Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať

Thajsko patrí k najobľúbenejším turistickým destináciám v juhovýchodnej Ázii. Ponúkame niekoľko tradičných jedál, ktoré tam musíte ochutnať.

Thajská kuchyňa je známa ostrou a korenistou chuťou. Okrem čili či karí jej chuť dotvárajú kokosové mlieko a čerstvé bylinky.(Zdroj: flickr/cc/Aaron Goodman)

Kto ho už navštívil, rád sa sem znovu vracia. Starobylé budhistické chrámy, životom kypiace trhoviská, pokojné pláže s tyrkysovým morom a príjemných ľudí dopĺňa vynikajúca a lacná miestna kuchyňa. 

Thajsku môžete na gastronomické zážitky natrafiť takmer všade. Malé stánky s jedlom bývajú priamo na uliciach či na člnoch a jedlo si očami môžete vychutnať už pri jeho príprave. Thajčania zeleninu aj mäso tepelne upravujú veľmi krátko, s minimom oleja, čím sa zachováva ich chuť a vitamíny.

Jedlo je na európske pomery veľmi štipľavé, ale dá sa na to zvyknúť. Prípadne požiadajte kuchára, aby čili čo najviac obmedzil. A nezaškodí mať po ruke dostatočné množstvo vody na zapitie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Thajské polievky

Začnime polievkami. Najznámejšou je tom yum. Jej základ sa varí z niekoľkých ingrediencií: limetkových listov (kafferu), citrónovej trávy, rybacej omáčky, z galangalu (vzhľadom sa podobá na zázvor) a čili papričiek. A to všetko buď s kuracím mäsom, krevetami alebo darmi mora. Servíruje sa s čerstvo nakrájanými lístkami koriandru.

Tom ga kai je druhá najznámejšia thajská polievka, je však menej pikantná a sladkastá. Pripravuje sa totiž z kokosového mlieka a dochucujú ju huby, palmový cukor, rybacia omáčka, citrónová tráva, cibuľa a koriander. A samozrejme nesmie chýbať čili.

Čo neštípe, nie je zdravé

Výraznú chuť thajského jedla robia bylinky, koreniny, rôzne druhy karí a samozrejme čili. Všetko v mene hesla: čím pálivejšie, tým lepšie. 

Panaeng kai je kuracie mäso v červenom karí. Pripravuje sa spolu s kokosovým mliekom, červenou karí pastou, paradajkami, cibuľou, limetkovými listami a škoricou. Tento recept existuje aj vo verzii s krevetami a fazuľovými strukmi.

Kaeng kai sú kúsky mäsa pripravené spolu so zeleným karí, kokosovým mliekom, palmovým cukrom, baklažánmi a trochou ananásu. To všetko s čili, limetkovými listami a bazalkou.

Thajské rezance alebo pad thai sa v Thajsku považuje za národné jedlo, podobne ako v Taliansku špagety. Sú z ryžovej múky a servírujú sa s tofu, s vajcom, kuracím mäsom alebo krevetami. Prichucujú sa cibuľkou, klíčkami, citrónom a nasekanými arašidmi.

Pad see yu sú opekané široké ryžové rezance s vajcom a brokolicou. Existujú však aj verzie s bravčovým mäsom, kapustou a tmavou sójovou omáčkou.

Obľúbeným jedlom priamo na ulici sú opečené či usmažené kúsky rôznych druhov mäsa na paličke, namáčené v arašidovej omáčke.

Ryža nesmie chýbať

Tak ako aj inde v juhovýchodnej Ázii je základnou súčasťou jedla ryža. V Thajsku sa pestuje a v tamojšej kuchyni používa niekoľko desiatok druhov. Líšia sa nielen veľkosťou a tvarom zrniek, ale najmä chuťou.

K hlavnému jedlu býva ako príloha čerstvý šalát z rozmanitých kombinácií zeleniny a ovocia, napríklad z nezrelej papáje, zalievané pikantnými omáčkami a citrónovou šťavou. 

Obľúbeným dezertom sú ryžové guľky poliate kokosovým mliekom dochutené čerstvým mangom alebo samostatne podávané ovocie - mandarínky, papája, ananás či kokos.

Thajské pivo

Smäd či pálivú chuť na jazyku je najlepšie spláchnuť pivom. Dve najrozšírenejšie domáce značky sú Singha(lev) a Chang (slon). Pivných odborníkov síce chuťou neohúria, ale v tamojších horúcich podmienkach to nikto neočakáva. Účel zahnať smäd dokonale splnia. Európanov tiež zvykne prekvapiť pitie piva z pohárov s kockami ľadu. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  2. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  3. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  4. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  5. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  6. Kreditná karta – áno alebo nie
  7. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  8. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  9. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  10. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 24 693
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 18 404
  3. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 840
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 9 501
  5. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 8 562
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 253
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 222
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 288
  9. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 3 968
  10. Kreditná karta – áno alebo nie 3 095