SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Zamkovského chate ako jedinej v Tatrách šéfuje žena

Vysoké Tatry 25. júla (TASR) - Zamkovského chate vo Vysokých Tatrách už deväť rokov "šéfuje" Janka Kalinčíková, jediná žena v tejto typicky mužskej profesii.

Ženskú ruku cítiť napríklad z muškátov na oknách chaty, ktorú vyhľadávajú turisti, ochotní uskromniť sa. Chata poskytuje aj ubytovanie, ale hotel to podľa chatárky nie je.

"V lete máme aj týždňové pobyty. V ostatnom čase je dosť rozšírený spôsob poznávania Tatier systémom z chaty na chatu. Zahraniční turisti sprevádzaní horským vodcom strávia v jednotlivých tatranských chatách iba jednu noc. Začínajú na chate Plesnivec a postupne prejdú za päť dní celé Tatry," priblížila nový trend turistiky chatárka. Azda aj preto je vo Vysokých Tatrách tohtoročné leto orientované na zvýšenú propagáciu vysokohorských chát, ktorých je dvanásť.

Skryť Vypnúť reklamu

Kalinčíková je chatárkou deväť rokov a zažila už všeličo. Spomína si napríklad na úsmevnú príhodu s rodinkou českých turistov. Bolo to v jeseni, zvečerilo sa a chatárka vyšla na balkón. Vtom sa ozval krik. Spočiatku si myslela, že sa niečo prihodilo, alebo si niekto viac vypil, ale hluk sa približoval a na chodníku pred chatou sa vynorila rodinka s deťmi. Otec na plné hrdlo vyspevoval "Jó, třešne zráli..." Napokon vysvitlo, že sa na Téryho chate dozvedeli, že sa v okolí pohybuje medveď. Hlava rodiny mala obavy z útoku, a tak svorne "trénovali" hlasivky.

Hoci je Zamkovského chata "iba" v nadmorskej výške 1475 metrov, a teda je najľahšie prístupnou aj pre menej zdatných turistov, zásobovať ju musia nosiči. Ani s elektrickou energiou to nie je jednoduché, keďže vlastná turbína má obmedzenú kapacitu.

Skryť Vypnúť reklamu

V zime, keď zamrzne, zostáva chata bez elektriny, a tak bežné vymožeností ako fritézy či mraziace boxy nevyužívajú. Sviatočným turistom, ktorí hľadajú na jedálničku hranolky či hamburgery, situáciu vysvetlia a ponúknu typické chatárske menu. Sú to predovšetkým polievky - kapustová, cesnaková a šošovicová. Na pitie pripravia čaj z tatranských bylín alebo hoci pivo "desinu".

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 093
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 831
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 146
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 224
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 783
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 678
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 568
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 469
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 449
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 320
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu