V Skiparku Ružomberok zvýšili bezpečnosť lyžiarov

Zimné stredisko Skipark Ružomberok začalo ako prvé na Slovensku využívať v tejto sezóne komplexný systém ochranných vankúšov a sietí, ktoré majú zabrániť vážnym úrazom lyžiarov pri náraze napríklad do stĺpov lanoviek, či hydrantov. Pri nich si zväčša ...

Parkovisko a dolná stanica lanovky na Malinô Brdo.

FOTO PRE SME - RASŤO ARVAY

Zimné stredisko Skipark Ružomberok začalo ako prvé na Slovensku využívať v tejto sezóne komplexný systém ochranných vankúšov a sietí, ktoré majú zabrániť vážnym úrazom lyžiarov pri náraze napríklad do stĺpov lanoviek, či hydrantov. Pri nich si zväčša porania hlavu, prípadne chrbticu, čo im môže spôsobiť ťažké zdravotné postihnutie, konštatoval výkonný riaditeľ strediska Skipark Marian Polóny. Ďalej dodal, že tento bezpečnostný systém je bežný v alpských zimných strediskách a pomáha znižovať úrazovosť.

V Skiparku Ružomberok, ktorý sa rozkladá v lokalite Hrabovo - Malinô Brdo, investovali za posledné tri roky do jeho modernizácie okolo 260 miliónov korún. Z nich asi 200 miliónov stálo vybudovanie osemmiestnej kabínkovej lanovky ktorá spája údolnú časť areálu Hrabovo so zjazdovkami na Malinom Brde, štvormiestnej sedačkovej lanovky na Malinom Brde a reštaurácie. Okolo 20 miliónov korún vynaložili na výstavbu najdlhšej, technicky zasnežovanej zjazdovky na Slovensku, ktorá meria 3900 metrov. Jej prevýšenie je 680 m a minimálne je široká 30 m. Zvyšné financie použili napríklad na modernizovanie zasnežovacej techniky, na zakúpenie vozidiel na úpravu svahov, na výstavbu čističky odpadových vôd a podobne, povedal Polóny.

Na jar začnú v dolnej časti zjazdovky Hrabovo budovať svah s umelým osvetlením na večerné lyžovanie. Okrem toho vytvoria snowbordový areál, aby milovníci tohto športu neohrozovali svojimi jazdami lyžiarov na svahoch. Bude mať svetové parametre, čo umožní usporadúvať medzinárodné preteky.

Vstupnou bránou do prímestského strediska Skipark Ružomberok je dolina Hrabovo, odkiaľ vedie na Malinô Brdo osemmiestna kabínková lanová dráha. Je dlhá 1770 metrov a za hodinu prepraví 1500 osôb. Na svahoch je štvormiestna 1120 metrov dlhá sedačková lanovka, dva veľké vleky a štyri detské vleky. Lanové dráhy prepravia celkom asi 8000 osôb za hodinu. Všetky zjazdovky, s dĺžkou asi šesť kilometrov, sú technicky zasnežované.

(tasr)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 23 069
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 405
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 433
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 342
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 993
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 878
  7. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 807
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 680
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 672