SME
Piatok, 19. apríl , 2019

Stravovanie

Prestravovať sa v Bulharsku naozaj nie je problém. Ponuka v jedálňach, bufetoch a reštauráciách je bohatá a pestrá. A ak by aj nebola, stačil by vám k životu šopský šalát. Ani zarytý zástanca mäsitej stravy mu neodolá. Šopský si síce môžete dať kdekoľvek

na svete, ak však nemáte bulharské paradajky - obrovské, tvrdé a sladké - a krehké bulharské šalátové uhorky, môžete si len nahovárať, že je to skvelý šopský šalát. A najemno postrúhaný ovčí syr je tiež nezameniteľný.

Ak si teda šalát odmyslíte ako absolútny základ a náhradu čohokoľvek, určite si máte z čoho vybrať.

To, čo je na chorvátskych a talianskych plážach krafne - šiška, to je na bulharských kukurica (carevica) a sezamový kysnutý koláč (topli). Za obe zaplatíte 1 leva, čo je dosť, pretože v meste za ne dáte 50 stotiniek.

V plážových stánkoch zaženiete hlad palacinkami s čokoládou alebo džemom za 1,20 leva (v meste 1 LV), hotdogmi (1,20 LV), hamburgermi, ktoré sa podávajú aj s hranolčekmi (2 LV). V ponuke majú aj makrely či slede (do 2 LV), ale za ochutnanie určite stoja malé rybičky šproty - cacy, ktoré sú poprášené múkou a vypražené na oleji. Jedia sa celé - s kostičkami a hlavami. Jedna porcia stojí 1 leva a je ich okolo 40. Ako prílohu si môžete dať hranolčeky (prženi kartofi) za 1 leva a miestna špecialita je s postrúhaným ovčím syrom (1,20 LV).

V reštauráciách sa podávajú aj polievky - miestny tarator, čo je studená jogurtová polievka s uhorkami, ale aj šošovicová, fazuľová, či držková.

Z hlavných jedál je vynikajúca musaka - zemiaky uvarené v šupe, nakrájané na kocky, s mletým mäsom, syrom a zapečené v rúre. Podávajú sa s kyslou smotanou. Vynikajúci je džuveč, zeleninový alebo so šunkou (s kolbasa) - vajíčka, hríby, paprika, rajčiny zapečené v hlinených miskách.

Čevapčiči (kebabče) pripravujú ako jeden väčší asi 100-gramový kus, podobne chutia kjufte - čo sú mäsové fašírky na grile. Sú silno korenené aromatickým korením a pripravujú ich z kuracieho alebo bravčového mäsa.

Grilované kurčatá ponúkajú všade, môžete si ich vziať aj so sebou.

Vyprážaný syr (sirene pane) ponúkajú buď ovčí (označovaný ako biely) alebo kaškaval (žltý).

Z rýb sú v ponuke zväčša makrely, slede, hlaváče, grilované alebo vyprážané.

Jedálne lístky sú zväčša aj v češtine.

Za ochutnanie stoja aj miestne pivá Kamenitca a Zagorka, prípadne Burgassko, či vína. Vynikajúce sú koňaky - najmä Pliska, slivovica, alebo rakija. Skôr pre zaujímavosť - skúste ochutnať mentu - pepermintový likér s mliekom a ľadom. Najprv to je iskrivo zelené, keď do toho nalejete mlieko, vyzerá to všelijako, ale chutí osviežujúco.

Všade je neuveriteľné množstvo stánkov s koláčmi - banicami, burkami a kiflami. Banice a burky bývajú plnené slaným syrom, koláče čokoládou či džemom. Stánky sú označené ako Topli, Zakuski. No a takmer na každom kroku natrafíte na stánok s palacinkami (palačinki), goframi (gofreti) a kebabmi. Neuveriteľne lákavé sú zákusky s pudingovými plnkami, ovocnými, so šľahačkou, aké v našich cukrárňach nenájdete. Pritom ich porcie sú takmer nezjediteľné.

Reštaurácie v Bulharsku nie sú drahé, ale závisí to aj od ich typu, miesta a obdobia, kedy ste na dovolenke. Napríklad v Nesebare v reštaurácii Zornica sme za pivo, dve kávy a štyri coly zaplatili 17,80 LV, ale v Primorsku v reštaurácii Afrodita sme piati za kompletnú večeru a nápoje zaplatili tiež 17,80 LV.

Reštaurácie

Ceny sú v leva (1 leva = asi 20 Sk)

jedlá

polievky 0,80 - 1

musaka 1,50 - 2,50

džuveč okolo 2

vyprážaný syr 1,50

ryby od 2 - 3,5

morské potvorky 3 - 5

čevapčiči 0,80 - 1,10

kjufte 1,10 - 1,50

hranolčeky 1

hranolčeky so syrom 1,20

Nápoje

pivo čapované 1,30

pivo fľaškové 1,50

malinovky 1,50

voda 0,5 l 0,60

voda 1,5 l 1,20

menta 0,50

pliska 3

sljančev brjag 2,50

rakija 2,50

káva 0,30 - 0,60

Obchody, trhy

chlieb 0,60

margarín 0,80

mlieko 1,50

2-litrová cola 2

3- až 5-litrový ovocný džús 1,80 - 2,80

pivo 0,60

paradajky 0,80 - 1,20

paprika 1,20

zemiaky 0,80 - 1,20

uhorky 0,80

melón 0,35

broskyne 2,00 - 3,50

hrozno 2,50 - 3

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 28 521
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 272
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 313
  4. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 6 783
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 681
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 067
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 999
  8. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 3 937
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 906
  10. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 3 300