Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať

Thajsko patrí k najobľúbenejším turistickým destináciám v juhovýchodnej Ázii. Ponúkame niekoľko tradičných jedál, ktoré tam musíte ochutnať.

Thajská kuchyňa je známa ostrou a korenistou chuťou. Okrem čili či karí jej chuť dotvárajú kokosové mlieko a čerstvé bylinky.Thajská kuchyňa je známa ostrou a korenistou chuťou. Okrem čili či karí jej chuť dotvárajú kokosové mlieko a čerstvé bylinky.(Zdroj: flickr/cc/Aaron Goodman)

Kto ho už navštívil, rád sa sem znovu vracia. Starobylé budhistické chrámy, životom kypiace trhoviská, pokojné pláže s tyrkysovým morom a príjemných ľudí dopĺňa vynikajúca a lacná miestna kuchyňa. 

Thajsku môžete na gastronomické zážitky natrafiť takmer všade. Malé stánky s jedlom bývajú priamo na uliciach či na člnoch a jedlo si očami môžete vychutnať už pri jeho príprave. Thajčania zeleninu aj mäso tepelne upravujú veľmi krátko, s minimom oleja, čím sa zachováva ich chuť a vitamíny.

Jedlo je na európske pomery veľmi štipľavé, ale dá sa na to zvyknúť. Prípadne požiadajte kuchára, aby čili čo najviac obmedzil. A nezaškodí mať po ruke dostatočné množstvo vody na zapitie.

Thajské polievky

Začnime polievkami. Najznámejšou je tom yum. Jej základ sa varí z niekoľkých ingrediencií: limetkových listov (kafferu), citrónovej trávy, rybacej omáčky, z galangalu (vzhľadom sa podobá na zázvor) a čili papričiek. A to všetko buď s kuracím mäsom, krevetami alebo darmi mora. Servíruje sa s čerstvo nakrájanými lístkami koriandru.

Tom ga kai je druhá najznámejšia thajská polievka, je však menej pikantná a sladkastá. Pripravuje sa totiž z kokosového mlieka a dochucujú ju huby, palmový cukor, rybacia omáčka, citrónová tráva, cibuľa a koriander. A samozrejme nesmie chýbať čili.

Čo neštípe, nie je zdravé

Výraznú chuť thajského jedla robia bylinky, koreniny, rôzne druhy karí a samozrejme čili. Všetko v mene hesla: čím pálivejšie, tým lepšie. 

Panaeng kai je kuracie mäso v červenom karí. Pripravuje sa spolu s kokosovým mliekom, červenou karí pastou, paradajkami, cibuľou, limetkovými listami a škoricou. Tento recept existuje aj vo verzii s krevetami a fazuľovými strukmi.

Kaeng kai sú kúsky mäsa pripravené spolu so zeleným karí, kokosovým mliekom, palmovým cukrom, baklažánmi a trochou ananásu. To všetko s čili, limetkovými listami a bazalkou.

Thajské rezance alebo pad thai sa v Thajsku považuje za národné jedlo, podobne ako v Taliansku špagety. Sú z ryžovej múky a servírujú sa s tofu, s vajcom, kuracím mäsom alebo krevetami. Prichucujú sa cibuľkou, klíčkami, citrónom a nasekanými arašidmi.

Pad see yu sú opekané široké ryžové rezance s vajcom a brokolicou. Existujú však aj verzie s bravčovým mäsom, kapustou a tmavou sójovou omáčkou.

Obľúbeným jedlom priamo na ulici sú opečené či usmažené kúsky rôznych druhov mäsa na paličke, namáčené v arašidovej omáčke.

Ryža nesmie chýbať

Tak ako aj inde v juhovýchodnej Ázii je základnou súčasťou jedla ryža. V Thajsku sa pestuje a v tamojšej kuchyni používa niekoľko desiatok druhov. Líšia sa nielen veľkosťou a tvarom zrniek, ale najmä chuťou.

K hlavnému jedlu býva ako príloha čerstvý šalát z rozmanitých kombinácií zeleniny a ovocia, napríklad z nezrelej papáje, zalievané pikantnými omáčkami a citrónovou šťavou. 

Obľúbeným dezertom sú ryžové guľky poliate kokosovým mliekom dochutené čerstvým mangom alebo samostatne podávané ovocie - mandarínky, papája, ananás či kokos.

Thajské pivo

Smäd či pálivú chuť na jazyku je najlepšie spláchnuť pivom. Dve najrozšírenejšie domáce značky sú Singha(lev) a Chang (slon). Pivných odborníkov síce chuťou neohúria, ale v tamojších horúcich podmienkach to nikto neočakáva. Účel zahnať smäd dokonale splnia. Európanov tiež zvykne prekvapiť pitie piva z pohárov s kockami ľadu. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  4. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  5. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  6. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  7. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  8. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami?
  9. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory
  10. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo
  1. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  2. Alori: upratujte efektívne a bez námahy
  3. Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success
  4. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  5. V Tescu vlani zákazníci nakúpili až 700 miliónov sl. potravín
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  7. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  8. OMV ponúka kávu so sebou aj do opakovane použiteľných pohárov
  9. Pojistným podvodům při nehodě zabráníte s kamerou MiVue 733 WiFi
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 445
  2. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 22 668
  3. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 20 065
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 16 910
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 14 516
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 11 684
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 6 655
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 5 702
  9. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 5 679
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia 4 031