V Kubašku pribudli nové vleky

Vysoké Tatry ponúkajú relatívny dostatok lyžiarskych svahov i vlekov. Ostatné - podtatranské lyžiarske strediská preto musia turistov zaujať cenou, lepšími službami alebo prírodnou scenériou.

Vysoké Tatry ponúkajú relatívny dostatok lyžiarskych svahov i vlekov. Ostatné - podtatranské lyžiarske strediská preto musia turistov zaujať cenou, lepšími službami alebo prírodnou scenériou.

Medzi menšie skicentrá v tejto oblasti patrí aj Kubašok Spišské Bystré, ktorý je od Popradu vzdialený iba osem kilometrov. Kedysi zastrčený dedinský vlek však za posledné roky prešiel inováciou. Pribudli vleky (spolu je ich tu päť) i umelé zasnežovanie. I keď majú k dispozícii iba dve snežné delá (slabá trafostanica v obci im aj tak viac použiť nedovolí), klimatické pomery pod Kráľovou hoľou umožňujú umelé zasnežovanie už od polovice novembra, a tak je Spišské Bystré jedno z mála stredísk na Spiši, kde sa v súčasnej - na sneh slabej zime - lyžuje.

Svahy 600 a 300 metrov dlhé sú denne upravované ratrakom a svojou kvalitou uspokoja začiatočníkov i rekreačných lyžiarov. "Tento rok sme pristavili ešte malý vlek, tzv. eSko pre najmenších lyžiarov, kde za 50 korún na dve hodiny umožňujeme absolútnym začiatočníkom získavať istotu na lyžiach i vleku," hovorí majiteľ strediska Vladimír Žemba.

Stredisko prevádzkuje piatu sezónu a tvrdí, že okrem krásnej scenérie a kvalitného snehu konkurujú Vysokým Tatrám predovšetkým lacnejším bufetom a priaznivejšími cenami lyžiarskych lístkov. Škoda, že poskytujú iba celodenné a poldenné, zatiaľ čo bodové, či dvojhodinové chýbajú.

Skicentrum s prepravnou kapacitou 3000 lyžiarov za hodinu si za posledné roky obľúbili aj turisti z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Na bezplatnom parkovisku možno nájsť množstvo drahých terénnych automobilov s ukrajinskou či estónskou poznávacou značkou. Prekvapuje preto absencia ponukových lístkov v ruštine, čo však rozjareným turistom z východu vôbec neprekáža.

"V hojnom počte k nám prichádzajú aj Maďari a Česi. Ešte výhodnejšie ponuky však máme pre lyžiarske školské zájazdy zo Slovenska a Čiech," dodáva Žemba a tvrdí, že v štádiu riešenia sú aj regionálne zľavy, s ktorými sú po vstupe do únie legislatívne problémy.

Stredisko Kubašok poskytuje v stredu, piatok a sobotu aj nočné lyžovanie, plus počas prázdnin a každý sviatok uprostred pracovného týždňa. Na objednávku dokážu domáci zabezpečiť väčšej skupine skibus, ale i lyžovanie mimo prevádzkových hodín, ktoré sú bežne vymedzené od 9.00 do 16.00 h a večerné od 17.30 do 20.30 h. "V prípade dostatku prírodného snehu zabezpečujeme aj bežeckú stopu v okolí a sánkarský svah," hovorí Žemba.

V Spišskom Bystrom začali tento rok sezónu až 11. decembra, no snehu je zatiaľ dostatok. "Akonáhle sa ochladí, ťaháme 24-hodinové služby," hovorí Jaro, jeden z viac ako desiatich vlekárov, ktorí v stredisku slúžia každý deň až do polovice marca. "Lyžovať by sa u nás dalo aj do konca marca, snehu bolo aj minulý rok dosť, no ľudia už nemajú záujem," dodáva.

Cenník

od 25. 12. do konca sezóny

  dospelí deti
1 deň 350 300
doobeda 290 240
poobede 290 240
večerné lyžovanie 180 100

Ubytovanie

V dedine poskytujú ubytovanie dva penzióny - Kubašanka a Alžbetka a viacero privátov. Orientačná cena v penziónoch sa pohybuje okolo 350, na privátoch od 180 do 250 korún. V obci poskytujú aj prechádzky na saniach ťahaných konským povozom.

Info

Skicentrum nemá zatiaľ vlastnú web stránku, ale informácie možno nájsť na www.ski.sk  alebo www.holidayinfo.sk , e-mail: andras@popnet.sk

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  2. Noc architektúry 2018
  3. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  4. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  7. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  8. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  9. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
  10. Svetový roaming v O2 výhodnejšie
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 319
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 17 766
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 212
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 507
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 443
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 123
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 116
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 004
  9. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 3 134
  10. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova 2 572