V Lime sa v nedeľu gurmáni cítia ako v raji

El sabor peruano sa dá voľne preložiť ako peruánska chuť. Každú nedeľu sa na námestí Italia v peruánskom hlavnom meste Lima koná sviatok gurmánov.


Každú nedeľu v Lime môžete ochutnať miestne špeciality. Na kvalitu aj čistotu sa tu prísne dohliada. FOTO – AUTOR

Námestie Italia je len kúsok od hlavného námestia Plaza de Armas a z centra mesta ste tam pešo za pár minút. El sabor peruano je prehliadka umenia peruánskych kuchárov – samozrejme spojená aj s ochutnávkou peruánskych gurmánskych špecialít, ktoré sa pripravujú pod holým nebom a pred zrakmi návštevníkov.

Kto by si predstavoval inak všadeprítomnú špinu a zápach, bol by šokovaný čistotou. Nielen samých kuchárok, ale aj celého prostredia. Nad hygienou totiž starostlivo a veľmi prísnym okom dohliada komisia, ktorá pri zistení vážnejšieho nedostatku doživotne odníma licenciu a previnilec môže vyvárať už len doma. Na to, aby jedlá zodpovedali chuti zasa dohliada šéfkuchár, ktorý chodí od stola k stolu a z každého jedla ochutnáva. Každá kuchárka má na hrudi pripnutú menovku s fotografiou a na stole úhľadne napísanú ponuku jedál.

Na prvý pohľad by sa možno zdalo, že peruánska kuchyňa ničím zvláštnym nevyniká, ale opak je pravdou. Zdá sa neuveriteľné, že už Inkovia dokázali šľachtiť plodiny a dnes je v tejto andskej krajine známych okolo štyristo druhov zemiakov a až šesťsto druhov kukurice. Medzi nimi skutočné špeciality, ako je kukurica so zrnami čiernymi ako uhoľ alebo so zrnami veľkosti čerešne.

Zo zemiakov je asi najzvláštnejší druh, ktorý pri uskladnení v tme vydrží až dvadsať rokov. Stvrdne na kameň ale po niekoľkých hodinách varenia sa dá jesť.

Mnoho z týchto druhov je možné ochutnať aj na El sabor peruano, ale omnoho častejšie sa tu ponúkajú bežné jedlá z okolia Limy a pobrežia.

Z predjedál je napríklad vynikajúca causa rellena – plnené zemiakové cesto, či anticuchos – hovädzie srdcia na grile.

Z bohatej ponuky hlavných jedál napríklad ají de gallina – niečo ako slepačí paprikáš v chili omáčke, či chicharon de cerdo – pečené bravčové kože.

Najpočetnejšie a asi aj najlákavejšie sú špeciality z morských rýb. Tichý oceán, ktorý obmýva brehy Peru, patrí k biologicky najbohatším vodám na celom svete a vďaka studenému Humboldtovmu prúdu sú miestne vody mimoriadne zásobované planktónom, ktorý tvorí jedálniček mnohých druhov rýb. Vyhlásenou špecialitou je tzv. ceviche. Názov tohto studeného jedla skôr ako jedlo označuje jeho prípravu. Morské ryby, krevety alebo chobotnice sa marinujú v šťave z limetiek a niekoľkých ďalších prísad. Za jedny z najlepších ceviche vôbec sa považujú ceviche de corvina, ceviche de cojinova a ceviche de leguado. My sme ochutnali naozaj fantastické de corvina s červeným sladkým zemiakom camote a kukuricou.

Šťava z limetiek a iných prísad všeobecne známa ako leche de tigre – tigrie mlieko – je známa nielen ako zaručený liek proti nevoľnosti spôsobenej alkoholovým opojením, ale vraj aj ako výborné afrodiziakum. PETER KOUTNÝ

Pripravené v spolupráci

s CK Victory Travel.

Viac na www.victorytravel.sk.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 400
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 531
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 937
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 638
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 496
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 380
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 307
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 271
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 135