SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Ako vydržala zmrzlina bez mrazničky

Britský vedecký magazín New Scientist tiež nasadol na dovolenkovú vlnu a svojim čitateľom ozrejmil, ako sa vyrábala a skladovala zmrzlina v čase, keď ľudia nepoznali mrazničky. Pritom sa zmrzlina jedla už za čias Pompejí.

"V lete 1809 navštívil básnik Byron a jeho priatelia Benátky a dopriali si v kaviarňach zmrzlinu. Ako to, keď vtedy neboli mrazničky?" spýtal sa časopisu čitateľ.

Ľad môže byť zachovaný veľmi dlho, ak je skladovaný vo veľkom množstve na dobre izolovanom mieste. Keď navštívite Pompeje, uvidíte tam zvyšky stánkov so zmrzlinou. Obyvatelia znášali ľad zo svahov Vezuvu a pravdepodobne ho skladovali v pivnici. Benátky nie sú ani 100 kilometrov od Dolomitov, takže v roku 1809 muselo byť ľahké odtiaľ voziť ľad, ponúkol vysvetlenie na diskusnom fóre časopisu Robert Cailliau z Francúzska.

Skryť Vypnúť reklamu

Ľad vyrábali v iránskej púšti už pred tisíc rokmi, pripomína. Ľudia vtedy nechali vodu v plytkej nádrži cez noc. Tá zmrzla vďaka teplotám, ktoré tam v noci klesajú pod bod mrazu.

Zmrzlinu vyrábali za pomoci nástroja, ktorý vyzeral ako malá maselnička s dvomi stenami. Ľad bol umiestnený do dutiny medzi nimi. Dovnútra maselničky sa dala smotana, ochutená vanilkou alebo jahodami. Silné dievča potom stĺkalo, dokiaľ sa zo smotany nestala zmrzlina.

Zaujímavé je, že keď sa začala robiť umelá zmrzlina, ľudia dávali zo začiatku prednosť tej z pravého ľadu. Nedôverovali jej farbe a vnútri neboli kusy zelene alebo rias, ako boli zvyknutí, píše iná čitateľka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 26 824
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 294
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 005
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 000
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 630
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 413
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 606
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 488
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 331
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 311
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu