tipy

Povinnou, v tom najlepšom zmysle slova, by mala byť v Štokholme návšteva Múzea Vasa s dokonale zreštaurovanou loďou Vasa. Tento 70 metrov dlhý a viac ako 50 metrov vysoký drevený zázrak je vystavený v špeciálnej hale. Históriu virtuóznou drevorezbárskou .

Povinnou, v tom najlepšom zmysle slova, by mala byť v Štokholme návšteva Múzea Vasa s dokonale zreštaurovanou loďou Vasa. Tento 70 metrov dlhý a viac ako 50 metrov vysoký drevený zázrak je vystavený v špeciálnej hale. Históriu virtuóznou drevorezbárskou prácou vyzdobenej lode, ktorá stroskotala v roku 1628 hneď pri svojej prvej plavbe po niekoľkých stovkách metrov, si možno pozrieť v suteréne na projekcii 25-minútového filmového dokumentu o jej objavení na dne mora v samom centre Štokholmu a rozhodnutí vyloviť ju po vyše 300 rokoch pobytu pod hladinou mora.

Zaujímavá je aj návšteva najväčšej sférickej stavby sveta – známej polyfunkčnej a hlavne športovej haly Globen (švédsky Gluben). Problémom by mohlo byť získanie vstupeniek, ale aj pohľad zvonku na obrovskú fascinujúcu guľu je veľkolepý. Je dobre viditeľná prakticky zo všetkých častí Štokholmu a svojou výškou 85 metrov a priemerom 110 metrov výrazne dominuje okoliu, napriek pomerne vysokej zástavbe.

Ak je v Štokholme slnečné počasie, treba v každom prípade navštíviť radnicu. Vzácne interiéry mestského zastupiteľstva a svetoznámej haly, v ktorých každoročne prebieha odovzdávanie Nobelových cien, sa dajú (ale len so sprievodcom) navštíviť v každom počasí, ale keď svieti slnko a je dobrá viditeľnosť, rozhodne treba vystúpiť aj na vežu. Do polovice sa dá vyviezť výťahom, ďalej zaujímavým bludiskom úzkych chodieb po svojich. Pohľad zhora vyráža dych, ale to najlepšie sa odohráva takmer doslova pod vežou – priamo pod nohami. Na Staré mesto je exkluzívny pohľad a celý Štokholm sa predvádza v zeleno-modrej kombinácii zelene a vody.

Posledným tipom je návšteva reštaurácie. V Štokholme vôbec nie je núdza o kvalitné stravovacie zariadenia a kaviarne každého typu, ale reštaurácia a kaviareň Lilla Hasselbacken na ostrove Djurgarden, priamo oproti hlavnému vchodu do Skanzenu je úplne mimoriadna. Reštaurácia je drevená, stará a má históriu. Niekoľko posledných rokov ju vlastní Košičan Tommy Takács. Vynikajúca kuchyňa, nízke ceny, aperitív vyrábaný podľa vlastného receptu, štýlovosť a pohoda.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 581
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 525
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 490
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 088
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 992
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 868
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676