
FOTO - AUTORKA
Sme zvyknutí, že k jesenným a zimným dovolenkám zásadne patria lesy, kopce, lyžovačky a preplnené vleky. Ak ste ochotní urobiť zmenu, príjemné prekvapenie vám môže pripraviť krajina rovná ako dlaň. Záleží len na vás, čomu dávate prednosť. Tichu a samote pri prechádzkach alebo bicyklovaniu po cyklistických cestách, hustých ako pavučinová sieť. Jazde na koňoch alebo na kočoch. V prípade, že napadne sneh, môžete vymeniť bicykle za bežky, na koňoch sa prechádzať zasneženou krajinou a aj vychádzka na konskom záprahu so saňami je ľahko dostupná. Ak je zamrznuté jazero, môžete sa dosýta korčuľovať. A možno vás domáci len tak, bez nároku na odmenu, pri priaznivom vetre povozia na plachtových saniach - Schlittensegelbootoch, ktorých spodnú časť tvoria sane a vrch zdobí plachta. To vás očakáva v rakúskom Seewinkli, v národnom parku, rozprestierajúcom sa na východnom brehu Neziderského jazera. Je posiaty asi sto jazerami a jazierkami, známymi svojou slanou vodou. Mnohé z nich sú iba o trochu väčšie ako mláky. Tie sú najzaujímavejšie. Keď vyschnú, v niektorých „rozkvitnú“ soľné kvety, považované za jedinečný úkaz tejto lokality. Hniezdia tu stovky vtákov a ornitológovia o tejto oblasti hovoria so zbožnou úctou. Do niektorých lokalít začínajú v čase ich hniezdenia vstup ľudí obmedzovať, na čo upozorňujú tabuľky, takže výhovorky neplatia. V iných oblastiach prehnané obmedzenia vyústili do problémov. Trstina na mnohých miestach vytlačila trávu a iné rastlinstvo. Preto sú snahy jej rast obmedziť a to aj napriek tomu, že trstinu Rakúsko vyváža do Nemecka, Dánska, Holandska, kde ňou pokrývajú strechy. Ochranári sa pokúšajú riešiť tento problém pastvinami. Pomôcť by mal aj projekt Biely osol. Už niekoľko rokov sa snažia naučiť tieto zvieratá žiť vo voľnej prírode.
Napriek ochranárskym opatreniam je celá oblasť miestom, kde možno odpočívať a športovať po celý rok. Môžete si vybrať z viacerých stredísk, a každé z nich ponúka niečo, čím sa odlišuje od ostatných. Napríklad Podersdorf je jediným miestom na brehu Neziderského jazera, kde nerastie trstina. Má pláže, najväčší kemp v Rakúsku a dvesto rokov starý veterný mlyn. Mimo sezóny sa dá pozrieť iba zvonka, ale neuberá mu to na príťažlivosti.
Illmitz je zasa malé, útulné mestečko, ktoré akoby malo po väčšinu roka predplatené pekné počasie. Je to výhodné pre turistov, ale domáci tvrdia, že 2000 slnečných hodín do roka, ktoré im zrátali meteorológovia, je skutočne priveľa. Turistický ruch tu neutícha ani na jeseň a v zime. Preto je vhodné zabezpečiť si ubytovanie i mimo letnej sezóny aspoň dva-tri týždne dopredu. Ochutnávky vín a poľovačky sú popri športe ďalšou zaujímavosťou tohto kraja. Podľa ročných období sa mení aj jedálny lístok. Jesenný je najlákavejší. Objavuje sa na ňom množstvo najrozličnejšej diviny a vín. K najtradičnejším jedlám patrí martinská hus. Názov dostala podľa patróna oblasti, svätého Martina. Na jeho sviatok - každý rok 11. 11. presne o jedenástej hodine a jedenástej minúte sa môže nové víno konečne nazvať vínom. S nápadom oživiť túto tradíciu prišli v Golse. Už niekoľko rokov sa v tom istom období začínajú slávnosti spojené s ochutnávkou vín a ich prezentáciou. Len v samotnom Golse v tomto období ponúka pohostenie 70 pivníc. Postupne sa oslavy rozširujú do celého kraja. Samotné prezentácie prebiehajú v domoch, pivniciach a reštauráciách. Každý vinár si uvedomuje, že okrem kvality a ceny vína je najdôležitejšia príjemná atmosféra a ochota. A tak sa stáva, že aj keď ste pôvodne nechceli kúpiť nič, nakoniec podľahnete. Veď kto by odolal po prehliadke starej pivnice s obrovskými drevenými sudmi, kde vás sám majiteľ zasvätí do tajomstiev vinárstva? Radí vám pri výbere až s bezhraničnou trpezlivosťou. Samozrejme, môžete ochutnať všetko, čo je v ponuke. Keďže nie sme znalcami vín, zaujali nás skôr ich názvy. Ľadové víno - Eiswein. Hrozno naň sa zbiera až vtedy, keď je vonku mínus osem stupňov. Niekedy musia na správny čas čakať až do januára. Ale keď príde, musia ho pozbierať v priebehu niekoľkých hodín, dokonca i v noci, pretože ináč sa znehodnotí. Keďže sa mrazom vytvorí viac cukru, víno patrí k sladkým. Miestni vinári sa rozhodli založiť medzinárodnú súťaž sladkých vín. Hodnotiť sa má podľa medzinárodných smerníc, vydaných vinárskym zväzom v Paríži. Ak máte záujem a to správne víno, určite vás tam radi privítajú.
HELENA FURKOVÁ