Stravovanie

Prestravovať sa v Bulharsku naozaj nie je problém. Ponuka v jedálňach, bufetoch a reštauráciách je bohatá a pestrá. A ak by aj nebola, stačil by vám k životu šopský šalát. Ani zarytý zástanca mäsitej stravy mu neodolá. Šopský si síce môžete dať kdekoľvek

na svete, ak však nemáte bulharské paradajky - obrovské, tvrdé a sladké - a krehké bulharské šalátové uhorky, môžete si len nahovárať, že je to skvelý šopský šalát. A najemno postrúhaný ovčí syr je tiež nezameniteľný.

Ak si teda šalát odmyslíte ako absolútny základ a náhradu čohokoľvek, určite si máte z čoho vybrať.

To, čo je na chorvátskych a talianskych plážach krafne - šiška, to je na bulharských kukurica (carevica) a sezamový kysnutý koláč (topli). Za obe zaplatíte 1 leva, čo je dosť, pretože v meste za ne dáte 50 stotiniek.

V plážových stánkoch zaženiete hlad palacinkami s čokoládou alebo džemom za 1,20 leva (v meste 1 LV), hotdogmi (1,20 LV), hamburgermi, ktoré sa podávajú aj s hranolčekmi (2 LV). V ponuke majú aj makrely či slede (do 2 LV), ale za ochutnanie určite stoja malé rybičky šproty - cacy, ktoré sú poprášené múkou a vypražené na oleji. Jedia sa celé - s kostičkami a hlavami. Jedna porcia stojí 1 leva a je ich okolo 40. Ako prílohu si môžete dať hranolčeky (prženi kartofi) za 1 leva a miestna špecialita je s postrúhaným ovčím syrom (1,20 LV).

V reštauráciách sa podávajú aj polievky - miestny tarator, čo je studená jogurtová polievka s uhorkami, ale aj šošovicová, fazuľová, či držková.

Z hlavných jedál je vynikajúca musaka - zemiaky uvarené v šupe, nakrájané na kocky, s mletým mäsom, syrom a zapečené v rúre. Podávajú sa s kyslou smotanou. Vynikajúci je džuveč, zeleninový alebo so šunkou (s kolbasa) - vajíčka, hríby, paprika, rajčiny zapečené v hlinených miskách.

Čevapčiči (kebabče) pripravujú ako jeden väčší asi 100-gramový kus, podobne chutia kjufte - čo sú mäsové fašírky na grile. Sú silno korenené aromatickým korením a pripravujú ich z kuracieho alebo bravčového mäsa.

Grilované kurčatá ponúkajú všade, môžete si ich vziať aj so sebou.

Vyprážaný syr (sirene pane) ponúkajú buď ovčí (označovaný ako biely) alebo kaškaval (žltý).

Z rýb sú v ponuke zväčša makrely, slede, hlaváče, grilované alebo vyprážané.

Jedálne lístky sú zväčša aj v češtine.

Za ochutnanie stoja aj miestne pivá Kamenitca a Zagorka, prípadne Burgassko, či vína. Vynikajúce sú koňaky - najmä Pliska, slivovica, alebo rakija. Skôr pre zaujímavosť - skúste ochutnať mentu - pepermintový likér s mliekom a ľadom. Najprv to je iskrivo zelené, keď do toho nalejete mlieko, vyzerá to všelijako, ale chutí osviežujúco.

Všade je neuveriteľné množstvo stánkov s koláčmi - banicami, burkami a kiflami. Banice a burky bývajú plnené slaným syrom, koláče čokoládou či džemom. Stánky sú označené ako Topli, Zakuski. No a takmer na každom kroku natrafíte na stánok s palacinkami (palačinki), goframi (gofreti) a kebabmi. Neuveriteľne lákavé sú zákusky s pudingovými plnkami, ovocnými, so šľahačkou, aké v našich cukrárňach nenájdete. Pritom ich porcie sú takmer nezjediteľné.

Reštaurácie v Bulharsku nie sú drahé, ale závisí to aj od ich typu, miesta a obdobia, kedy ste na dovolenke. Napríklad v Nesebare v reštaurácii Zornica sme za pivo, dve kávy a štyri coly zaplatili 17,80 LV, ale v Primorsku v reštaurácii Afrodita sme piati za kompletnú večeru a nápoje zaplatili tiež 17,80 LV.

Reštaurácie

Ceny sú v leva (1 leva = asi 20 Sk)

jedlá

polievky 0,80 - 1

musaka 1,50 - 2,50

džuveč okolo 2

vyprážaný syr 1,50

ryby od 2 - 3,5

morské potvorky 3 - 5

čevapčiči 0,80 - 1,10

kjufte 1,10 - 1,50

hranolčeky 1

hranolčeky so syrom 1,20

Nápoje

pivo čapované 1,30

pivo fľaškové 1,50

malinovky 1,50

voda 0,5 l 0,60

voda 1,5 l 1,20

menta 0,50

pliska 3

sljančev brjag 2,50

rakija 2,50

káva 0,30 - 0,60

Obchody, trhy

chlieb 0,60

margarín 0,80

mlieko 1,50

2-litrová cola 2

3- až 5-litrový ovocný džús 1,80 - 2,80

pivo 0,60

paradajky 0,80 - 1,20

paprika 1,20

zemiaky 0,80 - 1,20

uhorky 0,80

melón 0,35

broskyne 2,00 - 3,50

hrozno 2,50 - 3

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  3. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  9. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  1. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  5. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  6. Trendy udržateľnej architektúry
  7. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  8. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  9. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 10 782
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 436
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 429
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 2 269
  5. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 1 766
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 671
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 117
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 042
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 598
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 552