Väčšina hotelierov ceny zatiaľ nezvýšila

BRATISLAVA - Väčšina hotelov nemenila ceny za ubytovanie. Hotelieri sa obávajú, že by prišli o klientov. Pripúšťajú však, že najneskôr po zimnej sezóne k zvyšovaniu cien zrejme pristúpia.


ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV TASR



Od 1. januára sa na ubytovacie služby uplatňuje o 5 percent vyššia daň z pridanej hodnoty ako doteraz. Stúpli aj ceny energií, zvýšili sa mzdy zamestnancov a vzrástli aj všetky ostatné náklady. Hotelovým spoločnostiam, ktoré si tieto položky nepremietli do ceny, automaticky klesne zisk o zvýšené náklady a vyššiu daň.

„Bojíme sa," je najčastejšia odpoveď, ktorou hotelieri zhodnotili, prečo nepristúpili k zvyšovaniu cien. „Je tu veľká konkurencia, nemôžeme si dovoliť zvyšovať ceny," vraví riaditeľka hotela Turiec v Martine Jana Bartošová.

K zvyšovaniu cien pristúpila najväčšia slovenská hotelová spoločnosť Sorea. V jej šestnástich hoteloch sa ceny zvýšili priemerne o 10 percent. Ide však o priemerné zvýšenie, to znamená, že v niektorých zariadeniach sa ceny nemenili vôbec, v iných vzrástli aj o viac ako 10 percent. Podľa Márie Horváthovej zo spoločnosti Sorea im však hneď po zvýšení cien poklesol počet návštevníkov. Preto teraz ponúkajú výrazné zľavy. Horváthová je však presvedčená, že zníženie počtu návštevníkov nesúvisí len s vyššími cenami za ubytovanie. Menej zákazníkov majú totiž aj tie hotely, ktoré s cenami nehýbali.

Hotelieri sa boja najmä úbytku domácich zákazníkov. Od januára výrazne vzrástli všetky životné náklady a ľuďom zostáva čoraz menej peňazí na zábavu a rekreáciu. Veľa z tých, ktorí peniaze majú, idú na dovolenku radšej do zahraničia. Väčšina hotelierov ceny nechce meniť, definitívne sa však rozhodnú, až keď im prídu januárové účty za elektrinu a plyn.

Hotely v turistických lokalitách si nemôžu dovoliť meniť ceny ubytovania, pretože im výrazne konkurujú súkromné ubytovne. „Mnohí ponúkajú ubytovanie na súkromí už za 200 korún," hovorí Bartošová. Ak by aj bola donútená zvýšiť ceny, určite sa to nebude týkať ubytovania, ale len jedál v reštaurácii.

PETER CSERNÁK

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 388
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 663
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 583
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 563
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 237
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 082
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 955
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 812
  10. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 779