SME
Pondelok, 3. október, 2022 | Meniny má Stela

Na veľtrhu SLOVAKIATOUR a DANUBIUS GASTRO sa prezentuje 650 vystavovateľov

Bratislava 15. januára (TASR) - Jubilejný 10. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu SLOVAKIATOUR a 6 špecializovaných výstav podporujúcich aktívne prežitie ...

Bratislava 15. januára (TASR) - Jubilejný 10. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu SLOVAKIATOUR a 6 špecializovaných výstav podporujúcich aktívne prežitie dovolenky doma i v zahraniční dnes otvorili vo výstavných priestoroch Incheby v Bratislave.

Odbornej a laickej verejnosti sa počas 4 dní predstaví na ploche 30 000 štvorcových metrov (m2) rekordných 650 vystavovateľov z 25 krajín Európy, ale aj Pakistanu, Bangladéša a Malajzie. Ich expozície ponúkajú aktuálny profil destinácií pre dovolenkárov, ktorí sa uchádzajú o poznávanie, oddychové, vzdelávacie a kúpeľné pobyty na celom svete.

SkryťVypnúť reklamu

Zo 450 vystavovateľov na veľtrhu SLOVAKIATOUR až 100 je zastrešených pod spoločným názvom výstavy REGIÓN. Typická gastronómia, zvyklosti, kultúrne dedičstvo a krásy prírody sú príležitosťou na cestovanie najmä do slovenských, českých, talianskych a rakúskych regiónov.

V tomto tematickou bloku má silné zastúpenie firiem podujatie s názvom POĽOVNÍCTVO, RYBÁRSTVO A ODDYCH. Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR Ján Golian vyzdvihol tento segment - poľovníctvo a rybárstvo - ako tradičný pre Slovensko, ktorý patrí k jeho trvalému dedičstvu. Podľa jeho slov záujem o súčasnú základňu s viac ako 55 000 poľovníkmi a 117 000 rybármi, ktorých revíry a vodné zdroje majú celoročnú prevádzku, medzi cestovateľskou verejnosťou rapídne vzrastá. Vyzval firmy a profesijné združenia, aby tento záujem využili spolu s gastronomickými firmami.

SkryťVypnúť reklamu

Tie v druhom tematickom bloku s názvom 11. veľtrh DANUBIUS GASTRO, na ktorom sa zúčastňuje 200 firiem, pripravili prehliadku potravín, jedál, nápojov a špecialít z mäsa, zeleniny i ovocia. Gastronómia, povedal Golian, tvorí pevnú súčasť turistického priemyslu vo svete a relevantné firmy naďalej hľadajú cesty na zvýšenie kvality. "Naši potravinári chápu význam kvality výrobkov, ktorý sa ešte zvýši po vstupe SR do Európskej únie," povedal štátny tajomník MP. Vyjadril presvedčenie, že odvetvie potravín v SR má predpoklady uspieť v konkurencii s Európou. Pripomenul, že rezort sleduje trendy nárokov na servis služieb cestovného ruchu i kvalitu potravín a legislatívnymi normami prispieva k rozširovaniu možností prežitia voľného času dovolenkujúcej verejnosť. Medzi takéto normy, povedal, patrí zákon o poľovníctve, príprava ktorého finišuje. Má vyjasniť postavenie vlastníkov lesov, upevniť trhové vzťahy v revíroch a splniť záväzky SR voči EÚ a ostatným medzinárodným profesijným organizáciám. Zákon tiež vymedzí kritériá, komu lesnícke a poľovnícke revíry budú patriť a aké povinnosti, aj ekologické a ochranárske, budú ich majitelia zabezpečovať.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže prvýkrát v histórii veľtrhu SLOVAKIATOUR je partnerskou krajinou Česká republika, jej minister pre miestny rozvoj Pavel Němec uviedol, že CZECHTOURISM ako česká centrála cestovného ruchu i české regióny sa budú usilovať získať slovenskú klientelu na pobyty u západných susedov. To, že 10 štátov rozšíri EÚ, bude znamenať viac peňazí na rozvoj turistiky, ako vynakladali národné a miestne rozpočty týchto krajín. "Bude viac kontraktov, destinácií a ponúk od všetkých subjektov cestovného ruchu. Priestor dostanú najmä podnikaví ľudia. Je treba tieto výzvy využiť," vyzval P. Němec.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  3. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  4. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  6. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Metropolis ostáva bez inflačnej doložky
  3. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  4. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  6. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  7. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  8. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 6 977
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 6 918
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 899
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 819
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 5 388
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 080
  7. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 927
  8. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 825
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (1): Arabská pevnosť, katolícka katedrála a gigantická koncentrácia skleníkov
  2. Ľuboš Vodička: Hrady české, moravské a sliezske: Bítov
  3. Aleš Tvrdý: Durban ma privítal "vo veľkom štýle"
  4. Nikoleta Čáková: Púť na koniec sveta II. (Finisterre Camino)
  5. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  6. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  7. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  8. Aleš Tvrdý: Vlakom po Európe
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 651
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 567
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 276
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 672
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 880
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 512
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 830
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 734
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu