SME
Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Biele pivo náladu vylepšuje rýchlejšie

V týchto horúcich dňoch je najlepšie si zahnať smäd dobre vychladeným pivom. Ale pozor: v Nemecku čapované a najmä v Bavorsku obľúbené biele (pšeničné) pivo omnoho rýchlejšie vylepšuje náladu než ostatné druhy pív. Vyplýva to zo štúdie Vysokej školy ...

V týchto horúcich dňoch je najlepšie si zahnať smäd dobre vychladeným pivom. Ale pozor: v Nemecku čapované a najmä v Bavorsku obľúbené biele (pšeničné) pivo omnoho rýchlejšie vylepšuje náladu než ostatné druhy pív. Vyplýva to zo štúdie Vysokej školy potravinárskej chémie v nemeckom Münsteri.

„Pšeničné pivo vyvoláva zreteľne lepšiu náladu než pivá typu plzenského alebo ležiaka,“ hovorí spoluautor štúdie Günter Lieck.

Podľa neho to spôsobujú pripáleniny, ktoré pri výrobnom procese vznikajú v bielom pive (názov má podľa belavého kalného zafarbenia, nepliesť si so svetlým pivom) oveľa viac než v ostatných druhoch. Pripáleniny ľudské telo pri spracovaní rozkladá na jedovaté látky, ktoré asi deň po nestriedmom požívaní moku spôsobujú opitosť. Jedy znižujú výkonnosť srdca, čo môže vyvolať nedostatočné zásobovanie mozgu kyslíkom. Čím viac pripálenín v moku bolo, tým horšie dôsledky, vysvetľuje Lieck.

Skryť Vypnúť reklamu

„Výsledky chemického rozboru boli prekvapujúce. Nikdy by som si nepomyslela, že medzi pivami sú také zreteľné rozdiely,“ hovorí inžinierka chémie Siegrun Mohringová, ktorá mala štúdiu ako súčasť diplomovej práce. Biele pivo podľa nej dosahovalo v testoch hodnoty cez 120 miligramov pripálenín na liter.

Pšeničné pivo ich má viac než pivo plzenského typu preto, že sa vyrába horným kvasením. Iné druhy pív, ako ležiak alebo bavorské svetlé zďaleka v pripáleninách nedosahujú hodnoty bielych pív. V nealkoholických pivách už nie je po pripáleninách prakticky ani stopa.

„Všetko je len otázkou množstva,“ komentuje štúdiu hovorca Nemeckého zväzu pivovarníkov Erich Dederichs. Pripáleniny sú pri kvasnom procese automaticky produkované kvasnicami a tento vedľajší produkt je pri výrobe piva práve taký nevyhnutný ako potrebný. Tieto vedľajšie výsledky kvasného procesu totiž dávajú pivu jeho chuť. „Keď v pive nie sú žiadne pripáleniny, je bez chuti,“ mieni Dederichs. Podiel pripálenín v pive je však celkom vecou sladu, žiadne predpísané normy na to v Nemecku neexistujú.

Skryť Vypnúť reklamu

(čtk)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Znalec slovenského brandy
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 892
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 675
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 577
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 341
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 690
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 510
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 459
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 326
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 006
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 886
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 16. - Kto objavil Antarktídu - Bransfield, Bellingshausen alebo Palmer?
  3. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  4. Alžbeta Szomolaiová: Zo Stratenej na Havraniu skalu
  5. Martin Majzlan: Kirgizsko - Z konského sedla až po pláže Issyk-Kul
  6. Blanka Ulaherová: Sobota v údolí Wachau - od Richarda Levie srdce až po šnicľu v žemli
  7. Vladimír Benčík: Hanoj – s blížiacimi sa sviatkami lunárneho Nového roku je čoraz veselší a exotickejší
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 14. - Desať zaujímavostí o Antarktíde 2/3
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 683
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 209
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 152
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 514
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 338
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 876
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 840
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 730
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu