Strelníky obchádzajú návaly lyžiarov

Ak na svojich lyžiarskych potulkách po Slovensku uprednostňujete pohodu a strediská s menším turistickým ruchom, ideálnym miestom môže byť malé lyžiarske stredisko Strelníky.

V Ski areáli Strelníky, ktorý leží neďaleko Banskej Bystrice, čaká na turistov pohoda a rodinná atmosféra. Nie návaly lyžiarov. FOTO - AUTOR

Leží pri rovnomennej obci (pôvodne sa volala Šajba), ktorá je vzdialená od Banskej Bystrice 28 kilometrov a nemá ani tisíc obyvateľov. Dva lyžiarske vleky s dĺžkou 200 (detský) a 600 metrov ležia na trávnatých pasienkoch tesne nad obcou. V súčasnej podobe fungujú iba dva roky a stredisko má potenciál ešte sa rozširovať.

Tá časť kopca, ktorá je pri detskom vleku, je plochejšia a dostatočne široká, takže je ideálna pre absolútnych začiatočníkov. Z oboch strán hlavného vleku je zjazdovka prudšia, vhodná aj pre dobrých lyžiarov. Bezplatné parkovisko je priamo pri lyžiarskych vlekoch, funguje tu aj požičovňa lyží a snoubordov. Skutočnou devízou je menej ľudí a rodinná atmosféra. Po lyžovaní si môžete posedieť a dobre sa najesť pri krbe v štýlovej kolibe. V obci sú dva rodinné domy, v ktorých nájde ubytovanie 10 osôb.

V okolí je krásna príroda pre zimnú i letnú pešiu turistiku, na slušnej úrovni je salašníctvo, pričom návštevníci môžu priamo na salašoch ochutnať žinčicu, syr či oštiepky. V obci pôsobia ľudoví výrobcovia keramiky, drevených či ručne tkaných výrobkov.

Dva kilometre od Strelníkov leží Ľubietová. Vrchol tunajšieho skalného masívu Hrb sa považuje za geografický stred Slovenska. Turistov tu môže zaujať viacero pamätihodností z obdobia, keď Ľubietová patrila do zväzku siedmich kráľovských banských miest. Patrí medzi ne aj dom Márie Terézie, v ktorom panovníčka prenocovala na ceste týmto regiónom ešte pred svojou korunováciou. Bohatú tradíciu tu má výroba tradičnej keramiky, k typickým výrobkom patria bohato zdobené maľované vázy.

Kto zablúdi do oblasti bývalých baní, môže pri troche šťastia objaviť nerast libethenit, nazvaný podľa nemeckého názvu obce a vyskytujúci sa len v ľubietovských nerastných ložiskách.

PROKOP SLOVÁČEK

Ski areál Strelníky - cenník

Druh lístka Dospelí Deti
1 deň 280 Sk 180 Sk
2 dni 500 Sk 330 Sk
6 dní 1380 Sk 830 Sk

Informácie na telefónnom čísle 0903 128 450 alebo na http://www.lyziarskaskola.sk/ donovaly/sk/skinfo.htm

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 671
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 621
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 538
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 497
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 097
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 002
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 874
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676