SME

Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať

Thajsko patrí k najobľúbenejším turistickým destináciám v juhovýchodnej Ázii. Ponúkame niekoľko tradičných jedál, ktoré tam musíte ochutnať.

Thajská kuchyňa je známa ostrou a korenistou chuťou. Okrem čili či karí jej chuť dotvárajú kokosové mlieko a čerstvé bylinky.Thajská kuchyňa je známa ostrou a korenistou chuťou. Okrem čili či karí jej chuť dotvárajú kokosové mlieko a čerstvé bylinky. (Zdroj: flickr/cc/Aaron Goodman)

Kto ho už navštívil, rád sa sem znovu vracia. Starobylé budhistické chrámy, životom kypiace trhoviská, pokojné pláže s tyrkysovým morom a príjemných ľudí dopĺňa vynikajúca a lacná miestna kuchyňa. 

Thajsku môžete na gastronomické zážitky natrafiť takmer všade. Malé stánky s jedlom bývajú priamo na uliciach či na člnoch a jedlo si očami môžete vychutnať už pri jeho príprave. Thajčania zeleninu aj mäso tepelne upravujú veľmi krátko, s minimom oleja, čím sa zachováva ich chuť a vitamíny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedlo je na európske pomery veľmi štipľavé, ale dá sa na to zvyknúť. Prípadne požiadajte kuchára, aby čili čo najviac obmedzil. A nezaškodí mať po ruke dostatočné množstvo vody na zapitie.

SkryťVypnúť reklamu

Thajské polievky

Začnime polievkami. Najznámejšou je tom yum. Jej základ sa varí z niekoľkých ingrediencií: limetkových listov (kafferu), citrónovej trávy, rybacej omáčky, z galangalu (vzhľadom sa podobá na zázvor) a čili papričiek. A to všetko buď s kuracím mäsom, krevetami alebo darmi mora. Servíruje sa s čerstvo nakrájanými lístkami koriandru.

Tom ga kai je druhá najznámejšia thajská polievka, je však menej pikantná a sladkastá. Pripravuje sa totiž z kokosového mlieka a dochucujú ju huby, palmový cukor, rybacia omáčka, citrónová tráva, cibuľa a koriander. A samozrejme nesmie chýbať čili.

Čo neštípe, nie je zdravé

Výraznú chuť thajského jedla robia bylinky, koreniny, rôzne druhy karí a samozrejme čili. Všetko v mene hesla: čím pálivejšie, tým lepšie. 

SkryťVypnúť reklamu

Panaeng kai je kuracie mäso v červenom karí. Pripravuje sa spolu s kokosovým mliekom, červenou karí pastou, paradajkami, cibuľou, limetkovými listami a škoricou. Tento recept existuje aj vo verzii s krevetami a fazuľovými strukmi.

Kaeng kai sú kúsky mäsa pripravené spolu so zeleným karí, kokosovým mliekom, palmovým cukrom, baklažánmi a trochou ananásu. To všetko s čili, limetkovými listami a bazalkou.

Thajské rezance alebo pad thai sa v Thajsku  považuje za národné jedlo, podobne ako v Taliansku špagety. Sú z ryžovej múky a servírujú sa s tofu, s vajcom, kuracím mäsom alebo krevetami. Prichucujú sa cibuľkou, klíčkami, citrónom a nasekanými arašidmi.

Pad see yu sú opekané široké ryžové rezance s vajcom a brokolicou. Existujú však aj verzie s bravčovým mäsom, kapustou a tmavou sójovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Obľúbeným jedlom priamo na ulici sú opečené či usmažené kúsky rôznych druhov mäsa na paličke, namáčené v arašidovej omáčke.

Ryža nesmie chýbať

Tak ako aj inde v juhovýchodnej Ázii je základnou súčasťou jedla ryža. V Thajsku sa pestuje a v tamojšej kuchyni používa niekoľko desiatok druhov. Líšia sa nielen veľkosťou a tvarom zrniek, ale najmä chuťou.

K hlavnému jedlu býva ako príloha čerstvý šalát z rozmanitých kombinácií zeleniny a ovocia, napríklad z nezrelej papáje, zalievané pikantnými omáčkami a citrónovou šťavou. 

Obľúbeným dezertom sú ryžové guľky poliate kokosovým mliekom dochutené čerstvým mangom alebo samostatne podávané ovocie - mandarínky, papája, ananás či kokos.

Thajské pivo

Smäd či pálivú chuť na jazyku je najlepšie spláchnuť pivom. Dve najrozšírenejšie domáce značky sú Singha(lev) a Chang (slon). Pivných odborníkov síce chuťou neohúria, ale v tamojších horúcich podmienkach to nikto neočakáva. Účel zahnať smäd dokonale splnia. Európanov tiež zvykne prekvapiť pitie piva z pohárov s kockami ľadu. 

Thajsko

Bývalý thajský premiér Thaksin Šinavatra.

Svoj trest odňatia slobody si odpykával v nemocničnej izbe namiesto v cele.


TASR
Anutin Charnvirakul

Podnikateľ a politik je zástancom legalizácie kanabisu.


SITA 1
Anutin Čánvirakun.

Konzervatívny politik nahradí v úrade premiérku Šinavatrovú.


TASR
Súvisiace témy: Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 887
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 316
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 043
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 349
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 5 026
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 551
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 460
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 287
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dada Vozáriková: Cez pol Európy na trajekt. Do Írska. (+ video)
  2. Ľuboš Vodička: Drevená vodárenská veža v Palárikove, slovenský unikát
  3. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút!
  4. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LII.
  5. Irena Šimuneková: Topoľčiansky hrad
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  7. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 102 216
  2. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 56 548
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 190
  4. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 9 391
  5. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 790
  6. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 739
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 498
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 6 088
  1. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  2. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  3. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  4. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  5. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  6. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  7. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  8. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
SkryťZatvoriť reklamu