SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Na veľtrhu SLOVAKIATOUR a DANUBIUS GASTRO sa prezentuje 650 vystavovateľov

Bratislava 15. januára (TASR) - Jubilejný 10. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu SLOVAKIATOUR a 6 špecializovaných výstav podporujúcich aktívne prežitie ...

Bratislava 15. januára (TASR) - Jubilejný 10. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu SLOVAKIATOUR a 6 špecializovaných výstav podporujúcich aktívne prežitie dovolenky doma i v zahraniční dnes otvorili vo výstavných priestoroch Incheby v Bratislave.

Odbornej a laickej verejnosti sa počas 4 dní predstaví na ploche 30 000 štvorcových metrov (m2) rekordných 650 vystavovateľov z 25 krajín Európy, ale aj Pakistanu, Bangladéša a Malajzie. Ich expozície ponúkajú aktuálny profil destinácií pre dovolenkárov, ktorí sa uchádzajú o poznávanie, oddychové, vzdelávacie a kúpeľné pobyty na celom svete.

Skryť Vypnúť reklamu

Zo 450 vystavovateľov na veľtrhu SLOVAKIATOUR až 100 je zastrešených pod spoločným názvom výstavy REGIÓN. Typická gastronómia, zvyklosti, kultúrne dedičstvo a krásy prírody sú príležitosťou na cestovanie najmä do slovenských, českých, talianskych a rakúskych regiónov.

V tomto tematickou bloku má silné zastúpenie firiem podujatie s názvom POĽOVNÍCTVO, RYBÁRSTVO A ODDYCH. Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR Ján Golian vyzdvihol tento segment - poľovníctvo a rybárstvo - ako tradičný pre Slovensko, ktorý patrí k jeho trvalému dedičstvu. Podľa jeho slov záujem o súčasnú základňu s viac ako 55 000 poľovníkmi a 117 000 rybármi, ktorých revíry a vodné zdroje majú celoročnú prevádzku, medzi cestovateľskou verejnosťou rapídne vzrastá. Vyzval firmy a profesijné združenia, aby tento záujem využili spolu s gastronomickými firmami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tie v druhom tematickom bloku s názvom 11. veľtrh DANUBIUS GASTRO, na ktorom sa zúčastňuje 200 firiem, pripravili prehliadku potravín, jedál, nápojov a špecialít z mäsa, zeleniny i ovocia. Gastronómia, povedal Golian, tvorí pevnú súčasť turistického priemyslu vo svete a relevantné firmy naďalej hľadajú cesty na zvýšenie kvality. "Naši potravinári chápu význam kvality výrobkov, ktorý sa ešte zvýši po vstupe SR do Európskej únie," povedal štátny tajomník MP. Vyjadril presvedčenie, že odvetvie potravín v SR má predpoklady uspieť v konkurencii s Európou. Pripomenul, že rezort sleduje trendy nárokov na servis služieb cestovného ruchu i kvalitu potravín a legislatívnymi normami prispieva k rozširovaniu možností prežitia voľného času dovolenkujúcej verejnosť. Medzi takéto normy, povedal, patrí zákon o poľovníctve, príprava ktorého finišuje. Má vyjasniť postavenie vlastníkov lesov, upevniť trhové vzťahy v revíroch a splniť záväzky SR voči EÚ a ostatným medzinárodným profesijným organizáciám. Zákon tiež vymedzí kritériá, komu lesnícke a poľovnícke revíry budú patriť a aké povinnosti, aj ekologické a ochranárske, budú ich majitelia zabezpečovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Keďže prvýkrát v histórii veľtrhu SLOVAKIATOUR je partnerskou krajinou Česká republika, jej minister pre miestny rozvoj Pavel Němec uviedol, že CZECHTOURISM ako česká centrála cestovného ruchu i české regióny sa budú usilovať získať slovenskú klientelu na pobyty u západných susedov. To, že 10 štátov rozšíri EÚ, bude znamenať viac peňazí na rozvoj turistiky, ako vynakladali národné a miestne rozpočty týchto krajín. "Bude viac kontraktov, destinácií a ponúk od všetkých subjektov cestovného ruchu. Priestor dostanú najmä podnikaví ľudia. Je treba tieto výzvy využiť," vyzval P. Němec.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 420
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 615
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 374
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 344
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 006
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 961
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 225
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 938
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 740
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 635
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu