SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

V Lime sa v nedeľu gurmáni cítia ako v raji

El sabor peruano sa dá voľne preložiť ako peruánska chuť. Každú nedeľu sa na námestí Italia v peruánskom hlavnom meste Lima koná sviatok gurmánov.


Každú nedeľu v Lime môžete ochutnať miestne špeciality. Na kvalitu aj čistotu sa tu prísne dohliada. FOTO – AUTOR

Námestie Italia je len kúsok od hlavného námestia Plaza de Armas a z centra mesta ste tam pešo za pár minút. El sabor peruano je prehliadka umenia peruánskych kuchárov – samozrejme spojená aj s ochutnávkou peruánskych gurmánskych špecialít, ktoré sa pripravujú pod holým nebom a pred zrakmi návštevníkov.

Kto by si predstavoval inak všadeprítomnú špinu a zápach, bol by šokovaný čistotou. Nielen samých kuchárok, ale aj celého prostredia. Nad hygienou totiž starostlivo a veľmi prísnym okom dohliada komisia, ktorá pri zistení vážnejšieho nedostatku doživotne odníma licenciu a previnilec môže vyvárať už len doma. Na to, aby jedlá zodpovedali chuti zasa dohliada šéfkuchár, ktorý chodí od stola k stolu a z každého jedla ochutnáva. Každá kuchárka má na hrudi pripnutú menovku s fotografiou a na stole úhľadne napísanú ponuku jedál.

Na prvý pohľad by sa možno zdalo, že peruánska kuchyňa ničím zvláštnym nevyniká, ale opak je pravdou. Zdá sa neuveriteľné, že už Inkovia dokázali šľachtiť plodiny a dnes je v tejto andskej krajine známych okolo štyristo druhov zemiakov a až šesťsto druhov kukurice. Medzi nimi skutočné špeciality, ako je kukurica so zrnami čiernymi ako uhoľ alebo so zrnami veľkosti čerešne.

Zo zemiakov je asi najzvláštnejší druh, ktorý pri uskladnení v tme vydrží až dvadsať rokov. Stvrdne na kameň ale po niekoľkých hodinách varenia sa dá jesť.

Mnoho z týchto druhov je možné ochutnať aj na El sabor peruano, ale omnoho častejšie sa tu ponúkajú bežné jedlá z okolia Limy a pobrežia.

Z predjedál je napríklad vynikajúca causa rellena – plnené zemiakové cesto, či anticuchos – hovädzie srdcia na grile.

Z bohatej ponuky hlavných jedál napríklad ají de gallina – niečo ako slepačí paprikáš v chili omáčke, či chicharon de cerdo – pečené bravčové kože.

Najpočetnejšie a asi aj najlákavejšie sú špeciality z morských rýb. Tichý oceán, ktorý obmýva brehy Peru, patrí k biologicky najbohatším vodám na celom svete a vďaka studenému Humboldtovmu prúdu sú miestne vody mimoriadne zásobované planktónom, ktorý tvorí jedálniček mnohých druhov rýb. Vyhlásenou špecialitou je tzv. ceviche. Názov tohto studeného jedla skôr ako jedlo označuje jeho prípravu. Morské ryby, krevety alebo chobotnice sa marinujú v šťave z limetiek a niekoľkých ďalších prísad. Za jedny z najlepších ceviche vôbec sa považujú ceviche de corvina, ceviche de cojinova a ceviche de leguado. My sme ochutnali naozaj fantastické de corvina s červeným sladkým zemiakom camote a kukuricou.

Šťava z limetiek a iných prísad všeobecne známa ako leche de tigre – tigrie mlieko – je známa nielen ako zaručený liek proti nevoľnosti spôsobenej alkoholovým opojením, ale vraj aj ako výborné afrodiziakum. PETER KOUTNÝ

Pripravené v spolupráci

s CK Victory Travel.

Viac na www.victorytravel.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 384
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 595
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 852
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 972
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 016
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 618
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 779
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 714
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 581
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 8 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu