Biele pivo náladu vylepšuje rýchlejšie

V týchto horúcich dňoch je najlepšie si zahnať smäd dobre vychladeným pivom. Ale pozor: v Nemecku čapované a najmä v Bavorsku obľúbené biele (pšeničné) pivo omnoho rýchlejšie vylepšuje náladu než ostatné druhy pív. Vyplýva to zo štúdie Vysokej školy ...

V týchto horúcich dňoch je najlepšie si zahnať smäd dobre vychladeným pivom. Ale pozor: v Nemecku čapované a najmä v Bavorsku obľúbené biele (pšeničné) pivo omnoho rýchlejšie vylepšuje náladu než ostatné druhy pív. Vyplýva to zo štúdie Vysokej školy potravinárskej chémie v nemeckom Münsteri.

„Pšeničné pivo vyvoláva zreteľne lepšiu náladu než pivá typu plzenského alebo ležiaka,“ hovorí spoluautor štúdie Günter Lieck.

Podľa neho to spôsobujú pripáleniny, ktoré pri výrobnom procese vznikajú v bielom pive (názov má podľa belavého kalného zafarbenia, nepliesť si so svetlým pivom) oveľa viac než v ostatných druhoch. Pripáleniny ľudské telo pri spracovaní rozkladá na jedovaté látky, ktoré asi deň po nestriedmom požívaní moku spôsobujú opitosť. Jedy znižujú výkonnosť srdca, čo môže vyvolať nedostatočné zásobovanie mozgu kyslíkom. Čím viac pripálenín v moku bolo, tým horšie dôsledky, vysvetľuje Lieck.

„Výsledky chemického rozboru boli prekvapujúce. Nikdy by som si nepomyslela, že medzi pivami sú také zreteľné rozdiely,“ hovorí inžinierka chémie Siegrun Mohringová, ktorá mala štúdiu ako súčasť diplomovej práce. Biele pivo podľa nej dosahovalo v testoch hodnoty cez 120 miligramov pripálenín na liter.

Pšeničné pivo ich má viac než pivo plzenského typu preto, že sa vyrába horným kvasením. Iné druhy pív, ako ležiak alebo bavorské svetlé zďaleka v pripáleninách nedosahujú hodnoty bielych pív. V nealkoholických pivách už nie je po pripáleninách prakticky ani stopa.

„Všetko je len otázkou množstva,“ komentuje štúdiu hovorca Nemeckého zväzu pivovarníkov Erich Dederichs. Pripáleniny sú pri kvasnom procese automaticky produkované kvasnicami a tento vedľajší produkt je pri výrobe piva práve taký nevyhnutný ako potrebný. Tieto vedľajšie výsledky kvasného procesu totiž dávajú pivu jeho chuť. „Keď v pive nie sú žiadne pripáleniny, je bez chuti,“ mieni Dederichs. Podiel pripálenín v pive je však celkom vecou sladu, žiadne predpísané normy na to v Nemecku neexistujú.

(čtk)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  8. Splnený sen
  9. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  1. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  2. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  3. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  4. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  5. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  8. Vysoká hra o súdne trovy
  9. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  10. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 698
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 570
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 5 037
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 481
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 577
  6. Splnený sen 2 236
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 986
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 198
  9. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 125
  10. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 048