SME

Ako vydržala zmrzlina bez mrazničky

Britský vedecký magazín New Scientist tiež nasadol na dovolenkovú vlnu a svojim čitateľom ozrejmil, ako sa vyrábala a skladovala zmrzlina v čase, keď ľudia nepoznali mrazničky. Pritom sa zmrzlina jedla už za čias Pompejí.

"V lete 1809 navštívil básnik Byron a jeho priatelia Benátky a dopriali si v kaviarňach zmrzlinu. Ako to, keď vtedy neboli mrazničky?" spýtal sa časopisu čitateľ.

Ľad môže byť zachovaný veľmi dlho, ak je skladovaný vo veľkom množstve na dobre izolovanom mieste. Keď navštívite Pompeje, uvidíte tam zvyšky stánkov so zmrzlinou. Obyvatelia znášali ľad zo svahov Vezuvu a pravdepodobne ho skladovali v pivnici. Benátky nie sú ani 100 kilometrov od Dolomitov, takže v roku 1809 muselo byť ľahké odtiaľ voziť ľad, ponúkol vysvetlenie na diskusnom fóre časopisu Robert Cailliau z Francúzska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ľad vyrábali v iránskej púšti už pred tisíc rokmi, pripomína. Ľudia vtedy nechali vodu v plytkej nádrži cez noc. Tá zmrzla vďaka teplotám, ktoré tam v noci klesajú pod bod mrazu.

Zmrzlinu vyrábali za pomoci nástroja, ktorý vyzeral ako malá maselnička s dvomi stenami. Ľad bol umiestnený do dutiny medzi nimi. Dovnútra maselničky sa dala smotana, ochutená vanilkou alebo jahodami. Silné dievča potom stĺkalo, dokiaľ sa zo smotany nestala zmrzlina.

Zaujímavé je, že keď sa začala robiť umelá zmrzlina, ľudia dávali zo začiatku prednosť tej z pravého ľadu. Nedôverovali jej farbe a vnútri neboli kusy zelene alebo rias, ako boli zvyknutí, píše iná čitateľka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 919
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 918
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 602
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 460
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 716
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 385
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 259
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 687
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu