V Skalici chcú mlieť turistom múku

Mesto Skalica chce ako turistickú atrakciu sprevádzkovať opustený mlyn. Mestskí poslanci po prehliadke Pilárikovho mlyna z tridsiatych rokov minulého storočia rozhodli, že ho kúpia za štyri milióny korún.

Technické múzeum tohto druhu by podľa primátora Stanislava Chovanca vhodne zapadlo do koncepcie rozvoja turizmu v Skalici. "Mlyn postupne zreštaurujeme a zabezpečíme jeho funkčnosť, aby návštevníci mohli sledovať ukážky mletia múky," plánuje primátor.

V štvorpodlažnej budove je zakonzervovaná pôvodná technológia mlyna od násypu obilia, jeho čistenia a triedenia, cez mletie a rozdeľovanie až po konečnú fázu plnenia do vriec. Po odkonzervovaní by mal mlyn podľa primátora skutočne mlieť.

S tým súhlasí aj reštaurátor historických vozidiel Tomáš Slováček, ktorý sa na rekonštrukciu mlyna podujal. Päť chlapov by reštaurovanie technológie malo podľa neho zvládnuť za dva roky. Historický charakter zostane zachovaný, žiadne moderné prvky nebudú používať. "Šťastím Pilárikovho mlyna bolo, že po znárodnení sa v ňom mlelo len krátko. Potom bol zakonzervovaný s tým, že slúžiť bude v čase núdze," konštatuje reštaurátor.

Podľa primátora bude rekonštrukcia mlynských strojov stáť asi dva milióny, oprava budovy približne tri milióny korún. Peniaze dá mesto zo svojho rozpočtu, no spolieha sa aj na peniaze Európskej únie. Rozhodnutie poslancov investovať milióny do kúpy starého mlyna prijali Skaličania rozpačito. Zazneli aj pochybnosti o tom, či ide o najvhodnejšiu investíciu v čase, keď sa samosprávy sťažujú na nedostatok peňazí. Primátor Chovanec zasa poukazuje na zachovanie kultúrno-technickej pamiatky pre budúce generácie a zatraktívnenie ponuky pre návštevníkov Skalice. (tasr)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 507
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 500
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 494
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 8 652
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 336
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 563
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 028
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 821
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 690
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 290