a iné generálne štrajky
  2. Tupou Ceruzou: Konsolidácia na salaši
  3. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  4. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  5. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  6. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  7. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  8. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
SkryťZatvoriť reklamu