SME
Pondelok, 28. november, 2022 | Meniny má Henrieta

V Lime sa v nedeľu gurmáni cítia ako v raji

El sabor peruano sa dá voľne preložiť ako peruánska chuť. Každú nedeľu sa na námestí Italia v peruánskom hlavnom meste Lima koná sviatok gurmánov.


Každú nedeľu v Lime môžete ochutnať miestne špeciality. Na kvalitu aj čistotu sa tu prísne dohliada. FOTO – AUTOR

Námestie Italia je len kúsok od hlavného námestia Plaza de Armas a z centra mesta ste tam pešo za pár minút. El sabor peruano je prehliadka umenia peruánskych kuchárov – samozrejme spojená aj s ochutnávkou peruánskych gurmánskych špecialít, ktoré sa pripravujú pod holým nebom a pred zrakmi návštevníkov.

Kto by si predstavoval inak všadeprítomnú špinu a zápach, bol by šokovaný čistotou. Nielen samých kuchárok, ale aj celého prostredia. Nad hygienou totiž starostlivo a veľmi prísnym okom dohliada komisia, ktorá pri zistení vážnejšieho nedostatku doživotne odníma licenciu a previnilec môže vyvárať už len doma. Na to, aby jedlá zodpovedali chuti zasa dohliada šéfkuchár, ktorý chodí od stola k stolu a z každého jedla ochutnáva. Každá kuchárka má na hrudi pripnutú menovku s fotografiou a na stole úhľadne napísanú ponuku jedál.

Na prvý pohľad by sa možno zdalo, že peruánska kuchyňa ničím zvláštnym nevyniká, ale opak je pravdou. Zdá sa neuveriteľné, že už Inkovia dokázali šľachtiť plodiny a dnes je v tejto andskej krajine známych okolo štyristo druhov zemiakov a až šesťsto druhov kukurice. Medzi nimi skutočné špeciality, ako je kukurica so zrnami čiernymi ako uhoľ alebo so zrnami veľkosti čerešne.

Zo zemiakov je asi najzvláštnejší druh, ktorý pri uskladnení v tme vydrží až dvadsať rokov. Stvrdne na kameň ale po niekoľkých hodinách varenia sa dá jesť.

Mnoho z týchto druhov je možné ochutnať aj na El sabor peruano, ale omnoho častejšie sa tu ponúkajú bežné jedlá z okolia Limy a pobrežia.

Z predjedál je napríklad vynikajúca causa rellena – plnené zemiakové cesto, či anticuchos – hovädzie srdcia na grile.

Z bohatej ponuky hlavných jedál napríklad ají de gallina – niečo ako slepačí paprikáš v chili omáčke, či chicharon de cerdo – pečené bravčové kože.

Najpočetnejšie a asi aj najlákavejšie sú špeciality z morských rýb. Tichý oceán, ktorý obmýva brehy Peru, patrí k biologicky najbohatším vodám na celom svete a vďaka studenému Humboldtovmu prúdu sú miestne vody mimoriadne zásobované planktónom, ktorý tvorí jedálniček mnohých druhov rýb. Vyhlásenou špecialitou je tzv. ceviche. Názov tohto studeného jedla skôr ako jedlo označuje jeho prípravu. Morské ryby, krevety alebo chobotnice sa marinujú v šťave z limetiek a niekoľkých ďalších prísad. Za jedny z najlepších ceviche vôbec sa považujú ceviche de corvina, ceviche de cojinova a ceviche de leguado. My sme ochutnali naozaj fantastické de corvina s červeným sladkým zemiakom camote a kukuricou.

Šťava z limetiek a iných prísad všeobecne známa ako leche de tigre – tigrie mlieko – je známa nielen ako zaručený liek proti nevoľnosti spôsobenej alkoholovým opojením, ale vraj aj ako výborné afrodiziakum. PETER KOUTNÝ

Pripravené v spolupráci

s CK Victory Travel.

Viac na www.victorytravel.sk.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť
  2. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  3. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  4. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz.
  5. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  7. Univerzita Komenského v Bratislave: Výzva prijatá!
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  2. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  3. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  4. Statute of limitations in consumer relations
  5. As prices rise, purchasing the right office is essential
  6. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  7. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  8. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 28 488
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 522
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 877
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 574
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 692
  6. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 602
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 043
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 854
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: Kamenné tváre a Obelisk
  2. Soňa Fröhlichová: Jazero Powell – najkrajšie priehradové jazero v USA, deň číslo 6
  3. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť piata-Tirana
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
  5. Aleš Tvrdý: Južná Amerika
  6. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť štvrtá- Skaderské jazero a príchod na albánske pobrežie
  7. Soňa Fröhlichová: Grand Canyon –⁠ jeden z najkrajších prírodných divov sveta, deň číslo 4
  8. Aleš Tvrdý: Cestovateľ
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 42 005
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 537
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 107
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 385
  5. Jana Melišová: V závoji hmly 4 348
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 060
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 992
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 689
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťZatvoriť reklamu