Jaskynný pivovar

Silická ľadnica je zaujímavý prírodný výtvor, ktorý priťahuje pozornosť množstva turistov.


FOTO - ARCHÍV



K tejto vrecovitej priepasti hlbokej viac ako 90 metrov sa môžeme dostať chodníkom z obce Silica pri Rožňave. Táto prírodná pamiatka je známa výskytom ľadu a ľadových stalagmitov aj počas najhorúcejšieho leta. Čo je však už menej známe, pred stopäťdesiatimi rokmi tu fungoval kompletný pivovar. Aj keď dnes tomu možno už len ťažko uveriť, v dobovej tlači sa o ňom zachovali viaceré zmienky. Z roku 1866 existuje dokonca jeho kompletný opis.

Jeden z rozhorčených turistov vtedy po návšteve „Lednicze“ skonštatoval, že je úplne zničená. „Ešte pred dvoma-troma rokmi sa k nej so záujmom blížil poznaniachtivý turista. Vyžadovalo si to veľkú odvahu spustiť sa do prázdna, do nádherného diela prírody, medzi krištáľovo čisté ľadové cencúle. A dnes to už nie je zázrak prírody, ale pivovar a pivná pivnica.“ K jaskyni bola v tom čase vybudovaná nová prístupová cesta, okolo ktorej sa však povaľovali kopy vyvareného jačmeňa a kyslo zapáchajúceho mlatu. Tie okrem rôzneho hmyzu lákali aj desiatky divých svíň, ktoré zneprjemňovali život tunajším zamestnancom i turistom. Zvieratám i ľuďom bránili vstúpiť do podzemných priestorov štyri mohutné psy, priviazané pri vchode. Za drobnú pozornosť sa však dala táto prekážka prekonať a pozrieť si celé zariadenie.

Hneď za vstupnou mrežou umiestnili mlyn na jačmeň. Pod ním stáli pivovarské kotly a vľavo zariadenie na čírenie jačmeňa. Tam, kde sa v lete nachádzalo najviac ľadu a najväčšie ľadové kvaple, vybudovali obrovské kade a dvadsať veľkých pivných sudov. Ešte o niečo nižšie si v tejto prírodnej chladničke silický mäsiar zriadil sklad mäsa. V letných horúčavách tu vydržalo aj dva týždne.

Napriek snahe tu však turisti nenašli už takmer žiadny ľad. Priaznivec tunajšieho „podnikania“ uverejnil vzápätí príspevok, v ktorom dokazoval, že jaskyňa vlastne poškodená nebola. „Ľad tu stále je, len je čierny od dymu a sadzí z kotlov.“ Všetko sa podľa neho dalo vyriešiť premiestnením kotla bližšie k východu z podzemia.

Aj keď sa zdalo, že Silická ľadnica je pre turistiku navždy stratená, záchrana sa nakoniec našla. Paradoxne ju prinieslo pivo, ktoré sa tu varilo. Jeho kvalita bola totiž taká slabá, že sa kazilo už po niekoľkých dňoch. Ani nízke náklady na prevádzku preto podnik nemohli zachrániť. A tak, keď robotníci prestali ničiť ľadovú výzdobu potrebnú na chladenie piva, kvaple sa postupne obnovili.

PATRIK DERFIŇÁK

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 16 333
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 360
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 863
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 082
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 440
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 816
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 344
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 975
  9. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 2 914
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 499