Ako vydržala zmrzlina bez mrazničky

Britský vedecký magazín New Scientist tiež nasadol na dovolenkovú vlnu a svojim čitateľom ozrejmil, ako sa vyrábala a skladovala zmrzlina v čase, keď ľudia nepoznali mrazničky. Pritom sa zmrzlina jedla už za čias Pompejí.

"V lete 1809 navštívil básnik Byron a jeho priatelia Benátky a dopriali si v kaviarňach zmrzlinu. Ako to, keď vtedy neboli mrazničky?" spýtal sa časopisu čitateľ.

Ľad môže byť zachovaný veľmi dlho, ak je skladovaný vo veľkom množstve na dobre izolovanom mieste. Keď navštívite Pompeje, uvidíte tam zvyšky stánkov so zmrzlinou. Obyvatelia znášali ľad zo svahov Vezuvu a pravdepodobne ho skladovali v pivnici. Benátky nie sú ani 100 kilometrov od Dolomitov, takže v roku 1809 muselo byť ľahké odtiaľ voziť ľad, ponúkol vysvetlenie na diskusnom fóre časopisu Robert Cailliau z Francúzska.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ľad vyrábali v iránskej púšti už pred tisíc rokmi, pripomína. Ľudia vtedy nechali vodu v plytkej nádrži cez noc. Tá zmrzla vďaka teplotám, ktoré tam v noci klesajú pod bod mrazu.

Zmrzlinu vyrábali za pomoci nástroja, ktorý vyzeral ako malá maselnička s dvomi stenami. Ľad bol umiestnený do dutiny medzi nimi. Dovnútra maselničky sa dala smotana, ochutená vanilkou alebo jahodami. Silné dievča potom stĺkalo, dokiaľ sa zo smotany nestala zmrzlina.

Zaujímavé je, že keď sa začala robiť umelá zmrzlina, ľudia dávali zo začiatku prednosť tej z pravého ľadu. Nedôverovali jej farbe a vnútri neboli kusy zelene alebo rias, ako boli zvyknutí, píše iná čitateľka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 954
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 240
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 686
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 031
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 839
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 352
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 099
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 515
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 786
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 680