SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Hotely, reštaurácie a cafetérie v SR zápasia s tvrdými hygienickými normami EÚ

Bratislava 4. decembra (TASR) - Stovky hotelov, reštaurácií a cafetérií operujúcich na Slovensku už viac mesiacov zápasia so zavádzaním hygienických noriem ...

Bratislava 4. decembra (TASR) - Stovky hotelov, reštaurácií a cafetérií operujúcich na Slovensku už viac mesiacov zápasia so zavádzaním hygienických noriem HCCP pre prevádzky kuchýň, ktoré platia v krajinách Európskej únie (EÚ).

"Tieto normy, ktoré sú v hoteli Holiday Inn v Bratislave obsahom 450-stranového manuálu, sú prehnane tvrdé a nedodržiavajú ich ani hotely a malé krčmičky v regióne EÚ," uviedol viceprezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR a riaditeľ menovaného hotela Ján Kučera na 1. medzinárodnej konferencii HORECA, ktorá sa konala v stredu Bratislave. Normy podľa neho určujú, kadiaľ musí v kuchyni viesť "cesta" pre čistý a špinavý riad, aké dosky na krájanie sa môžu používať, ako dlho sa smú potraviny spracovávať i rad ďalších prísnych pokynov a odporúčaní. "Sumár HCCP menuje aj špeciálny zošit záznamov pre kuchyňu," dodal J. Kučera.

Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné mesto SR Bratislava po príchode kontrolnej komisie z orgánov EÚ vybralo na odpočet dodržiavania hygienických noriem hotel Holiday Inn. Trvalo týždeň, povedal ďalej J. Kučera, kým 30 kontrolórov posúdilo stav kuchyne hotela podľa noriem HCCP i to, ako hotel v tomto smere napreduje.

Radek Mužík z prieskumnej agentúry INCOMA Research v ČR k tomu poznamenal, že západné normy a predpisy, týkajúce sa hygieny, spracovania potravín a jedál, sa tvorili napríklad v kuchyniach Portugalska a Talianska 50 rokov, kandidátske štáty ich majú doladiť za 12 rokov. Ako dodal, "kým gastronomický trh v strednej Európe sa od polovice 90. rokov rozvíjal kvantitatívne, v súčasnosti už zdôrazňuje kvalitu. Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií súťažia o klientelu aj inými nástrojmi ako iba cenou, čo je podľa R. Mužíka ovplyvnené vyššími nárokmi klientov, rastom kúpnej sily občanov a prílevom cudzincov do ČR a SR. Integrácia do európskych štruktúr a relevantná legislatíva podľa neho poznamenali aj dodávateľov. Niektorí z nich dokonca dosiahli vyššie tržby v segmente služieb hotelov, reštaurácií a cafetérií (Horeca) ako v maloobchodnej sieti, konkretizoval presun sféry vplyvu zásobovateľov R. Mužík.

Skryť Vypnúť reklamu

Šéfka spoločnosti HORECA Slovakia Bohumila Tauchmannová podotkla, že pozitívnu úlohu na spomínanom trhu zohrá aj po 1. máji očakávaný rozvoj regiónov a cestovného ruchu vďaka financovaniu projektov zo štrukturálnych fondov EÚ, čo sa premietne na trh Horeca, ale aj spätne na prevádzku jeho segmentov.

R. Mužík ďalej povedal, že niektoré zariadenia spomínaného segmentu na trhu ČR zanikli a iné vznikli, preto neočakáva výrazný obrat v ich doterajšej štruktúre v Česku a zrejme ani na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 554
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 306
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 831
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 463
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 946
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 330
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 990
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 602
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 527
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 241
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu