SME
Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Veľký význam v rozvoji cestovného ruchu má aj gastronómia

Paríž 14. marca (TASR) - Profesionálni pracovníci v oblasti cestovného ruchu venujú čoraz väčšiu pozornosť aj gastronómii, aby čo najlepšie prezentovali ...

Paríž 14. marca (TASR) - Profesionálni pracovníci v oblasti cestovného ruchu venujú čoraz väčšiu pozornosť aj gastronómii, aby čo najlepšie prezentovali Francúzsko a jeho jednotlivé regióny. Vzhľadom na zvýšenú konkurenciu v oblasti cestovného ruchu sa gastronómia stáva hlavnou témou pri cestách turistov, informovala tlačová agentúra AFP.

Pojem "gastronomický turistický ruch" sa objavil v 30. rokoch 20. storočia a spájala sa v ňom cesta do jednotlivých krajov s ochutnávkou miestnych potravinárskych výrobkov. Dnes sa rozširuje aj o súčasť označovanú ako "vinársky turistický ruch." Pestovateľom hrozna a producentom vína v konkrétnych regiónoch umožňuje, aby dali o sebe vedieť aj v médiách.

Skryť Vypnúť reklamu

Stravovanie turistov predstavuje podľa odhadov vedúcich pracovníkov v rezorte turistického ruchu 18 miliárd eur (730 miliárd Sk), čo je takmer štvrtina všetkých výdavkov turistov vo Francúzsku. V budúcnosti bude turistický ruch čoraz viac spojený s objavovaním gastronomického bohatstva a tradícií jedného mesta alebo regiónu, uviedol generálny tajomník Svetovej organizácie turistického ruchu (WTO) Francesco Frangialli.

Až 80 % Francúzov uviedlo, že pri turistických cestách ich zaujíma aj objavovanie gastronómie konkrétnej oblasti a ani zahraniční turisti v tom za nimi nezaostávajú. Francúzska kuchyňa a jej špeciality sú významným prvkom prispievajúcim k tomu, že Francúzsko je najnavštevovanejším štátom na svete.

Poľnohospodárske komory to pochopili. Mnohým sa podarilo presadiť označovanie kvality a zúčastňujú sa spolu s majiteľmi reštaurácií a ďalšími pracovníkmi v oblasti cestovného ruchu na akciách na podporu regionálnych výrobkov alebo tradičných jedál.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa stále aktuálnych prieskumov víno zohráva pre dve tretiny zo 76 miliónov turistov, ktorí každoročne pricestovali do Francúzska, veľkú a pre pätinu turistov dokonca rozhodujúcu úlohu.

(1 EUR = 40,565 SK)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  3. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  4. Nová certifikovaná káva na vašich obľúbených čerpacích staniciac
  5. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  6. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Znalec slovenského brandy
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Spravte si zásoby zdravia
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  10. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 195
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 889
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 544
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 633
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 562
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 134
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 789
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 553
  9. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 2 325
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 283
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 16. - Kto objavil Antarktídu - Bransfield, Bellingshausen alebo Palmer?
  3. Alžbeta Szomolaiová: Zo Stratenej na Havraniu skalu
  4. Martin Majzlan: Kirgizsko - Z konského sedla až po pláže Issyk-Kul
  5. Blanka Ulaherová: Sobota v údolí Wachau - od Richarda Levie srdce až po šnicľu v žemli
  6. Vladimír Benčík: Hanoj – s blížiacimi sa sviatkami lunárneho Nového roku je čoraz veselší a exotickejší
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 14. - Desať zaujímavostí o Antarktíde 2/3
  8. Iveta Bakitová: Poďte so mnou spoznávať známe aj menej známe miesta Talianska
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 984
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 105
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 970
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 097
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 777
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 3 783
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 770
  8. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 3 722
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Zatvoriť reklamu