SME

Veľký význam v rozvoji cestovného ruchu má aj gastronómia

Paríž 14. marca (TASR) - Profesionálni pracovníci v oblasti cestovného ruchu venujú čoraz väčšiu pozornosť aj gastronómii, aby čo najlepšie prezentovali ...

Paríž 14. marca (TASR) - Profesionálni pracovníci v oblasti cestovného ruchu venujú čoraz väčšiu pozornosť aj gastronómii, aby čo najlepšie prezentovali Francúzsko a jeho jednotlivé regióny. Vzhľadom na zvýšenú konkurenciu v oblasti cestovného ruchu sa gastronómia stáva hlavnou témou pri cestách turistov, informovala tlačová agentúra AFP.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pojem "gastronomický turistický ruch" sa objavil v 30. rokoch 20. storočia a spájala sa v ňom cesta do jednotlivých krajov s ochutnávkou miestnych potravinárskych výrobkov. Dnes sa rozširuje aj o súčasť označovanú ako "vinársky turistický ruch." Pestovateľom hrozna a producentom vína v konkrétnych regiónoch umožňuje, aby dali o sebe vedieť aj v médiách.

SkryťVypnúť reklamu

Stravovanie turistov predstavuje podľa odhadov vedúcich pracovníkov v rezorte turistického ruchu 18 miliárd eur (730 miliárd Sk), čo je takmer štvrtina všetkých výdavkov turistov vo Francúzsku. V budúcnosti bude turistický ruch čoraz viac spojený s objavovaním gastronomického bohatstva a tradícií jedného mesta alebo regiónu, uviedol generálny tajomník Svetovej organizácie turistického ruchu (WTO) Francesco Frangialli.

Až 80 % Francúzov uviedlo, že pri turistických cestách ich zaujíma aj objavovanie gastronómie konkrétnej oblasti a ani zahraniční turisti v tom za nimi nezaostávajú. Francúzska kuchyňa a jej špeciality sú významným prvkom prispievajúcim k tomu, že Francúzsko je najnavštevovanejším štátom na svete.

Poľnohospodárske komory to pochopili. Mnohým sa podarilo presadiť označovanie kvality a zúčastňujú sa spolu s majiteľmi reštaurácií a ďalšími pracovníkmi v oblasti cestovného ruchu na akciách na podporu regionálnych výrobkov alebo tradičných jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa stále aktuálnych prieskumov víno zohráva pre dve tretiny zo 76 miliónov turistov, ktorí každoročne pricestovali do Francúzska, veľkú a pre pätinu turistov dokonca rozhodujúcu úlohu.

(1 EUR = 40,565 SK)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 318
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 441
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 254
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 291
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 909
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 432
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 090
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu