Výlov rýb v najstaršom maďarskom umelom rybníku Öreg-tó sa začína za svitania a končí trojdňovým festivalom.
Hmla bola taká hustá, že rybári v člnoch vzdialených asi sto metrov od brehu vyzerali len ako tmavá škvrna v súvislej bielej stene. Nebolo vidieť ani múry hradu, ktoré sa kúsok od hemženia rybárov končili vo vode jazera.
Mesto Tata v susedstve Komárna a slovenských hraníc napriek skorej rannej hodine a sychravému počasiu v poslednú októbrovú nedeľu nespalo.
Jazero z rímskych čias
Každý rok sa tu na jeseň koná výlov veľkého mestského rybníka Öreg-tó spojený s trojdenným festivalom venovaným rybej gastronómii. Staré jazero si svoje meno naozaj zaslúži, je najstarším umelým rybníkom v Maďarsku. Jeho predchodca vznikol prehradením potoka už v časoch, keď Dunaj ešte vymedzoval hranicu Rímskej ríše. V stredoveku slúžilo jazero na obranu hradu, ktorý je najznámejšou pamiatkou Taty.
O dnešnú podobu Öreg-tó sa v 18. storočí v službách rodu Esterházyovcov zaslúžil inžinier a vodohospodár Samuel Mikovíny. Jazero má plochu 2,69 štvorcového kilometra a k ďalším miestnym jesenným atrakciám patrí sledovanie desiatok tisíc sťahovavých vtákov, najmä husí, ktoré si na Öreg-tó každý rok odpočinú pred ďalšou cestou na juh.
Vyťahovanie siete plnej rýb dá zabrať aj tuctu skúsených rybárov.
Kapry v sieti
Na výlov pomocou štyristo metrov dlhej vlečnej siete sa prišlo pozrieť niekoľko stoviek divákov. Vyťahovanie siete sa síce neraz mierne zadrhlo, asi dva tucty rúčich rybárov na brehu však napokon zabrali za laná a onedlho voda v malom priestore pri brehu vrela množstvom uväznených rýb. „Je ich tam asi 20 – 25 metrákov,“ odhadol úlovok vedúci výlovu. Rybári mali záujem najmä o kapry, medzi ktorými boli i najmenej 15-kilogramové kusy. V improvizovanom stánku na brehu záujemcom predávali i ďalšie druhy ako karasy či zubáče – doslova rovno vytiahnuté z vody.
Vyššie na brehu sa medzitým už kúrilo spod kotlov a piecok, na ktorých sa pripravovali známe maďarské rybie špeciality, halászlé, sumec na smotane, pečené pleskáče. V niektorých stánkoch mali aj také zriedkavé pochúťky, akým je pečený jeseter.
Pre popularizáciu sladkovodných rýb by takéto akcie mohli byť oveľa osožnejšie, než akákoľvek propagačná kampaň ministerstva pôdohospodárstva.
Festival chutí
V obrovskom kotle sa varilo víno, ktorého základom bolo osem druhov korenia a rosé z oblasti Villány na juhozápade Maďarska, kde sa rodia najlepšie červené vína v krajine. Ryby dopĺňali stánky so sladkosťami, trdelníkmi, posúchmi, koštovky známych vinárov, kultúrny program s vystúpením známych domácich kapiel a kolotoče pre deti. Žiaľ, nechýbali ani stánky s obvyklými jarmočnými „šmejdmi“, ktoré zaplavia každú podobnú akciu aj u nás.
Spolu s prehliadkou hradu, mesta, prechádzkou okolo jazera či a posedením v niektorej z príjemných reštaurácií či cukrární je Tata veľmi dobrým miestom na jedno- či dvojdenný výlet. Prípadne aj dlhší, ak sa zúčastníte na niektorom z ďalších tunajších pravidelných festivalov alebo zároveň navštívite okolie mesta. Odporučiť možno najmä prírodný park Gerecse tiahnuci sa až k Dunaju s množstvom turistických chodníkov a programami pre milovníkov ekológie, prírodných krás, fauny, pamiatok, gastronómie i vína.
Staré jazero si svoje meno naozaj zaslúži.