Biele pivo náladu vylepšuje rýchlejšie

V týchto horúcich dňoch je najlepšie si zahnať smäd dobre vychladeným pivom. Ale pozor: v Nemecku čapované a najmä v Bavorsku obľúbené biele (pšeničné) pivo omnoho rýchlejšie vylepšuje náladu než ostatné druhy pív. Vyplýva to zo štúdie Vysokej školy ...

V týchto horúcich dňoch je najlepšie si zahnať smäd dobre vychladeným pivom. Ale pozor: v Nemecku čapované a najmä v Bavorsku obľúbené biele (pšeničné) pivo omnoho rýchlejšie vylepšuje náladu než ostatné druhy pív. Vyplýva to zo štúdie Vysokej školy potravinárskej chémie v nemeckom Münsteri.

„Pšeničné pivo vyvoláva zreteľne lepšiu náladu než pivá typu plzenského alebo ležiaka,“ hovorí spoluautor štúdie Günter Lieck.

Podľa neho to spôsobujú pripáleniny, ktoré pri výrobnom procese vznikajú v bielom pive (názov má podľa belavého kalného zafarbenia, nepliesť si so svetlým pivom) oveľa viac než v ostatných druhoch. Pripáleniny ľudské telo pri spracovaní rozkladá na jedovaté látky, ktoré asi deň po nestriedmom požívaní moku spôsobujú opitosť. Jedy znižujú výkonnosť srdca, čo môže vyvolať nedostatočné zásobovanie mozgu kyslíkom. Čím viac pripálenín v moku bolo, tým horšie dôsledky, vysvetľuje Lieck.

„Výsledky chemického rozboru boli prekvapujúce. Nikdy by som si nepomyslela, že medzi pivami sú také zreteľné rozdiely,“ hovorí inžinierka chémie Siegrun Mohringová, ktorá mala štúdiu ako súčasť diplomovej práce. Biele pivo podľa nej dosahovalo v testoch hodnoty cez 120 miligramov pripálenín na liter.

Pšeničné pivo ich má viac než pivo plzenského typu preto, že sa vyrába horným kvasením. Iné druhy pív, ako ležiak alebo bavorské svetlé zďaleka v pripáleninách nedosahujú hodnoty bielych pív. V nealkoholických pivách už nie je po pripáleninách prakticky ani stopa.

„Všetko je len otázkou množstva,“ komentuje štúdiu hovorca Nemeckého zväzu pivovarníkov Erich Dederichs. Pripáleniny sú pri kvasnom procese automaticky produkované kvasnicami a tento vedľajší produkt je pri výrobe piva práve taký nevyhnutný ako potrebný. Tieto vedľajšie výsledky kvasného procesu totiž dávajú pivu jeho chuť. „Keď v pive nie sú žiadne pripáleniny, je bez chuti,“ mieni Dederichs. Podiel pripálenín v pive je však celkom vecou sladu, žiadne predpísané normy na to v Nemecku neexistujú.

(čtk)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  3. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  7. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Top First moment dovolenky na leto 2018
  1. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  2. Vianočný bázar chalaňov
  3. Vianočné mecheche 2017
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  6. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  7. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  8. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  9. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  10. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 468
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 6 185
  3. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 949
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 328
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 167
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 025
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 890
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 671
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 592
  10. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 1 360