SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Na veľtrhu SLOVAKIATOUR a DANUBIUS GASTRO sa prezentuje 650 vystavovateľov

Bratislava 15. januára (TASR) - Jubilejný 10. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu SLOVAKIATOUR a 6 špecializovaných výstav podporujúcich aktívne prežitie ...

Bratislava 15. januára (TASR) - Jubilejný 10. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu SLOVAKIATOUR a 6 špecializovaných výstav podporujúcich aktívne prežitie dovolenky doma i v zahraniční dnes otvorili vo výstavných priestoroch Incheby v Bratislave.

Odbornej a laickej verejnosti sa počas 4 dní predstaví na ploche 30 000 štvorcových metrov (m2) rekordných 650 vystavovateľov z 25 krajín Európy, ale aj Pakistanu, Bangladéša a Malajzie. Ich expozície ponúkajú aktuálny profil destinácií pre dovolenkárov, ktorí sa uchádzajú o poznávanie, oddychové, vzdelávacie a kúpeľné pobyty na celom svete.

Skryť Vypnúť reklamu

Zo 450 vystavovateľov na veľtrhu SLOVAKIATOUR až 100 je zastrešených pod spoločným názvom výstavy REGIÓN. Typická gastronómia, zvyklosti, kultúrne dedičstvo a krásy prírody sú príležitosťou na cestovanie najmä do slovenských, českých, talianskych a rakúskych regiónov.

V tomto tematickou bloku má silné zastúpenie firiem podujatie s názvom POĽOVNÍCTVO, RYBÁRSTVO A ODDYCH. Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR Ján Golian vyzdvihol tento segment - poľovníctvo a rybárstvo - ako tradičný pre Slovensko, ktorý patrí k jeho trvalému dedičstvu. Podľa jeho slov záujem o súčasnú základňu s viac ako 55 000 poľovníkmi a 117 000 rybármi, ktorých revíry a vodné zdroje majú celoročnú prevádzku, medzi cestovateľskou verejnosťou rapídne vzrastá. Vyzval firmy a profesijné združenia, aby tento záujem využili spolu s gastronomickými firmami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tie v druhom tematickom bloku s názvom 11. veľtrh DANUBIUS GASTRO, na ktorom sa zúčastňuje 200 firiem, pripravili prehliadku potravín, jedál, nápojov a špecialít z mäsa, zeleniny i ovocia. Gastronómia, povedal Golian, tvorí pevnú súčasť turistického priemyslu vo svete a relevantné firmy naďalej hľadajú cesty na zvýšenie kvality. "Naši potravinári chápu význam kvality výrobkov, ktorý sa ešte zvýši po vstupe SR do Európskej únie," povedal štátny tajomník MP. Vyjadril presvedčenie, že odvetvie potravín v SR má predpoklady uspieť v konkurencii s Európou. Pripomenul, že rezort sleduje trendy nárokov na servis služieb cestovného ruchu i kvalitu potravín a legislatívnymi normami prispieva k rozširovaniu možností prežitia voľného času dovolenkujúcej verejnosť. Medzi takéto normy, povedal, patrí zákon o poľovníctve, príprava ktorého finišuje. Má vyjasniť postavenie vlastníkov lesov, upevniť trhové vzťahy v revíroch a splniť záväzky SR voči EÚ a ostatným medzinárodným profesijným organizáciám. Zákon tiež vymedzí kritériá, komu lesnícke a poľovnícke revíry budú patriť a aké povinnosti, aj ekologické a ochranárske, budú ich majitelia zabezpečovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Keďže prvýkrát v histórii veľtrhu SLOVAKIATOUR je partnerskou krajinou Česká republika, jej minister pre miestny rozvoj Pavel Němec uviedol, že CZECHTOURISM ako česká centrála cestovného ruchu i české regióny sa budú usilovať získať slovenskú klientelu na pobyty u západných susedov. To, že 10 štátov rozšíri EÚ, bude znamenať viac peňazí na rozvoj turistiky, ako vynakladali národné a miestne rozpočty týchto krajín. "Bude viac kontraktov, destinácií a ponúk od všetkých subjektov cestovného ruchu. Priestor dostanú najmä podnikaví ľudia. Je treba tieto výzvy využiť," vyzval P. Němec.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  3. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  6. Znalec slovenského brandy
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  8. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  1. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  2. Znalec slovenského brandy
  3. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  4. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  5. Prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome?
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Škola ich učí pracovať v tíme a pod tlakom
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  9. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  10. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 099
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 319
  3. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 604
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 461
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 326
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 036
  7. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 2 866
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 575
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 513
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 031
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 16. - Kto objavil Antarktídu - Bransfield, Bellingshausen alebo Palmer?
  3. Alžbeta Szomolaiová: Zo Stratenej na Havraniu skalu
  4. Blanka Ulaherová: Sobota v údolí Wachau - od Richarda Levie srdce až po šnicľu v žemli
  5. Martin Majzlan: Kirgizsko - Z konského sedla až po pláže Issyk-Kul
  6. Vladimír Benčík: Hanoj – s blížiacimi sa sviatkami lunárneho Nového roku je čoraz veselší a exotickejší
  7. Iveta Bakitová: Poďte so mnou spoznávať známe aj menej známe miesta Talianska
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 14. - Desať zaujímavostí o Antarktíde 2/3
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 19 478
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 16 355
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 818
  4. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 7 032
  5. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 574
  6. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 5 991
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 4 958
  8. Pavel Dvořák: Rozvádzajú sa Číňania? Majú milenky? 4 160
Skryť Zatvoriť reklamu