Zelené zlato Srí Lanky

Angličania na Srí Lanke postavili cesty a železnice, na tropický ostrov priniesli kriket a jazdu v ľavom pruhu. Najviac sú im však Srílančania vďační za vynikajúci čaj.


Typická čajovníková plantáž leží vo vnútrozemí. Čajovník môže narásť až do výšky desiatich metrov, pestovatelia na Srí Lanke však jednotlivé kry strihajú do metrovej výšky.



Ešte pred dvesto rokmi rástli na úbočiach ostrova kávovníkové plantáže. V 19. storočí ich však zdevastovali ničivé choroby a náhradou za kávu sa stal čaj. Angličania priviezli na ostrov čajovník z Indie a v tropickej klíme na príkrych slnečných svahoch našli výborné podmienky na jeho pestovanie. Prvý čaj dopestoval v roku 1867 James Taylor.

Väčšina plantáží je v štátnych rukách. Niektoré koncerny kvalitu čaju zdegradovali nedostatočnou starostlivosťou, poklesla aj koncom 80. rokov minulého storočia, keď niektorí pestovatelia vzhľadom na celosvetový pokles cien čaju prešli na pestovanie menej kvalitných odrôd. Aj tak však cejlonský čaj (Cejlon je anglický názov ostrova) patrí k najchutnejším na svete a zostáva hlavným vývozným artiklom krajiny.

Strieborné končeky

Bez zásahu človeka čajovník dorastá až do desaťmetrovej výšky, zostrihané kry na plantážach však nepresahujú meter. Ich prerezávanie a ošetrovanie je výsadou mužov, mladé svetlozelené lístky zberajú výlučne ženy.

Koberec tmavozelených kríkov pokrýva prevažnú časť vysočiny vo vnútrozemí ostrova. Nížinný čaj (do 600 m) rýchlo rastie, no má slabú chuť. Naopak horský (nad 1200 m) dorastá pomaly, preslávený je však jemnou chuťou. Podľa veľkosti je škála od prachových, cez zlomkové až po čaje z celých lístkov.

„Najvzácnejší druh čaju Silver tips (strieborné končeky) je z končekov najmenších lístkov a svoju chuť si udrží aj po štvrtom zaliatí," presviedča nás zamestnanec jednej z čajových fabrík neďaleko Kandy, starého kráľovského mesta vo vnútrozemí. Mnohé fabriky si ešte pamätajú koloniálne časy. Takmer všetok preslávený zelený čaj smeruje na export, lesk zeleného zlata si však robotníci, zhrbení medzi kríkmi čajovníka, príliš neužijú. Za celodennú drinu dostávajú dvesto rupií (asi sedemdesiat korún).

V obrovských papierových vreciach vysušené lístky putujú k európskym distribútorom. Ich zisky a ligotavá značka na obale čaju niekoľkonásobne navýšia cenu čaju. Najlepším miestom na jeho kúpu sú preto práve miestne čajové fabriky, kde za štvrť kilogramu kvalitného čaju orange pekoe zaplatíte asi 60 korún.

FOTO - AUTORKA

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  4. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  5. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  2. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  3. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  4. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  5. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  6. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  7. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  9. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  10. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 178
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 957
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 020
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 444
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 453
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 394
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 240
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 124