Lyžovačka v oravských Uhliskách

Oravské lyžiarske stredisko Uhliská blízko Nižnej, je z roka na rok populárnejšie. Zalyžujete si tu na upravených tratiach za veľmi slušné ceny, rady na vlek bývajú zriedkavosťou.

FOTO SME

Prvé, čo vás pri vstupe do strediska prekvapí, je starý kotvový vlek. Ako na cenný "zoznamováčik" si naň pamätajú hlavne tí skôr narodení. Hoci kotvové vleky zo stredísk dávno vytlačili moderné pomy, nostalgia za kotvovými vlekmi trvá dodnes. Mnohí si možno spomenú, ako sa predierali v rade na vlek, len aby sa dostali na kotvu s niekým sympatickým.

Ako potvrdzuje aj Miloš Domin zo spoločnosti SKI Uhliská, tento vlek je stále veľmi populárny a zatiaľ neuvažujú, že by ho vymenili za modernejší. Stredisko sa však bude rozširovať, a tak k terajším dvom vlekom pribudne už v budúcej sezóne tretí. Nevýhodou kotvových vlekov bolo, že sa často kazili a neraz zdržovali lyžovačku. V stredisku tomu predchádzajú pravidelnou revíziou, takže vlek sa kazí minimálne.

Túto sezónu si vlekári pochvaľujú. Podľa Domina sa lyžuje bez prestávky od polovice januára a snehu je stále dosť. A to aj napriek tomu, že stredisko sa zatiaľ môže spoliehať iba na prírodný. Napriek tomu nič nestavajú na náhode, lebo už nasledujúca zima môže byť podstatne horšia. To by už však v stredisku chceli mať dokončené umelé zasnežovanie.

Stredisko vlastní obec Nižná spoločne so súkromnou firmou. Na svahu majú lyžiari k dispozícii malý bufet, požičovňu lyží a lyžiarsku škôlku. Tri zjazdovky majú rozdielnu náročnosť, takže si zalyžujú zdatní lyžiari i začiatočníci. Stredisko sa stalo veľmi obľúbené aj medzi školami a túto sezónu tu nepretržite bežali lyžiarske výcviky.

Donedávna tu bolo problémom parkovanie, v tomto roku sa však podarilo kapacitu parkoviska zvýšiť a v budúcom roku má pribudnúť aj nová prístupová cesta od mlyna v Studenej doline. Kotvový vlek, smerujúci na vrch Prasatín, je dlhý 1300 metrov, kratšia - 500-metrová poma je určená hlavne pre začiatočníkov. Lyžiari si rýchlo zvykli aj na obľúbenú novinku - snowtubing. Keďže plastové koleso vie nabrať na svahu poriadnu rýchlosť a dosť ťažko sa ovláda, pre tých menej zdatných pripravujú pracovníci strediska aj bezpečnú dráhu.

KVETA FAJČÍKOVÁ

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Ceny lístkov:

  dospelí deti
Celodenný 250 180
Doobedný 180 150
Poobedný 160 120

Snowtubing 25 Sk/pol hodiny

Požičovňa 200 Sk lyže/deň

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  2. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  5. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  6. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 21 331
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 213
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 279
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 149
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 887
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 846
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 745
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 738
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 679
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 671