Vidno, že presne vie, ako sa má robiť. Bez rozmýšľania, takmer naslepo, namieša správny pomer, presne vie, ako dlho má kávu držať nad ohňom a akou rýchlosťou ju potom preliať do pohára.
Najprv pena, potom zvyšok kávy aj s usadeninami. Robí to už takmer päťdesiat rokov.
„Táto káva je najlepšia zo všetkých. Vieš, čo znamená názov tohto podniku?“ ukazuje jeden zo spokojných zákazníkov na nápis Mandabatmaz.
„Byvol sa nepotopí. Ani káva neostáva len na spodku hrnčeka, ale po jeho celom obvode,“ hovorí. Práve to jej podľa neho dodáva výnimočnú chuť.
Sú to len skúsenosti
Sú to len skúsenosti, hovorí Cemil Filik, kým pripravuje kávu pre ďalších zákazníkov.
„Aj moji bratia sa to pokúšali naučiť, no nikdy to nebolo také dobré,“ hovorí muž, ktorého kaviareň pravidelne navštevujú novinári z celého sveta. Je na nich zvyknutý, rovnako ako asi na najčastejšiu otázku.
V čom je tajomstvo jeho úspechu? So smiechom ukáže k umývadlu so špinavými šálkami. „U mňa sa začína od začiatku,“ povie. Potom však vážnejšie dodá, že by aj tak neprezradil svoje tajomstvo.