SME

Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Kalábrii

Aké sú služby, hotely a strava v Kalábrii z pohľadu profesionála?

Naša kolegyňa Janka z portálu dovolenka.sme.sk sa pred niekoľkými týždňami vrátila z pracovnej cesty v Kalábrii, kde si bola vyskúšať hotelové služby takmer dvadsiatich hotelov.

Pri návšteve jednotlivých hotelových komplexov sa zamerala na hodnotenie ubytovania, stravy, služieb a lokality. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na konci textu sú tipy na najlepšie hotely na Kalábrii z Jankineho pohľadu a ich komplexné ohodnotenie.  

Jani, aká bola Kalábria? Naplnili sa tvoje očakávania?

Moje očakávania sa určite naplnili. Kalábria má nádhernú prírodu, krásne pláže a mestečká, ktoré prekypujú históriou. Z tohto miesta je cítiť neskutočne kľudnú a dovolenkovú atmosféru a čo sa týka služieb, tak tie boli na jedničku.

SkryťVypnúť reklamu

Aké je podľa teba najkrajšie miesto v Kalábrii?

Veľmi sa mi páčil výlet na Liparské ostrovy. Navštívili sme ostrovy Lipari a Vulcano, ktoré boli špecifické krásnymi talianskymi uličkami a množstvom reštaurácii. Na ostrove Vulcano sme takisto vyšli hore na sopku, kde bol nádherný výhľad. To bolo veľmi pekné a pre mňa určite jeden z najlepších momentov na celej dovolenke.

Aké mestá si v Kalábrii navštívila?

Na Kalábrii sme navštívili mestá Tropea a Pizzo, čo sú mestá z ktorých je nádherný výhľad práve na pláže. Bolo super zájsť na nejaké staršie námestie a posedieť si niekde na káve. To boli fakt pekné chvíle.

Je niečo čo si počas dovolenky nestihla?

Určite ostrov Stromboli, kde sa dá ísť tiež a to sme už bohužiaľ nestihli. Ten je typicky tým, že je to večerný ostrov a chodí sa tam práve v noci, kedy je najlepšie pozorovať výtrysky lávy.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ti chutilo jedlo a aké reštaurácie odporúčaš navštíviť?

Ja som najviac jedávala ryby. Napríklad mečúň bol veľmi dobrý a vyskúšala som aj kalamáre na rôzne spôsoby. Ochutnala som aj nejaké mäso, ale skôr som holdovala rybám. No a samozrejme mali úžasné cestoviny, ktoré sme vždy dostali ako predjedlo.

Reštaurácii tam bolo veľa na každom rohu. Od pizzérii až po reštaurácie s morskými plodmi a rybami. Dokonca ani ceny mi neprišli nejak extrémne vysoké. Dala som si napríklad výborný šalát z chobotnice, ktorý stál 8 €. Cena pizze bola okolo 6 - 7 €.

Majú v Kalábrii nejakú miestnu špecialistu?

V meste Pizzo majú špeciálnú zmrzlinu, ktorá sa robí len tam. Volá sa to tartufo a vyzerá to ako veľká guľa z odpaľovaného cesta, ktorá je naplnená zmrzlinou a poliatá nejakým krémom. Bola fakt výborná.

SkryťVypnúť reklamu

A potom tu majú ich vlastnú červenú cibuľu, ktorá je špecifická tým, že má úplne inú chuť ako inde na svete. Je sladká a nie je vôbec štipľavá. Na Kalábrii sa pestuje vo veľkom.

Čo pláže v Kalábrii? Ktorá ťa najviac zaujala?

Najlepšia oblasť na pláže je určite Capo Vaticano, čo sa aj vo všeobecnosti hovorí medzi mnohými turistami, ale aj domácimi. Najlepšia pláž je asi Grotticelle, nakoľko sa jedná o jednu z najviac fotografovanejších pláži Talianska. Tá oblasť je fakt nádherná, takže sa nie je čo diviť.

Jediné, čo je troška u tejto pláže nevýhodou je to, že oblasť je dosť hornatá a teda aj cesta k pláži nie je úplne najpríjemnejšia. Takže hotely v tejto oblasti nie sú veľmi vhodné a odporúčané napríklad pre rodiny s deťmi, ale skôr pre mladšie páry.

SkryťVypnúť reklamu

Čo sa dá robiť v Kalábrii? Mimo vyvaľovania sa na pláži a chodenia na kávu? 

Veľa ľudí tam bicykluje a veľmi obľúbená je turistika, pretože tu je hornatý terén. Takže keď si dovolenkári vyšľapú na nejaký vrch, majú možnosť zažiť nádherný výhľad na okolité mestečká.

Na akej úrovni sú hotelové služby v Kalábrii?

Služby v Kalábrii sú super. Personál zákazníkovi splní všetko, čo mu vidí na očiach. Je však veľmi dôležité upozorniť na to, že Kalábria nie je veľmi vhodná krajina na all inclusive dovolenku. Problém je ten, že Slováci sú na tento typ dovolenky zvyknutí. Ja si ale myslím, že Kalábriu je dobré vyskúšať práve kvôli tomu inému typu stravovania.

Večera je totiž vo väčšine hotelov servírovaná. Výhodou je ale to, že návštevníci dostanú niekoľko chodov a na večeri tak môžu stráviť aj 2 hodiny. Najprv si dajú predjedlo, potom krátku pauzu, druhé predjedlo, následne pohár vína až sa postupne dostanú k dezertu. A to je fakt super, pretože to je úplne iná úroveň stravovania.

SkryťVypnúť reklamu

Taliani si jedlo vychutnávajú, nestresujú sa a snažia sa jedlom nemrhať. Pre nich je mrhanie jedlom práve spomínaný all inclusive a švédské stoly. Oni jedlo radšej donesú na tanieri a ak je zákazník náhodou hladní, tak mu pridajú. Ale to sa bežne pri viacerých chodoch jedál nestáva.

Takže ak sa niekto bojí servírovaných večerí, lebo má pocit, že mu nebude chutiť, tak by možno mohol skúsiť Kalábriu, pretože tu je jedlo fakt úžasné a je tu možnosť vyjsť z takých našich zaužívaných návykov.

Napadá ťa ešte niečo na čo sme sa ťa nespýtali?

Asi len to, že ja som si osobne nikdy neuvedomila ako blízko sa nachádza Kalábria od Sicílie. Je to v podstate 20 minutová cesta trajektom, čo je super, ak chce ísť človek na nejaký výlet mimo Kalábrie.

Aj veľa domácich z Kalábrie chodí pracovať na Sicíliu, pretože v Kalábrii je väčšia nezamestnanosť. A to mi prišlo celkom zaujímavé.

SkryťVypnúť reklamu

Aké hotely v Kalábrii by si odporučila čitateľom a klientom?

Ako prvý by som odporučila hotel Baia d'Ercole. Ako jeden z mála hotelov sa nachádza priamo na pláži. Hotel ponúka len polopenziu ale v okolí pláže je niekoľko dobrých reštaurácií s terasami a krásným výhľadom.

Stella Marina 3* je rodinný hotel, ktorý sa nachádza blízko pláže Grotticelle. Majiteľ hotela je úžasný. Je to starší pán, ktorý má vyše 70 rokov a hotel staval vlastnými rukami. Hotel ponúka polopenziu a aj keď sa nachádza 400 m od pláže, tak má zabezpečený shuttle servis. Majitelia boli veľmi ústretoví a pohostinní. Všetci sme sa tam cítili veľmi dobre a urobili na nás naozaj výborný dojem.

Hotel Tropis 4* sa nachádza priamo v centre mesta Tropea. Nie je sice priamo na pláži (cca 1 km od pláže), ale má ideálnu polohu pre tých, ktorí vyhľadávajú historické uličky, kaviarne a obchody. Pláže v meste sú krásne a historické mesto je úžasné. Hotel ponúka na pláž shuttle servis. Mne osobne tento hotel veľmi učaroval.

SkryťVypnúť reklamu

Cannamele Resort v Parghelii 4* je príjemný a menší hotel so 17 izbami na dvoch poschodiach a jednou reštauráciou.. Je to rodinný hotel s veľmi dobrou stravou. Je tiež ďalej od pláže, ale k dispozícii je shuttle servis, rovnako ako u ostatných hotelov. Izby sú veľmi príjemne zariadené a v okolí je množstvo ovocných exotických stromov.

Super. Ďakujeme za rozhovor a tvoje postrehy.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 24 122
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 754
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 937
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 337
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 273
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 885
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 650
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 170
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 651
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 444
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 487
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 462
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 372
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 303
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 435
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu