SME

Stravovanie

Prestravovať sa v Bulharsku naozaj nie je problém. Ponuka v jedálňach, bufetoch a reštauráciách je bohatá a pestrá. A ak by aj nebola, stačil by vám k životu šopský šalát. Ani zarytý zástanca mäsitej stravy mu neodolá. Šopský si síce môžete dať kdekoľvek

na svete, ak však nemáte bulharské paradajky - obrovské, tvrdé a sladké - a krehké bulharské šalátové uhorky, môžete si len nahovárať, že je to skvelý šopský šalát. A najemno postrúhaný ovčí syr je tiež nezameniteľný.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak si teda šalát odmyslíte ako absolútny základ a náhradu čohokoľvek, určite si máte z čoho vybrať.

To, čo je na chorvátskych a talianskych plážach krafne - šiška, to je na bulharských kukurica (carevica) a sezamový kysnutý koláč (topli). Za obe zaplatíte 1 leva, čo je dosť, pretože v meste za ne dáte 50 stotiniek.

SkryťVypnúť reklamu

V plážových stánkoch zaženiete hlad palacinkami s čokoládou alebo džemom za 1,20 leva (v meste 1 LV), hotdogmi (1,20 LV), hamburgermi, ktoré sa podávajú aj s hranolčekmi (2 LV). V ponuke majú aj makrely či slede (do 2 LV), ale za ochutnanie určite stoja malé rybičky šproty - cacy, ktoré sú poprášené múkou a vypražené na oleji. Jedia sa celé - s kostičkami a hlavami. Jedna porcia stojí 1 leva a je ich okolo 40. Ako prílohu si môžete dať hranolčeky (prženi kartofi) za 1 leva a miestna špecialita je s postrúhaným ovčím syrom (1,20 LV).

V reštauráciách sa podávajú aj polievky - miestny tarator, čo je studená jogurtová polievka s uhorkami, ale aj šošovicová, fazuľová, či držková.

Z hlavných jedál je vynikajúca musaka - zemiaky uvarené v šupe, nakrájané na kocky, s mletým mäsom, syrom a zapečené v rúre. Podávajú sa s kyslou smotanou. Vynikajúci je džuveč, zeleninový alebo so šunkou (s kolbasa) - vajíčka, hríby, paprika, rajčiny zapečené v hlinených miskách.

SkryťVypnúť reklamu

Čevapčiči (kebabče) pripravujú ako jeden väčší asi 100-gramový kus, podobne chutia kjufte - čo sú mäsové fašírky na grile. Sú silno korenené aromatickým korením a pripravujú ich z kuracieho alebo bravčového mäsa.

Grilované kurčatá ponúkajú všade, môžete si ich vziať aj so sebou.

Vyprážaný syr (sirene pane) ponúkajú buď ovčí (označovaný ako biely) alebo kaškaval (žltý).

Z rýb sú v ponuke zväčša makrely, slede, hlaváče, grilované alebo vyprážané.

Jedálne lístky sú zväčša aj v češtine.

Za ochutnanie stoja aj miestne pivá Kamenitca a Zagorka, prípadne Burgassko, či vína. Vynikajúce sú koňaky - najmä Pliska, slivovica, alebo rakija. Skôr pre zaujímavosť - skúste ochutnať mentu - pepermintový likér s mliekom a ľadom. Najprv to je iskrivo zelené, keď do toho nalejete mlieko, vyzerá to všelijako, ale chutí osviežujúco.

SkryťVypnúť reklamu

Všade je neuveriteľné množstvo stánkov s koláčmi - banicami, burkami a kiflami. Banice a burky bývajú plnené slaným syrom, koláče čokoládou či džemom. Stánky sú označené ako Topli, Zakuski. No a takmer na každom kroku natrafíte na stánok s palacinkami (palačinki), goframi (gofreti) a kebabmi. Neuveriteľne lákavé sú zákusky s pudingovými plnkami, ovocnými, so šľahačkou, aké v našich cukrárňach nenájdete. Pritom ich porcie sú takmer nezjediteľné.

Reštaurácie v Bulharsku nie sú drahé, ale závisí to aj od ich typu, miesta a obdobia, kedy ste na dovolenke. Napríklad v Nesebare v reštaurácii Zornica sme za pivo, dve kávy a štyri coly zaplatili 17,80 LV, ale v Primorsku v reštaurácii Afrodita sme piati za kompletnú večeru a nápoje zaplatili tiež 17,80 LV.

SkryťVypnúť reklamu

Reštaurácie

Ceny sú v leva (1 leva = asi 20 Sk)

jedlá

polievky 0,80 - 1

musaka 1,50 - 2,50

džuveč okolo 2

vyprážaný syr 1,50

ryby od 2 - 3,5

morské potvorky 3 - 5

čevapčiči 0,80 - 1,10

kjufte 1,10 - 1,50

hranolčeky 1

hranolčeky so syrom 1,20

Nápoje

pivo čapované 1,30

pivo fľaškové 1,50

malinovky 1,50

voda 0,5 l 0,60

voda 1,5 l 1,20

menta 0,50

pliska 3

sljančev brjag 2,50

rakija 2,50

káva 0,30 - 0,60

Obchody, trhy

chlieb 0,60

margarín 0,80

mlieko 1,50

2-litrová cola 2

3- až 5-litrový ovocný džús 1,80 - 2,80

pivo 0,60

paradajky 0,80 - 1,20

paprika 1,20

zemiaky 0,80 - 1,20

uhorky 0,80

melón 0,35

broskyne 2,00 - 3,50

hrozno 2,50 - 3

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  5. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  6. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  7. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  8. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 210
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 9 026
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 956
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 989
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 230
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 888
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 784
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 599
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  8. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 882
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 032
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 7 062
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 959
  5. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 308
  6. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 6 036
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 839
  8. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 633
  1. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  2. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  3. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  4. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  6. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  8. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
SkryťZatvoriť reklamu