Stravovacie zvyky starovekých Rímanov by dnešných kuchárov šokovali

Viedeň 30. októbra (TASR) - Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite ...

Viedeň 30. októbra (TASR) - Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čaší a podávali ďalší chod- tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová v dnešnom vydaní rakúskeho denníka Der Kurier.

Kuchári 21.storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov.

Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy, plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Kuchárov v starom Ríme zrejme neodradilo od experimentovania vonkoncom nič.

Nebolo to tak vždy. Na počiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom.

Z bojových výprav do šíreho sveta si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie.

Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami.

V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa pestovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov.

Svoj vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3.storočí n.l. za cisára Elagabalusa. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Po štyroch rokoch nekonečného hodovania však prišla bieda a rozhnevaný národ cisára Elagabalusa zabil.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  5. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  7. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  8. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  9. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  10. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 380
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 6 958
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 095
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 255
  5. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 674
  6. Kam do tepla v januári? 2 408
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 333
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 093
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 244
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 114