Stravovanie

Prestravovať sa v Bulharsku naozaj nie je problém. Ponuka v jedálňach, bufetoch a reštauráciách je bohatá a pestrá. A ak by aj nebola, stačil by vám k životu šopský šalát. Ani zarytý zástanca mäsitej stravy mu neodolá. Šopský si síce môžete dať kdekoľvek

na svete, ak však nemáte bulharské paradajky - obrovské, tvrdé a sladké - a krehké bulharské šalátové uhorky, môžete si len nahovárať, že je to skvelý šopský šalát. A najemno postrúhaný ovčí syr je tiež nezameniteľný.

Ak si teda šalát odmyslíte ako absolútny základ a náhradu čohokoľvek, určite si máte z čoho vybrať.

To, čo je na chorvátskych a talianskych plážach krafne - šiška, to je na bulharských kukurica (carevica) a sezamový kysnutý koláč (topli). Za obe zaplatíte 1 leva, čo je dosť, pretože v meste za ne dáte 50 stotiniek.

V plážových stánkoch zaženiete hlad palacinkami s čokoládou alebo džemom za 1,20 leva (v meste 1 LV), hotdogmi (1,20 LV), hamburgermi, ktoré sa podávajú aj s hranolčekmi (2 LV). V ponuke majú aj makrely či slede (do 2 LV), ale za ochutnanie určite stoja malé rybičky šproty - cacy, ktoré sú poprášené múkou a vypražené na oleji. Jedia sa celé - s kostičkami a hlavami. Jedna porcia stojí 1 leva a je ich okolo 40. Ako prílohu si môžete dať hranolčeky (prženi kartofi) za 1 leva a miestna špecialita je s postrúhaným ovčím syrom (1,20 LV).

V reštauráciách sa podávajú aj polievky - miestny tarator, čo je studená jogurtová polievka s uhorkami, ale aj šošovicová, fazuľová, či držková.

Z hlavných jedál je vynikajúca musaka - zemiaky uvarené v šupe, nakrájané na kocky, s mletým mäsom, syrom a zapečené v rúre. Podávajú sa s kyslou smotanou. Vynikajúci je džuveč, zeleninový alebo so šunkou (s kolbasa) - vajíčka, hríby, paprika, rajčiny zapečené v hlinených miskách.

Čevapčiči (kebabče) pripravujú ako jeden väčší asi 100-gramový kus, podobne chutia kjufte - čo sú mäsové fašírky na grile. Sú silno korenené aromatickým korením a pripravujú ich z kuracieho alebo bravčového mäsa.

Grilované kurčatá ponúkajú všade, môžete si ich vziať aj so sebou.

Vyprážaný syr (sirene pane) ponúkajú buď ovčí (označovaný ako biely) alebo kaškaval (žltý).

Z rýb sú v ponuke zväčša makrely, slede, hlaváče, grilované alebo vyprážané.

Jedálne lístky sú zväčša aj v češtine.

Za ochutnanie stoja aj miestne pivá Kamenitca a Zagorka, prípadne Burgassko, či vína. Vynikajúce sú koňaky - najmä Pliska, slivovica, alebo rakija. Skôr pre zaujímavosť - skúste ochutnať mentu - pepermintový likér s mliekom a ľadom. Najprv to je iskrivo zelené, keď do toho nalejete mlieko, vyzerá to všelijako, ale chutí osviežujúco.

Všade je neuveriteľné množstvo stánkov s koláčmi - banicami, burkami a kiflami. Banice a burky bývajú plnené slaným syrom, koláče čokoládou či džemom. Stánky sú označené ako Topli, Zakuski. No a takmer na každom kroku natrafíte na stánok s palacinkami (palačinki), goframi (gofreti) a kebabmi. Neuveriteľne lákavé sú zákusky s pudingovými plnkami, ovocnými, so šľahačkou, aké v našich cukrárňach nenájdete. Pritom ich porcie sú takmer nezjediteľné.

Reštaurácie v Bulharsku nie sú drahé, ale závisí to aj od ich typu, miesta a obdobia, kedy ste na dovolenke. Napríklad v Nesebare v reštaurácii Zornica sme za pivo, dve kávy a štyri coly zaplatili 17,80 LV, ale v Primorsku v reštaurácii Afrodita sme piati za kompletnú večeru a nápoje zaplatili tiež 17,80 LV.

Reštaurácie

Ceny sú v leva (1 leva = asi 20 Sk)

jedlá

polievky 0,80 - 1

musaka 1,50 - 2,50

džuveč okolo 2

vyprážaný syr 1,50

ryby od 2 - 3,5

morské potvorky 3 - 5

čevapčiči 0,80 - 1,10

kjufte 1,10 - 1,50

hranolčeky 1

hranolčeky so syrom 1,20

Nápoje

pivo čapované 1,30

pivo fľaškové 1,50

malinovky 1,50

voda 0,5 l 0,60

voda 1,5 l 1,20

menta 0,50

pliska 3

sljančev brjag 2,50

rakija 2,50

káva 0,30 - 0,60

Obchody, trhy

chlieb 0,60

margarín 0,80

mlieko 1,50

2-litrová cola 2

3- až 5-litrový ovocný džús 1,80 - 2,80

pivo 0,60

paradajky 0,80 - 1,20

paprika 1,20

zemiaky 0,80 - 1,20

uhorky 0,80

melón 0,35

broskyne 2,00 - 3,50

hrozno 2,50 - 3

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  2. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  3. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  4. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  10. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 067
  2. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 503
  3. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 3 378
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 3 365
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 737
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 632
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 541
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 785
  9. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 752
  10. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 1 643