Londýn 13. apríla (TASR) - Poznáte parmskú šunku alebo pravé šampanské? Kto by o nich nepočul, ale poznáte aj ustrice z Colchestru? Asi nie, ale možno už čoskoro sa mäkkýše z vôd okolo anglického mesta Colchester ocitnú na zozname lahôdok, ktoré sú typickou špecialitou istého regiónu ako napríklad parmská šunka či parmezán.
O registráciu takejto ochrannej značky Európskej únie sa totiž usilujú lovci a predajcovia ustríc z Colchestru, vzdialeného asi 80 kilometrov od Londýna. Tunajšie mäkkýše sú vraj najchutnejšie na svete. Slaná voda v ústí riek a potokov, kde tieto ustrice žijú, je údajne všade trochu iná, a to má potom vplyv na ich kvalitu.
Vždy na jeseň sa v Colchestri konajú trhy s ustricami a dokonca aj ustricový festival, a to už od 14. storočia. Na tunajších mäkkýšoch si pochutnávali aj Rimania, ktorí ich dokonca dovážali do Ríma.
Ak EÚ označenie colchesterská ustrica skutočne schválili, zaradí sa táto pochúťka na prestížny zoznam uznávaných lahôdok a nik iný už nebude smieť označenie colchesterské ustrice použiť.
Ustrice z Colchestru považuje za prvotriednu lahôdku britská herecká legenda Roger Moore či austrálska speváčka Kylie Minogueová. Vo svete gurmánov sú už pomerne známe, ale v Británii ich doteraz trochu podceňovali.
Colchester je známe turistické miesto a pravdepodobne najstaršie mesto v Británii, podľa dochovaných archeologických nálezov totiž vzniklo pred viac než 2000 rokmi.