Zasnežovanie z plesa bude dočasné

VYSOKÉ TATRY - Alarmujúco nízka hladina Štrbského plesa ohrozuje blížiacu sa zimnú sezónu. Voda z prírodnej nádrže slúži na umelé zasnežovanie zjazdoviek Interski, Solisko a lyžiarskeho Areálu snov. Ochranári varujú, že ďalší pokles hladiny by mohol ...

VYSOKÉ TATRY - Alarmujúco nízka hladina Štrbského plesa ohrozuje blížiacu sa zimnú sezónu. Voda z prírodnej nádrže slúži na umelé zasnežovanie zjazdoviek Interski, Solisko a lyžiarskeho Areálu snov. Ochranári varujú, že ďalší pokles hladiny by mohol spôsobiť vo veľmi krehkom ekosystéme nedozierne škody.

Všetky zainteresované strany sa dohodli na kompromise. Prvá tatranská, ktorá má v správe zjazdovky, bude môcť čerpať vodu zo Štrbského plesa za určitých podmienok.

„Štúdia dokázala, že pri extrémnom odbere v minulosti klesla hladina o 11 centimetrov za 24 hodín. Dohodli sme sa, že pri zasnežovaní môže klesnúť hladina maximálne o päť centimetrov," povedal Jaroslav Hamrák z odboru životného prostredia Okresného úradu v Poprade.

„Keby sme ostali bez snehu, bola by to nielen pre nás, pre cestovné kancelárie, ale aj pre celé Vysoké Tatry hotová katastrofa. Na druhý rok by sme zrejme stratili veľkú časť klientely, ktorá k nám chodí predovšetkým za zimnými športmi. Nemyslím si, že by pokles hladiny spôsobil výlučne odber vody na výrobu technického snehu. Podpísal sa na tom predovšetkým extrémne suchý rok," vyjadril sa pre SME riaditeľ hotela FIS Peter Žiška.

Podobný názor má riaditeľ hotela Patria Jozef Bendžala: „Bez technického snehu je lyžovačka na Štrbskom plese v posledných rokoch nemysliteľná. Prírodný sneh vietor odfúkne."

Podľa ochrancov prírody zo Správy Tatranského národného parku je na Štrbskom plese mimoriadna situácia. Bežné rozdiely hladiny sú 30 až 40 centimetrov. V súčasnosti predstavuje pokles až 70 centimetrov v porovnaní s normálom. „Chápeme požiadavky firiem a ľudí, ktorí žijú z cestovného ruchu. Našou prvoradou úlohou je ochrana prírody. Je to aj výstraha pre ďalší rozvoj Tatier. Môžeme sa síce štyri mesiace lyžovať, ale za akú cenu? Z čoho chceme vyrábať sneh a v konečnom dôsledku, čo budeme piť? Voda je strategickou surovinou," povedal riaditeľ Správy TANAP Tomáš Vančura. Ako povedal, TANAP bude dodržiavanie pravidiel prísne sledovať: „Keď Prvá tatranská nedodrží podmienky, budeme trvať na zastavení zasnežovania."

MIKULÁŠ JESENSKÝ

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 637
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 530
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 496
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 092
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 995
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 872
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676